RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Thrashmetalové novinky roku 2017 - část XV. - kapely HELLRIPPER, GRAND COLLAPSE a ALKOL

HELLRIPPER - Coagulating Darkness
James McBain je teprve dvaadvacetiletý mladík, takže asi těžko pamatuje samotné heavymetalové počátky. A přesto jakoby se do něj vtělil duch tehdejší doby, jelikož debut jeho party Hellripper je kvintesenciálním zhmotněním první poloviny osmdesátých let, a to se vším všudy. James zároveň nemá daleko ke geniálnímu dítku (dost možná jím opravdu je), takže si všechno dokáže sám nahrát, nazpívat či namixovat, a do toho ještě být členem několika dalších spolků. Hlavní pointou ovšem je, že nejde o žádného hudebního naivu, naopak jeho produkce je vysoce kvalitní a ve všech ohledech profesionální. Obsah fošny „Coagulating Darkness“ (s velmi hezkým art-workem) ale nestaví pouze na staromilských heavíkových postupech (jakkoli několik okamžiků silně evokuje první dvě fošny Mejdnů), tady jde o značně brutálnější nálož, dále oscilující na pomezí thrashe, old school speedu, punku a blacku, takže jsou k poslechu zváni zejména fandové Venom, Celtic Frost, Bathory, ale třeba i novějších smeček jako Toxic Holocaust nebo Hellcannon. S tóny prvního cákance „Bastard Of Hades“ (ano, i názvy písni jsou láskyplně dojemné) se začne – ve velmi rychlém tempu! - odvíjet cívka démonického metalu, jehož kacířská podstata zaručuje autorovi exkluzivní bejvák v samotném pekle. Album nabírá postupnou gradaci, když krom masákrální živelnosti zaujmou nečekaně melodická a hlavně promakaná sóla, vrcholnou část pak startuje náser „Black Invocation“, jehož atraktivní riffy upomenou rané – a tedy nejlepší – období švédských Witchery, položka „Conduit Closing“ ještě o něco přitopí a titulní opus už připomíná blasfemický rej záhrobních bytostí, plný obludných výjevů, smilstva a chorobné neřesti. James McBain zkrátka ví, co dělá a člověk nemusí být prorokem, aby mu došlo, že o tomto všeumělci v budoucnosti ještě uslyšíme.
7/10
YouTube ukázka - Bastard of Hades

GRAND COLLAPSE - Along The Dew
Podobně živelný obsah je ke slyšení také na druhé studiovce britské sebranky Grand Collapse. Tentokrát se ale přesouváme na značně odlišné žánrové území, které si můžeme v pohodě představit jako rozlehlý skate-park. Čtveřice hudebníků totiž prezentuje tzv. melodický hardcore, jenž do sebe ovšem nasává notný kus punkové, a také thrashmetalové energie. Výsledná směsice pak sugestivně svádí k rozpohybování celého těla, třeba právě na prkně, ke kterémuž sportu vytvářejí Britové zcela ideální soundtrack. Úvodní titulka okamžitě rozpumpuje neuroticky dravé rytmy, kterým nechybí hravá dynamika, podporovaná agilními vokály a všeobecně sytou instrumentální hrou. Songy rychle přecházejí z jednoho do druhého, na vydechnutí není čas, adrenalinovou jízdu posléze vyostří thrashové riffy v kusech „Fragments“, „Llygaid Gwyrdd“, ale také v položkách „Chalk And Flint“ a „Trapped“, ve kterých se dočkáme ojedinělého zpomalení. Což je velmi vítaný prvek, neboť jednotlivé skladby i přes rozumnou minutáž postupně přece jenom začnou splývat, poslech je proto lepší aplikovat po menších, o to však energicky intenzivněji přenositelných dávkách.
7/10
YouTube ukázka - Along The Dew

ALKOL - Beeried Alive (EP)
Název kapely Alkol a titul nahrávky „Beeried Alive“? Tady je evidentní, že musí jít o crossover nejprůzračnějšího zrna. Italové na debutovém EP rozjíždějí staromilskou hudební párty ala D.R.I., což je možné povědět bez sebemenšího zardění, protože smečka Alkol nemá k největším žánrovým legendám vůbec daleko. Tak kvalitní – a zaplaťpánbůh skvěle ozvučený – crossover thrash si nechám líbit, a to rovnou několikrát za sebou, neboť tenhle kraťas má pouhých dvanáct minut. Italové jsou nicméně i na tak malé ploše schopni nabídnout přehlídku mimořádně lahodných riffů, které s rytmickou podporou i stylově přesným zpěvem znamenají prvotřídní metalový zážitek. Intro „Heere´s Johnny“ takovou atraktivní náloží přímo graduje, aby navazující flák „Drink Up!“ rozjetou show potvrdil strhující crossovou nadílkou. Ani „Discrimination“ a „Final Infliction“ nepadnou pod vysoce nastavenou jakostní laťku, při porovnání se zbylými skladbami se ale přece jenom krčí malinko v pozadí, neboť závěrečná dvojice „The Hunter“ a „Losing Control“ už zase vibruje kromobyčejně nakažlivou energií (přestože druhý jmenovaný song si vypůjčil riffovou inspiraci z metallicovského hitu "Battery"), kterou by Italům mohla většina thrashmetalových kolegů jenom závidět. Víc není co dodat, končím se psaním a jdu se nechat již poněkolikáté „zpivnit zaživa“.
8/10
YouTube ukázka - celé EP

Petr Štěpnička             


HELLRIPPER

FB HELLRIPPER

1. Bastard of Hades
2. Anneliese
3. Demdike (In League with the Devil)
4. Within the Everlasting Hellfire
5. From Hell
6. Black Invocation
7. Conduit Closing
8. Coagulating Darkness

Sestava:
James McBain - zpěv a všechny nástroje

Rok vydání: 2017
Čas: 26:36
Země: Skotsko
Žánr: blackened thrash/black/old-school speed metal

Diskografie:
2017 - Coagulating Darkness

--------------------------------------------------------------

GRAND COLLAPSE

FB GRAND COLLAPSE

Seznam skladeb:
1. Along the Dew
2. Thrissell Street
3. Turncoat
4. Though Bloodshot and Blurry
5. Deep Rooted
6. Omission
7. Fragments
8. Chalk and Flint
9. Luciano Ponzetto
10. Llygaid Gwyrdd
11. Trapped

Sestava:
Calvin Sewell - zpěv
Jon Powerll - kytarar
David Thomas - baskytara
Glenn Tew - bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 28:00
Label: TNSrecords
Země: Velká Británie
Žánr: melodický hardcore/skate-punk/thrash metal

Diskografie:
2014 - Far From the Callous Crowd
2017 - Along The Dew

--------------------------------------------------------------

ALKOL

FB ALKOL

Seznam skladeb:
1. Heeres Johnny
2. Drink Up!
3. Discrimination
4. Final Infliction
5. The Hunter
6. Losing Control

Sestava:
Chopper - zpěv
Andrea Mataloni - kytara
Corrado Adamo - baskytara
Alex Massa - bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 12:11
Země: Itálie
Žánr: crossover-thrash metal

Diskografie:
2017 - Beeried Alive (EP)

Související články - Thrashmetalové novinky roku 2017


Vydáno: 13.08.2017
Přečteno: 1784x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.12005 sekund.