DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




THE FERRYMEN - The Ferrymen

The Ferrymen je název projektu, v němž se skví trojice velkých rock-metalových jmen. Stěžejním členem je skladatel a multi-instrumentalista Magnus Karlsson (Primal Fear), jenž stvořil veškerou hudbu. Ta se posléze velmi zalíbila zpěvákovi Ronnie Romerovi (Rainbow), který okamžitě přijal nabídku k účasti, jako poslední pak do této party přibyl bicmen Mike Terrana (např. Tarja, ex-Rage). A přestože se tohle trio pravděpodobně poprvé dohromady vidělo až při oficiální propagaci alba (Terrana nahrával svůj part v Itálii, kde momentálně bydlí), jeho eponymní debut působí přesně tím vyzrálým dojmem, který se dal od těchto zvučných hudebních ikon očekávat.

A očekávat se dalo i žánrové rozpětí, pod kterým se obsah desky ukrývá, tedy hard rock - k němuž nejvíce svádí Romerův nakřáplý, charismatický a hlavně kvalitní projev – a heavy metal, do jehož ostré intenzity, stejně jako melodické hravosti, nás lákají dostatečně vtahující Karlssonovy riffy. Tím však výčet stylových pramenů nekončí, dočkáme se také sytých orchestrací, které dodávají muzice epický feeling, do pomalých či baladicky uvolněných momentů zase vnášejí jemnost a svobodu. To vše je ku prospěchu věci, smíšené pocity se dostavují pouze při kombinaci symfonií s moderně podebranými kytarami, ve kterých chce být Magnus možná až příliš „trendy“, což nejen jemu, ale ani celkové náladě desky moc nesluší. Naštěstí nejde o časté pokusy, v rámci celé hrací doby to vlastně platí pouze pro song „Enter Your Dream“, jenž patří mezi nejslabší položky alba, zbylá koketerie s modernou probíhá už jen úsečně v několika málo písních.

Patří mezi ně např. úvodní kus „End Of The Road“, jenž nabízí ještě další a pro album daleko významnější autorskou strategii, kdy hutné Karlssonovy riffy najdou kontrastní uvolnění ve vokálních linkách. I to má ale jeden háček, většinou totiž výrazněji zaujme buď bridge nebo refrén, nikoli však obojí v rámci jediné kompozice. Takže např. heavíkově vedený štych „Fool You All“ zdobí hlavně náběh na víceméně průměrný chorus, skladby „Still Standing Up“ nebo „How The Story Ends“ zase vítězí zejména díky chytlavým refrénům, první jmenovaná zaujme také slušivými melody-vyhrávkami či citlivě vnesenou symfonicko-pěveckou mezihrou. Mezi položky s celoplošně nejvyváženější stavbou pak můžeme zařadit kompozičně fikanou (skoro) titulku „Ferryman“, svižnou jízdu „Eyes On The Sky“ nebo pohodově vláčné písně "Cry Wolf" a „Eternal Night“ se vzdušnými symfoniemi a další várkou působivě klenutých vokálních linek.

Zbytek písní pořád spadá do vyšší skladatelské ligy, už v nich ale není ke slyšení mnoho atraktivních motivů a pamětihodný účinek nijak nepřesahuje jejich hrací dobu (např. opus „Welcome To My Show“ nebo i zmíněný úvodní song). Nakonec se nemůžu ubránit srovnání s nedávným debutem party The Unity, soustředěné kolem dvojice muzikantů z Gamma Ray. Ta nabídla obdobně laděný hard´n´heavymetalový obsah, jeho hudební struktury byly ale o něco vymazlenější a celkově chytlavější. Tím nijak nezpochybňuji kvality alba "The Ferrymen", nicméně pokud bych si měl vybrat, dám bez váhání přednost debutu německé kapely.

Petr Štěpnička             


FB THE FERRYMEN

YouTube ukázka - Ferryman

Seznam skladeb:
01. End Of The Road
02. Ferryman
03. Fool You All
04. Still Standing Up
05. Cry Wolf
06. One Heart
07. Darkest Hour
08. How The Story Ends
09. Enter Your Dream
10. Eyes On The Sky
11. Eternal Night
12. Welcome To My Show

Sestava:
Ronnie Romero - zpěv
Magnus Karlsson - kytara, baskytara a klávesy
Mike Terrana - bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 1:03:41
Mix: Simone Mularoni
Label: Frontiers Records
Země: mezinárodní
Žánr: hard rock/heavy metal

Diskografie:
2017 - The Ferrymen

Foto: archiv kapely


Vydáno: 17.07.2017
Přečteno: 4050x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Dost dobýSouhlasím. S více...8. 02. 2018 19:10 Zdeněk Obrusník
Jo a taky mají...17. 07. 2017 18:14 orre
Jedem z mála...17. 07. 2017 17:11 orre
5/10Jednim uchem...17. 07. 2017 9:14 adrian


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08985 sekund.