DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SOULSPELL - The Second Big Bang

Powermetalové opery zažívají plodný čas, letos již stačily vyjít alba nových kapel Aldaria a Ancestral Dawn, v plném proudu je rovněž příprava druhé studiovky projektu Mariuse Danielsena, no a mezitím se můžeme těšit z aktuální fošny brazilských Soulspell. Je ovšem pravda, že zrovna tahle parta – na rozdíl od všech jmenovaných – nikdy nepatřila mezi přímé následovníky (opisovače) Sammetovy Avantasie a naopak se vždy snažila o osobitější, můžeme klidně říci i progresivnější pojetí vícehlasého metalu. To sebou nese jistá úskalí, jelikož takový přístup vyžaduje od posluchačů trpělivé naslouchání, kdy autorské ovoce (které je plně v režii kompozičního „sadaře“ Helena Vala) dozrává mnohem pomaleji, když se však spojí čekání se skladatelskou vyzrálostí, je mimořádně chutná sladkost hudebních tónů zaručena.

Heleno Vale si ke spolupráci opět pozval obdivuhodnou sestavu, ve které kromě pro metalové opery již malinko obligátních jmen jako Fabio Lione, Ralf Scheepers či Oliver Hartmann vystupují do popředí zejména hvězdy Arjen Lucassen (Ayreon), Blaze Bayley, Ripper Owens, Timo Kotipelto nebo „domovský“ Andre Matos, který se představuje po menší pauze a dokazuje, že mu to stále zpívá na výbornou. Na albu uslyšíme celkem třináct zpěváků, z nichž každý zastává vlastní charakterovou roli, kterou jim do klasicky koncepčního příběhu přisoudil autor díla. Dochází tak ke klasickému střídání několika vokalistů v rámci jediné skladby, což jednak inklinuje k napínavé muzikálové naraci, jednak jde – zejména v rámci společných vokálů – o prvotřídní zážitek, jenž je možné v takto spektakulární podobě zažít jen málokde.

Je ale samozřejmě nutné zvučné veličiny podepřít adekvátně strhujícím rukopisem. A Heleno Vale v tomto ohledu nezklamal, jakkoli se zároveň – podobně jako v minulosti - nedokázal vyvarovat méně vtahujících okamžiků, kterým k dostatečnému účinku nepomůže ani výše zmíněná trpělivost. Plně platí, že poslech alba přináší netradiční a díky zpěvákům snaž až aristokraticky honosný zážitek, pokud se však vyloženě pamětihodných momentů týká, těch zde nakonec zase tolik není. Úvod alba (jehož název nemá nic společného s II. řadou seriálu "The Big Bang Theory") se dá označit jako obstojná hudební nálož (za zvláštní zmínku stojí zpěvy Matose a Kotipelta, nebo kytara Jani Liimatainena v titulce), jež se s položkou „Dungeons And Dragons“ překlopí ve vrcholnou část desky.

Náležitě vzletná a rytmicky pádící instrumentace této písně tvoří základ pro vokální show, ve které si předává mikrofonovou štafetu čtveřice zpěváků v čele s italským kralevicem Fabio Lionem. Do navazující kompozice „Horus´s Eye“ zve jemný projev pěnice Dani Nolden (Shadowside), kapela nás však brzy vynese do power-speedových výšek s nadýchanými vyhrávkami a jako vždy skvělým zpěvem Ralfa Scheeperse. Píseň „Father And Son“ znamená uvolňující rockový předěl, vystavěný na působivých vokálech úžasné Daísy Munhoz (Vandroya), po němž následuje další bohaté metalově-operní představení tracku "White Lion of Goldah" (což je mimochodem i jméno postavy ztvárněné Andre Matosem) s tence nanášenými progovými vrstvami, šlapavými slokami, „queenovským“ dojezdem nebo baskytarou od Markuse Grösskopfa. Vysokojakostní zábava pokračuje i v temněji vedeném songu „Game Of Hours“ se řvoucím Ripperem, vrcholnou část alba pak zakončuje skladba „Super Black Hole“, kde výkon Hartmanna s Lionem podporují líbivé vyhrávky nebo jemná symfonická mezihra.

V téměř desetiminutovém opusu „Sound Of Rain“ se ale dočkáme malinko zacykleného prog-muzikálového obsahu, který se nepovedlo pozvednout v adekvátně silný zážitek, což je – vzhledem k ambicióznosti této písně - škoda. V závěru desky je pak ke slyšení dvojice tzv. „apokalyptických“ předělávek debutových písní „Soulspell“ a „Alexandria“, obě jsou nově zaranžované a nahrané, přesto se nejedná o nějaký dramatický rozdíl (až na lepší sound, o který se tentokrát staral Dennis Ward) a pořád platí, že lepší hudební jízdou zůstává druhá jmenovaná. A jako silnou a kvalitní je nakonec možné označit celou novinku Soulspell, která i přes několik méně vypiplaných míst dokáže pořád výrazně pobavit, zvlášť nutné je přitom ocenit snahu o promyšlenou a méně prvoplánovou kompoziční strategii.

Petr Štěpnička             


FB SOULSPELL

YouTube ukázka - Dungeons and Dragons

Seznam skladeb:
1. Time to Set You Free
2. The Second Big Bang
3. The End Youll Only Know at the End
4. Dungeons and Dragons
5. Horuss Eye
6. Father and Son
7. White Lion of Goldah
8. Game of Hours
9. Super Black Hole
10. Sound of Rain
11. Soulspell (Apocalypse version)
12. Alexandria (Apocalypse version)

Sestava:
Heleno Vale - bicí, skladatel

Hosté:
Jefferson Albert - zpěv jako "Padyal, the Worshipful Master"
Tim "Ripper" Owens - zpěv jako "The Holy Dead Tree"
Victor Emeka - zpěv jako "Adrian, the Apprentice"
Andre Matos - zpěv jako "White Lion of Goldah"
Daísa Munhoz - zpěv jako "Princess Judith"
Fabio Lione - zpěv jako "Dungeon Master"
Blaze Bayley - zpěv jako "Banneth, the Keeper of the Tree"
Timo Kotipelto - zpěvk jako "Greibach the Mathematician"
Ralf Scheepers - zpěv jako "The Clairvoyant"
Oliver Hartmann - zpěv jako "Space Agency Director"
Pedro Campos - zpěv jako "Timos Mystical Body"
Dani Nolden - zpěv jako "The Shadows"
Arjen Anthony Lucassen - zpěv jako "Space and Time", kytara, klávesy
Cleiton Carvalho - kytara
Eduardo Ardanuy - kytara
Jani Liimatainen - kytara
Kiko Loureiro - kytara
Leandro Erba - kytara
Rodolfo Pagotto - kytara
Thiago Amendola - kytara
Tito Falaschi - kytara, baskytara
Markus Grosskopf - baskytara
Fábio Laguna - klávesy
Frank Tischer - klávesy
Rodrigo Boechat - klávesy
Eduardo Santos - bicí
Gabriel Viotto - bicí
Camille Kitt - harfa
Kennerly Kitt - harfa

Rok vydání: 2017
Čas: 1:02:19
Label: Inner Wound Recordings
Země: Brazílie
Žánr: power-progmetalová opera

Diskografie:
2008 - A Legacy Of Honor
2010 - The Labyrinth Of Truths
2012 - Hollows Gathering
2017 - The Second Big Bang

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 08.08.2017
Přečteno: 2838x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09418 sekund.