RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MR. BIG - Mr. Big

Procházku po diskografii amerického hvězdného seskupení Mr. Big si dovolím uvést osobní historkou, plně charakterizující dění kolem této kapely. Někdy v době, kdy rádia celosvětově válcovala balada „To Be With You“ z druhé desky Mr. Big „Lean Into It“, jsem toto album vracel do půjčovny, kde mi jej se slovy „No hurá, dcera už se na to těší“ doslova trhal z ruky hudebně podobně naladěný známý. Majitel půjčovny se jej potutelně zasmál: „No, ta bude čumět! Spíš se těš ty…“

Když se na sklonku devadesátých let minulého století začali paktovat basák Billy Sheehan (který chvíli předtím opustil Davida Lee Rotha) se zpěvákem Ericem Martinem (ten se před tím soustředil především na sólovou kariéru), jejich cílem bylo reagovat na rockovky typu Humble Pie (z jejich dílny si Mr. Big na debut vypůjčili a velmi povedeně zmodernizovali skladbu „30 Days In The Hole“), Free (jak praví jedna z teorií, odtud přišla inspirace na jméno kapely, druhé hovoří o jednom kanadském cukrářství), či Bad Company. K tomu přibrali do party kytaristu Paula Gilberta (budujícího své jméno u Racer X) a bubeníka Pata Thorpeye (u něj je třeba zmínit především působení v Impellitteri) a výsledkem bylo velmi silné uskupení čtyř zkušených a mimořádně silných individualit. Jedna ze základních charakteristik kapely se pak odvíjí právě od momentu, že v rámci Mr. Big mají všichni čtyři muzikanti maximum prostoru pro sebeprezentaci, že pokud snad musí krotit svá ega, tak jen naprosto decentně a přitom se jejich individuální schopnosti i umění napsat dravé rockovky i silné balady dokonale snoubí v jeden naprosto soudržný a nesmírně propracovaný celek i při zachování potřebné energie. Kromě samotných členů kapely je třeba zmínit i producenta Kevina Elsona a manažera Herbieho Herberta, jehož působení u Journey (a dále třeba u Europe) se v tvorbě Mr. Big také odráží.

Debutové album Mr. Big přišlo na svět (po pouhém zhruba týdnu porodních bolestí) hned v roce následujícím po vzniku kapely. Jeho výhodou (pro rockery) je fakt, že komerční megaúspěch, který na Mr. Big v budoucnu čekal především díky jejich srdce lámajícím baladám, měl ještě nějaký ten pátek počkat (byť pochopitelně deska vyšla v době, kdy mít na albu baladu bylo pro hard rockovou kapelu téměř svatou povinností, tudíž i na debutu se tklivý pomaláč objeví), takže o komerčním úspěchu alba nerozhodovalo to, jestli se Mr. Big podaří zapůsobit na dívčí srdce a tudíž (byť taková je drtivá většina tvorby kapely) debutové album je prosté jakéhokoliv podřizování se touhám fanoušků a představám vydavatelské firmy.

Od úvodní hlášky „Ok, we´re rolling“ a stylového Torpeyova odklepání se strhne dokonalá přehlídka muzikantství, pospojovaná do skvělé rockové harmonie. Je jedno, jestli prim hraje úžasně rozmanitý, pružný a pro hard rock ideálně zabarvený Martinův hlas, strhující neposednost Gilbertovy kytary, obratné figury dokonale znějící Sheenovy baskytary, či lehkost a elegance Torpeyova bubnování, když se vše slije do dokonalého (a chvílemi příjemně zašmodrchaného) celku a je jedno, kterou z jedenácti skladeb lze v tomhle světle představit. Ať už je to jako v úvodní, energií nabitá a strhující „Addicted To The Rush“, melodicky hravá „Wind Me Up“ s až stadiónovým refrénem, hrubá a poměrně nesjízdná „Merciless“ (dokonalá ukázka toho, jak Mr. Big dávají přednost syrové individuálnosti, až ta se proplete do melodického sklouznutí), pomalá a postupně košatící „Had Enough“ s výbornou basou, … nemá cenu vyjmenovávat každou jednotlivou skladbu k vyjádření, že debutové album Mr. Big je nesmírně vyzrálá, sebevědomá a přesvědčivá nahrávka.

„Mr. Big“ je ohromující ukázkou dokonale zahraného hard rocku (někdy až s nádechem progresivnosti), který se vyhýbá nějaké prvoplánové chytlavosti (díky tomu je asi nejtvrdší nahrávkou kapely v celé její historii), ale přitom nabídne řadu velmi přitažlivých kousků. Kariéra Pana Velkého odstartovala pěkně z ostra!

Savapip             

Tenkrát na konci osmdesátých let se na ně dívalo jako na nesourodou partu, kde působí spíše poprockový zpěvák Eric Martin, studiový bubeník Pat Torpey, basista od Davida Lee Rotha Billy Sheehan a kytarový šílenec metalových Racer X. Nedávali se jim velké šance a proto se na bezejmenný debut hledělo spíše s despektem, což si tahle nahrávka rozhodně nezasloužila. Není to světoborná deska, dnes se na ní spíše nahlíží jako na takový příjemný start, ovšem i tak už připravila půdu pro věci příští a skladby jako „Addicted To The Rush“, „Wind Me Up“, „Had Enough“ a „Anything For You“ ukázaly, že spojení těchto na prvních pohled neslučitelných muzikantů může fungovat. Debut patří k těm méně výrazným deskám diskografie Mr. Big, ale své čestné místo v ní zajisté má.
Pepsi Stone 7/10

www.mrbigsite.com

YouTube ukázka - Addicted to That Rush

Seznam skladeb:
1. Addicted to That Rush
2. Wind Me Up
3. Merciless
4. Had Enough
5. Blame It on My Youth
6. Take a Walk
7. Big Love
8. How Can You Do What You Do
9. Anything for You
10. Rock & Roll Over
11. 30 Days in the Hole

Sestava:
Eric Martin - zpěv
Paul Gilbert - kytara
Billy Sheehan- baskytara
Pat Torpey - bicí

Rok vydání: 1989
Čas: 47:34
Produkce: Kevin Elson
Label: Atlantic
Země: USA

Diskografie:
1989 – Mr. Big
1991 – Lean Into It
1993 – Bump Ahead
1996 – Hey Man
1999 – Get Over It
2001 – Actual Size
2011 – What If…
2014 – The Stories What We Could Tell
2017 – Defying Gravity

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 13.07.2017
Přečteno: 4074x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
to mr. deadhead:...19. 07. 2017 14:59 Savapip
ZávorkaOmlouvám se za...19. 07. 2017 11:02 mr.deadhead
Tak třebaThe Stories We...13. 07. 2017 20:57 rumcajs
První tři alba......jsou velice...13. 07. 2017 9:18 Kolík


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10387 sekund.