22.06.2018
DESTINIA
Projektu japonského hudebníka Nozomu Wakaie vyjde 13. ..více

22.06.2018
ACCEPT
Živé album chystají ACCEPT - album "Symphonic Terror - ..více

22.06.2018
KING COMPANY
Finové KING COMPANY vydají své druhé album "Queen Of ..více

22.06.2018
FORGOTTEN SILENCE
FORGOTTEN SILENCE natočili lyric video k titulní skladbě ..více

21.06.2018
AUTOGEN
Zemřel zakládající člen této heavymetalové kapely ..více

21.06.2018
EAGLEHEART
Česká power-progmetalová kapela propaguje aktuální ..více






REFUGE - Solitary Men
Tyhle revivaly... :D ..

IRON MAIDEN, KILLSWITCH ENGAGE, THE RAVEN AGE - 20. 6. 2018 - Praha, letiště Letňany
fenomenální koncert. Zvukově naprostá extrakla ..

REFUGE - Solitary Men
tohle je velmi příjemné překvapení. A zvláš ..

REFUGE - Solitary Men
páni, ani mi to nedalo moc práce z Manniho uděl ..

REFUGE - Solitary Men
souhlas s předchozím příspěvkem, taky jsem na ..

IRON MAIDEN, KILLSWITCH ENGAGE, THE RAVEN AGE - 20. 6. 2018 - Praha, letiště Letňany
Předkapeli o ničem ale Iron Maiden to byla napro ..

REFUGE - Solitary Men
Za mě trochu zklamání...Pe avy mohl odlišit Ref ..

REFUGE - Solitary Men
sorry šotek se připletl ....i když je možná t ..

REFUGE - Solitary Men
Musím nesouhlasit s hodnocením. Deska je parádn ..

IRON MAIDEN, KILLSWITCH ENGAGE, THE RAVEN AGE - 20. 6. 2018 - Praha, letiště Letňany
Dokonalý zážitek ..




Za poslední měsíc:
MENTOL (ALCHEMIST) - Dělejte to, co vás baví, buďte sami sebou a nenechte si diktovat, co máte dělat.
2085x

THERION - Vovin
1465x

OZZY OSBOURNE, HOLLYWOOD VAMPIRES - 13. 6. 2018 - Praha, Letiště Letňany
995x

JUDAS PRIEST, MEGADETH - 12. 6. 2018 - Plzeň, Home Monitoring Arena
983x

ROSS THE BOSS - By Blood Sworn
953x

GHOST - Prequelle
933x



23.06.2018
R.E.T., RETURN TO INNOCENCE, ELYSIUM, POPPY SEED GRINDER, PIKODEATH, RAIN SHADOW..
Benátky nad Jizerou, začátek od:16:00, vstupné: 220

23.06.2018
CYTOTOXIN (GER), DERANGED (SWE), GUTALAX, FLESHLESS, MELANCHOLY PESSIMISM, MINCI..
Žabčice u Brna, začátek od:12:00, vstupné:

04.07.2018
DARK METHODISM, SORGOTH, WIZARD INFERNAL, ŽRIEBÄDLO..
Praha - Modrá Vopice, začátek od:19:00, vstupné: 100,-



článků celkem: 6391
recenzí: 5189
reportů: 525
rozhovorů: 352













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


SÓLSTAFIR - Berdreyminn

Čtveřice z Reykjavíku se dnes (podobně jako jiné původně blackmetalové kapely) prosazuje na progresivní scéně a jejich promítání obrazu domovského ostrova ve spojení s texty v islandštině se dá označit za národně zeměpisný post-metal/rock, který se dočkal velkého úspěchu. V post-rockové tvorbě s atmosférickými a pochmurnějšími prvky pokračuje i šestá deska v pořadí, která takto brzdícímu vlaku na rychlosti rozhodně nepřidá, ba naopak. Určitá část fanoušků je rozhořčená z odchodu bubeníka Guðmundura Óliho Pálmasona (působícího v kapele dvacet let) a zastává názor, že tato událost má dopad právě na novinku „Berdreyminn“.

Poznávacím znamením tvorby Sólstafir je bezpochyby emočně vypjatý hlas Aðalbjörna Tryggvasona, kterým je výrazně podepsána hned úvodní „Silfur-Refur“ a bez jehož jedinečného vokálního projevu by to prostě nešlo. U těchto Islanďanů je zajímavé to, že byť hrají hudbu na první pohled (poslech) poměrně jednoduchou, jednoduchá vůbec není a byť hrají hudbu poměrně minimalistickou, má potřebnou hloubku, která je mířená na náročnějšího posluchače. I melancholický ráz hudby je na pomyslných vahách vyvážen určitou dávkou veselohry, která je nejvíce znatelná v chytlavé „Ísafold“, jejíž instrumentální linky objímají posluchače (pro islandskou náturu nevšedními) hřejivými paprsky a jejíž melodika dokonce hraničí s rádiovou hitovostí.

Změny tempa a nálad v jednotlivých skladbách jsou na albu všudypřítomné, například klavírní část „Hvít sæng“ se nese v dramaticky posmutnělém duchu, ale nakonec se pomyslná slza otře a celá skladba se pod návalem progu posune někam jinam. Nebo v relaxačním tempu vedená první polovina „Nárós“, která ukazuje Aðalbjörnovu hlubší hlasovou polohu ve velmi dobrém světle, se ve své druhé části překlene do zaběhnutých kolejí kapely a jako celek se honosí příjemně progresivním hávem. Za účelem terapie ke zklidnění pocuchaných nervů může dobře sloužit píseň „Hula“, která v člověku eliminuje agresivitu svou baladickou líbeznou melodií a jemným, houpavým zvukem.

Až na progresivní vložky se album nese ve velmi pomalém tempu a spíše než stopy metalové dravosti – kterým pravděpodobně v díle Sólstafir už odzvonilo – se ukazuje klidná povaha kapely, která se honosí tím, že z mála dokáže vykouzlit hodně. Ukázkovým příkladem budiž „Dýrafjörður“, která působí velmi nenápadně do chvíle, než si posluchač začne uvědomovat její stupňovitost a nádhernou křehkost. Jenom snad do „Ambátt“ se nepodařilo vměstnat nic zajímavého, co by skladbu ozvláštnilo. Alespoň nádech zmíněné chybějící metalové agrese je servírován v závěrečné části poslední skladby „Bláfjall“, která je tak nejtvrdším kouskem na albu.

Od rané temné tvorby ušli Sólstafir dlouhou cestu a dnes působí (i přes vokály stále nasáklé zoufalstvím) spíše rockovým než metalovým dojmem. Ač novinka nabízí pozitivní zvuk, jen pozitivních reakcí se nemusí dočkat právě kvůli chybějícímu temnějšímu, v mlze zahalenému feelingu a pomalejšímu tempu celé nahrávky. Avšak klidnější povahy ochotné albu věnovat více poslechů mohou být spokojeny. Sólstafir se vyvíjejí a zda tato evoluce jde správným směrem je už otázkou individuální chutě posluchače.

Peťulín             


www.solstafir.net

YouTube ukázka – Ísafold

Seznam skladeb:
1. Silfur-refur
2. Ísafold
3. Hula
4. Nárós
5. Hvít sæng
6. Dýrafjörður
7. Ambátt
8. Bláfjall

Sestava:
Aðalbjörn Tryggvason – zpěv, kytara
Sæþór Maríus Sæþórsson – kytara
Svavar Austman – baskytara
Hallgrímur Jón Hallgrímsson – bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 57:14
Label: Season of Mist
Země: Island
Žánr: post-metal/rock

Diskografie:
2002 – Í blóði og anda
2005 – Masterpiece of Bitterness
2009 – Köld
2011 – Svartir sandar
2014 – Ótta
2017 – Berdreyminn

Foto: archiv kapely


Vydáno: 14.07.2017
Přečteno: 923x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
pestrá, pútavá...2. 04. 2018 16:44 metalirium


 
Metalforever.info © 2006 - 2018     RSS - články

stránka byla načtena za 0.18612 sekund.