DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




EXCALION - Dream Alive

Dlouhých sedm let uplynulo od předešlé studiovky „High Time“, nicméně finská kapela je zpět, aby opět zvěstovala powermetalové písmo svaté. Hlavním kazatelem ale již není zpěvák Jarmo Pääkkönen, nýbrž Marcus Lång z party Force Majeure. Fanouši ovšem můžou zůstat v klidu, Marcusův hlas do tvorby Finů skvěle zapadá a je výrazným činitelem výsledného úspěchu. Novinka s názvem „Dream Alive“ se totiž povedla a na studiovém náhrdelníku kapely září jako velmi líbivý diamant.

Je sice pravda, že já na něm několik „nečistot“ nakonec naleznu, nicméně v zásadě platí, že pokud patříte mezi příznivce tradičního finského power metalu a s chutí si dáte cokoli od Altarie, přes Twilightning, Dreamtale až po Stratovarius, přijdete si zde vskutku na své. První dvě jmenované kapely přitom již neexistují, a proto je možné Excalion brát jako jistou náplast na bolístku, která vznikla po jejich rozpadu. Vždyť debut Twilightning byl velmi dobrý, osobně se mně pak nepřestává stýskat po Altarii, jež nabídla melodickému světu několik parádních hitů. Novinka Excalion nejednou evokuje oba zmíněné spolky, ať už ve stavbě vokálních či instrumentálních linek, které velmi výrazně staví na klávesové hře Jarma Myllyvirty, jenž zase nezapře inspiraci u strato-maestra Johanssona. Z uvedených řádků tedy vyplívá (to abychom si odbyli první „nečistotu“), že osobitost není hlavním tahákem této party, nicméně po něčem takovém tradiční fandové power metalu stejně dvakrát neprahnou, takže není důvod k panice.

Finové sympaticky nezdržují s nějakou intro-předehrou a v úvodním songu „Divergent Falling“ okamžitě vyrukují s pestrou hudební hrou. Všudypřítomné klávesové malby dodávají vítanou dynamiku a svěžest, potěší také vokální nástavba za sólovou částí, nicméně pořád jde spíše o zahřívací kolo, které dojde k varu hned v následující položce „Centenarian“. V té se totiž finští autoři představují ve vrcholné formě, skladba tepe chytlavými tóny, chorusové klenutí se nadnáší jako pampeliškové chmýří a kompoziční linky jsou zde o něco promyšlenější, než tomu je ve zbytku písní. Jako další vrchol je možné počítat věc "Man Alive" se svižným tempem a velmi hezkými klávesovými variacemi, nebo naopak uvolněně tažený song "Deadwater Bay" s jemně podmanivými vokály. Kus „Marching Masquerade“ nakoukne do pohodového AOR vesmíru, vokály pak upomenou sólovky Tima Kotipelta. Křehce nazvaný song „Amelia“ oproti tomu startují orchestrální výbuchy ala Nightwish, poprvé se také dočkáme speedového zápřahu, vypečené sólové trylky jsou již samozřejmým kladem, mírným záporem se naopak stávají refrénové úseky, které nedosahují pamětihodné úrovně, což se víceméně nezmění až do závěru alba, snad s výjimkou opusu „Portrait On The Wall“, jenž na více než desetiminutové ploše shrnuje předchozí dění s využitím celé tempové škály, přesto mu k lepšímu zážitku zase cosi schází.

A tohle „cosi“ absentuje ve většině hudebního obsahu novinky Excalion. V každém okamžiku je jasné, že posloucháme album vyspělých hudebníků a nápaditých skladatelů, přesto se nakonec nedostaví onen kýžený efekt. Jde to zčásti na vrub hodinové délky nahrávky, kdy některé příspěvky zavánějí tuctovějším a v případě songu „Living Daylights“ už vyloženě výplňkovým odérem. Chtělo to zkrátka pár skladeb vynechat a zbytek lépe dopilovat. Přesto se jedná o velmi dobré album, které by mělo tak jako tak být povinností pro klasické powermetalové fanoušky.

Petr Štěpnička             


www.excalion.com

YouTube ukázka - Divergent Falling

Seznam skladeb:
1. Divergent Falling
2. Centenarian
3. Marching Masquerade
4. Amelia
5. Release the Time
6. One Man Kingdom
7. Deadwater Bay
8. The Firmament
9. Man Alive
10. Living Daylights
11. Portrait on the Wall

Sestava:
Marcus Lång - zpěv
Aleksi Hirvonen - kytara
Tero Vaaja - kytara, baskytara
Jarmo "Jappe" Myllyvirta - klávesy
Henri Pirkkalainen - bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 59:47
Label: Scarlet Records
Země: Finsko
Žánr: melodický power metal

Diskografie:
2005 – Primal Exhale
2007 – Waterlines
2010 – High Time
2017 - Dream Alive

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 18.07.2017
Přečteno: 2734x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Excalionmě přejeli...18. 07. 2017 20:23 b.wolf
Taky čekám...18. 07. 2017 17:54 vn
Cekam netrpelive na...18. 07. 2017 8:19 adrian
Tak tohle jsem...18. 07. 2017 8:12 adrian


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09211 sekund.