RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...

RAGE - Afterlifelines
Nikde není psáno, že se to musí poslouchat...

MONTROSE - Montrose
z dílny hard rocku. Debutní fošna je skvělá,...

RAGE - Afterlifelines
6/10. Tak dlhý album NIKOMU netreba!

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Jasne, ale to by sa dalo povedať aj o iných...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Možná proto, že skladby podobného ražení měli...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Za mňa veľká spokojnosť 8/10.Len neviem prečo sa...

RAGE - Afterlifelines
9/10

MONTROSE - Montrose
Montrose je fenomenální kytarista, jeho kytara...

SONATA ARCTICA - Clear Cold Beyond
Oproti předešlému zápisu "Talviö" jde samozřejmě...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SÓLSTAFIR - Berdreyminn

Čtveřice z Reykjavíku se dnes (podobně jako jiné původně blackmetalové kapely) prosazuje na progresivní scéně a jejich promítání obrazu domovského ostrova ve spojení s texty v islandštině se dá označit za národně zeměpisný post-metal/rock, který se dočkal velkého úspěchu. V post-rockové tvorbě s atmosférickými a pochmurnějšími prvky pokračuje i šestá deska v pořadí, která takto brzdícímu vlaku na rychlosti rozhodně nepřidá, ba naopak. Určitá část fanoušků je rozhořčená z odchodu bubeníka Guðmundura Óliho Pálmasona (působícího v kapele dvacet let) a zastává názor, že tato událost má dopad právě na novinku „Berdreyminn“.

Poznávacím znamením tvorby Sólstafir je bezpochyby emočně vypjatý hlas Aðalbjörna Tryggvasona, kterým je výrazně podepsána hned úvodní „Silfur-Refur“ a bez jehož jedinečného vokálního projevu by to prostě nešlo. U těchto Islanďanů je zajímavé to, že byť hrají hudbu na první pohled (poslech) poměrně jednoduchou, jednoduchá vůbec není a byť hrají hudbu poměrně minimalistickou, má potřebnou hloubku, která je mířená na náročnějšího posluchače. I melancholický ráz hudby je na pomyslných vahách vyvážen určitou dávkou veselohry, která je nejvíce znatelná v chytlavé „Ísafold“, jejíž instrumentální linky objímají posluchače (pro islandskou náturu nevšedními) hřejivými paprsky a jejíž melodika dokonce hraničí s rádiovou hitovostí.

Změny tempa a nálad v jednotlivých skladbách jsou na albu všudypřítomné, například klavírní část „Hvít sæng“ se nese v dramaticky posmutnělém duchu, ale nakonec se pomyslná slza otře a celá skladba se pod návalem progu posune někam jinam. Nebo v relaxačním tempu vedená první polovina „Nárós“, která ukazuje Aðalbjörnovu hlubší hlasovou polohu ve velmi dobrém světle, se ve své druhé části překlene do zaběhnutých kolejí kapely a jako celek se honosí příjemně progresivním hávem. Za účelem terapie ke zklidnění pocuchaných nervů může dobře sloužit píseň „Hula“, která v člověku eliminuje agresivitu svou baladickou líbeznou melodií a jemným, houpavým zvukem.

Až na progresivní vložky se album nese ve velmi pomalém tempu a spíše než stopy metalové dravosti – kterým pravděpodobně v díle Sólstafir už odzvonilo – se ukazuje klidná povaha kapely, která se honosí tím, že z mála dokáže vykouzlit hodně. Ukázkovým příkladem budiž „Dýrafjörður“, která působí velmi nenápadně do chvíle, než si posluchač začne uvědomovat její stupňovitost a nádhernou křehkost. Jenom snad do „Ambátt“ se nepodařilo vměstnat nic zajímavého, co by skladbu ozvláštnilo. Alespoň nádech zmíněné chybějící metalové agrese je servírován v závěrečné části poslední skladby „Bláfjall“, která je tak nejtvrdším kouskem na albu.

Od rané temné tvorby ušli Sólstafir dlouhou cestu a dnes působí (i přes vokály stále nasáklé zoufalstvím) spíše rockovým než metalovým dojmem. Ač novinka nabízí pozitivní zvuk, jen pozitivních reakcí se nemusí dočkat právě kvůli chybějícímu temnějšímu, v mlze zahalenému feelingu a pomalejšímu tempu celé nahrávky. Avšak klidnější povahy ochotné albu věnovat více poslechů mohou být spokojeny. Sólstafir se vyvíjejí a zda tato evoluce jde správným směrem je už otázkou individuální chutě posluchače.

Peťulín             


www.solstafir.net

YouTube ukázka – Ísafold

Seznam skladeb:
1. Silfur-refur
2. Ísafold
3. Hula
4. Nárós
5. Hvít sæng
6. Dýrafjörður
7. Ambátt
8. Bláfjall

Sestava:
Aðalbjörn Tryggvason – zpěv, kytara
Sæþór Maríus Sæþórsson – kytara
Svavar Austman – baskytara
Hallgrímur Jón Hallgrímsson – bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 57:14
Label: Season of Mist
Země: Island
Žánr: post-metal/rock

Diskografie:
2002 – Í blóði og anda
2005 – Masterpiece of Bitterness
2009 – Köld
2011 – Svartir sandar
2014 – Ótta
2017 – Berdreyminn

Foto: archiv kapely


Vydáno: 14.07.2017
Přečteno: 2286x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
pestrá, pútavá...2. 04. 2018 16:44 metalirium


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.12737 sekund.