MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




WAR FOR WAR - Illud Tempus

War For War jsou tak trochu nestálou kapelou, jenž vznikla už v roce 2000 a stojí za ní jediný člověk. Je jím básník českého black metalu Lord Morbivod. Pod hlavičkou War For War až do roku 2010 vyšly tři desky, pak se na sedm let brány dolů uzavřely. Teprve nyní u labelu Metalgate vyšla čtvrtá deska s názvem „Illud Tempus“ a je plná změn. Především už War For War nejsou jednočlenným projektem, do sestavy přibyla zpěvačka Lenka Machová (ex-Ador Dorath) a kapela začala koncertovat (sestava je složená z členů kapely Stíny plamenů). Další změnou je samotný styl hudby. Lord Morbivod kapelu přesměroval z black metalu do industrial metalu. A tento styl kapele velmi svědčí a výborně se hodí k tématům, kterým se ve svých textech War For War zaobírají.

Ať už narazíte na jakoukoliv desku s Lordem Morbivodem, můžete si být jistí, že vás čekají zajímavé a netradiční texty. Plzeňské kanalizace, lesy, pohanství nebo jako v případě War For War hornictví. Příběhy o důlních neštěstích, temná atmosféra dolů a přesto „Illud Tempus“ nezní depresivně. Nová tvář kapely Lenka Machová se postarala o obálku desky a její hlas je ozdobou celé nahrávky. War For War sice nyní využívají střídání ženského operního zpěvu a Morbivodova drsného projevu, ale rozhodně se nejedná o tradiční model „kráska a zvíře“, oba zpěváci se prostě jen doplňují.

„Světlo přítomnosti“ vás uvede do industriálního světa dolů a můžete se začít kochat. Industrial metal ve středním tempu zní živě. Nechybí výrazné klávesy, které k žánru patří, a i když nejsou kytary příliš nabroušené, pořád jasně říkají, že tohle je metal. Morbivodův hlas vás provází temnotou, aby kousek světla přinesl andělský hlas Lenky Machové. Zdejší temnota je však příjemná a hudba působí pohodově. „V těžní kleci květ“ vytasí War For War svou hlavní současnou zbraň - melodie. Ať už v úvodním tajemném Morbivodově šepotu nebo v nádherném refrénu, který dokáže ihned očarovat. V titulní skladbě „Illud Tempus“ dostane větší prostor Lenčin zpěv a ten je tu neskutečně nádherný. Podobné barvy hlasu jste u ní dosud neslyšeli. Píseň je opět velmi melodická, rovněž přístupná, i když není vyloženě přímočará.

„Zajištěná cesta“ pokračuje v nastolené atmosféře a stylu. Na chvilku tu Morbivod zapěje i čistě. V některých momentech jako bych i slyšel lehkou inspiraci tvorbou Deathstars (zastřené vokály). Diskotékový začátek a následný vojenský rytmus vás uvede do skladby „Černé duši mráz“. Následuje střídání zpěvu Lenky a Morbidova. Formulka se opakuje, ale vůbec to nevadí. Ani na chvilku se nedostavuje nuda, ba naopak jako posluchač se toho nemohu nabažit. Skladba disponuje takřka prog metalovou prostřední pasáží a celkově tak dodává hudbě War For War komplexnost. Je tu vše. Melodie, skvělé refrény, atmosféra, přímočarost, ale i hudební nadstavba. Po relativně klidné „Expanzi důlních stěn“ přichází na řadu další hit „Zápary a ohně“. Disko rytmus a výrazné klávesy v kombinaci s metalem a operním zpěvem připomenou The Kovenant. Vzletný refrén skladbu pošle až do nebeských sfér. Závěrečné „Selhání“ rozhodně po hudební straně neselhalo. Velmi podmanivý kousek, který má doslova okouzlující atmosféru. Takřka elektronická skladba, ve které později zazní i kytary, ale zpočátku vládnou elektronické rytmy a tajemný Morbivodův přednes. K tomu připočítejte temný, ale skvělý text a máte favorita celé desky. Lenka zde jen dotváří náladu písně. Skutečně výtečný závěr alba jen podtrhuje vydařenost celého materiálu.

„Illud Tempus“ je vyzrálá a vypiplaná deska, která zní na první poslech docela jednoduše, ale zaručuji, že i po mnoha posleších si všimnete nových věcí, na které jste předtím nenarazili. Zábavnost desky neklesá, naopak si ji člověk čím dál víc užívá. Navzdory poměrně závažným textům zní „Illud Tempus“ vzletně a svým způsobem i pozitivně. Výtečná industrial metalová deska!

Tomáš Marton             


FB WAR FOR WAR

YouTube ukázka - Zápary a ohně

Seznam skladeb:
1. Světlo přítomnosti
2. V těžní kleci květ
3. Illud Tempus
4. Zajištěná cesta
5. Černé duše mráz
6. Expanze důlních stěn
7. Zápary a ohně
8. Illud Tempus

Sestava:
Lord Morbivod - zpěv, nástroje
Lenka Machová - zpěv

Rok vydání: 2017
Čas: 39:29
Label: Metalgate Records
Země: Česká republika
Žánr: Industrial metal

Diskografie:
2006 - War Is the Only Way
2007 - Kovy odjinud
2010 - Věž smrti
2017 - Illud Tempus

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 30.05.2017
Přečteno: 2446x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11541 sekund.