DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DESTROYSELF - Nedej se

Děčínští Destroyself se pomalu, ale jistě blíží k završení prvního čtvrtstoletí svojí existence. To, že samotné začátky kapely pamatuje z trojice muzikantů jen kytarista a zpěvák Michal T. Tomášek, vzhledem k té dlouhé časové ose není až tak důležité, vždyť bubeník Josef Sladkovský se přidal poměrně záhy od založení kapely a horizont uzavření první dekády působení basáka a zpěváka Martina Kalese v Destroyself už je také na dohled. A protože v tomhle složení vydávají svoji už pátou desku, je jasné, že muzikantsky to v téhle kapele šlape na výbornou.

Charakterizovat tvorbu Destroyself není až tak jednoduché, protože dlouholeté působení s sebou přineslo i stylové posuny od punku přes thrash metal až k současné hybridní metalově-hard rockové – rock´n´rollové podobě. Tím, že kluci před pěti lety uzavřeli téma Deštivé ulice, které jejich tvorbu provázelo také ve slušném řádce roků, v podstatě si zlehka uvolnili ruce pro ještě větší pestrost. A tou by se dala charakterizovat jejich aktuální deska „Nedej se“. Vlastností, která je pro tuhle nahrávku (snad vyjma úvodního prapodivně otravného „Intra“ - na takhle nelibozvučnou vstupenku do alba se nepodaří příliš často narazit - a závěrečné uvolněné „Stín ve tváři“) nejtypičtější, je poměrně hrubá a houževnatě zaťatá intenzita.

Destroyself ve své nátlakové muzice sklouzávají občas až do rytmicky říkankově stereotypních linek a až psychedelickým instrumentálním pasážím. Dokonalým příkladem toho, že tahle kombinace může být spolehlivě funkční, je úvodní těžkopádně zemitá a až minimalistická „Tak už dnes“, která zejména díky sekaným riffům a výrazně ubrumlané base (výhodou tříčlenného složení kapely je stoprocentní zvuková přehlednost) působí velice masivně a ve vyhrocené instrumentální pasáži díky ukvákané kytaře hodně neprostupně, lehký melodický skluz v refrénu atmosféru příliš neodlehčí. V následující uštěkané „Komixovce“ Destroyself ještě přitlačí a zrychlí a těžce stereotypní a dokola opakovaný motiv je až protivně ubíjející a tím pádem docela obtížně skousnutelný. Do „Nebudu se bát“ Destroyself vstupují s poklidnou atmosférou (a nemají zrovna daleko až k dávným vyprávěcím náladám Lucie), přičemž následné chvilkové zmohutnění působí velmi přirozeně a přemýšlivá instrumentální pasáž má velmi působivou (ke zbytku alba docela kontrastní) atmosféru, díky čemuž je díky své odlišnosti pro mne tím nejsilnějším kouskem kolekce. Škoda v přímočaré „Hlasy, co tě kamenujou“ jakési pseudo-rap-uštěkané pasáže, která docela zbrzdí nejmelodičtější jízdu na albu, jinak by jednoznačně aspiroval na magnet alba právě tento kousek. V těchto intencích se Destroyself prorvou až k na poměry alba úžasně lehké (z jedné strany prosakuje Kabát, z druhé strany špetka středověku) „Stín ve tváři“ se smyčcovou smetanou. Byť (ale zmínka o pestrosti alba už zazněla) jde o zcela kontrastní skladbu k tomu základu, kterým se Destroyself prezentují na zbytku alba, tahle podoba jim velmi sluší.

Na konstatování, že Destroyself jsou poměrně svéráznou kapelou, se nic nemění. Ten rozptyl, který na „Nedej se“ nabízejí je (i s ohledem na to, že album trvá jen necelých sedmatřicet minut), je natolik široký, že je docela obtížné najít ideální náladu na stoprocentní vstřebání a akceptování celého alba najednou. Takže byť poměrně z jiného soudku, je tahle jízda nahoru a dolů s Destroyself velmi podobná finálnímu pocitu (tedy určitá rozháranost s několika velmi silnými výkyvy nahoru i dolů) po poslechu jejich alba „Rainy Riot“.

Savapip             


www.destroyself.cz

YouTube ukázka - Tak už dnes

Seznam skladeb:
CD 1
1. Intro
2. Tak už dnes
3. Komixovka
4. Nebudu se bát
5. Hlasy co tě kamenujou
6. Nedej se!
7. Všichni lžou
8. Když se všichni dívaj
9. Stín ve tváři

Sestava:
MTT – kytara, zpěv
Kalda – baskytara, zpěv
Pepíno – bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 36:45
Země: Česká republika

Diskografie:
2002 - Kontrolujou
2005 - Destroyself
2005 – 4 Promile tribut
2008 - Symbolic
2009 – Terrores Magicos
2013 – Rainy Riot
2014 – The Good The Bad And The Rock`n`Roll
2017 – Nedej se

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 27.06.2017
Přečteno: 1985x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08955 sekund.