RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Jirka RAIN (SEBASTIEN, KREYSON, CITRON) - Lidé se ptají na desku a vzápětí se dotazují, kde se dá stáhnout

Během posledních dvou let, kdy se upovídaný tahoun kapely Sebastien Jirka Rain zpovídal na našich stránkách naposledy, se udála ohromná spousta věcí. Tehdy vydané druhé album Sebastien „Dark Chambers Of Deja Vú“ sklidilo spoustu pozitivních ohlasů, nicméně zásadní průlom do života téhle kapely nepřineslo. Radikálnější změnou v Jirkově životě se stalo jeho angažování v Citronu a další novinkou je pak Jirkova účast na reinkarnaci další tuzemské legendy, kapely Kreyson. Druhá číst rozhovoru je zaměřena na Kreyson a Sebastien

Předchozí otázka v podstatě úzce souvisí s tvojí nejnovější aktivitou, hraním v aktuálně obnoveném Kreysonu. Dumat nad tím, jak ses ocitl v kapele je asi zbytečné, tvoje spojení s Láďou Křížkem je jasné, ale jak se podařilo dát dohromady tu velmi silnou sestavu, která Kreyson tvoří? Předpokládám, že v tom asi budeš mít trochu prsty, že?
Předpokládáš správně! (smích) S Láďou jsme řešili, jak by měl nový Kreyson vypadat. On sám říkal, že se už dlouho touží „dotknout“ muzikantů z venku a užít si hraní s lidmi, kteří mají rock’n’roll prostě v krvi! Vymysleli jsme, koho bychom chtěli oslovit a samotné domlouvání pak bylo na mně...

V souvislosti s Citronem jsem docela často slýchal názor, že aktuální sestava nebude mít dlouhého trvání a mám dojem, že ohledně Kreysonu jsou tyhle hlasy ještě silnější. Takže můžeš prozradit jak to vlastně má Kreyson nastavené, je spojení s Mikem Terranou a Rolandem Grapowem plánovaným tahákem pro koncertní sezónu nebo máte nějaké dlouhodobější plány?
Tohle tvrdí o obou kapelách lidé, kteří si neumějí představit, jak to celé funguje! (smích) Pokud bychom se vrhli do podobného projektu, se všemi očekávatelnými těžkostmi s mezinárodní logistikou, jen s vidinou jedné koncertní sezóny, byli bychom přece padlí na hlavu!!! (smích) Kreyson je normální kapela – na projekt pro peníze hrajících individuí aspirují spíše jiné party... Mike se zná s Rolandem dvacet let, já s Rolandem kamarádím a pracuju už osm let, to samé Michal Kůs... S Terranou jsem momentálně v každodenním přátelském kontaktu! Nevidím jediný důvod, proč bychom spolu neměli fungovat dlouhodobě – je rok 2017, můžeme být kapela, i když nebydlíme v jednom městě – ostatně, Sebastien to má od začátku zrovna tak...

Bude další album, pokud už tahle myšlenka zazněla, máte i nějakou vizi, jak a kam bude „nový“ Kreyson směřovat, kdo se bude na tvorbě nového materiálu podílet? Dojde i na nějakou souvislejší tour? Jak budete sestavovat koncertní playlist, bude zaměřen na nějaké konkrétní období kapely nebo dojde na výběr ze všech alb?
Na povídání o albu je ještě hrozně brzo – nemáme za sebou ani jeden koncert!!! (smích) Píseň „Přátelství“ se fanouškům zjevně líbí a máme z toho velikou radost! Vznikala ve skvělé atmosféře a je to z ní cítit!!! Druhá věc, kterou chceme vypustit, bude tvrdší a svižnější, ale má-li příští deska Kreysonu stanout na úrovni „Anděla na útěku“ – a já věřím, že na to současná sestava má – nechme ji v klidu uzrát... A turné Kreysonu se dočkáš ještě dřív, než zahodíš letošní kalendář... (smích) Bude se jednat pochopitelně o průřez kariérou, nicméně jedno období chceme akcentovat...

Jak to máš ty s oblibou Kreysonu? Které jeho album považuješ za nejvydařenější?
Mám moc rád všechna čtyři alba z 90. let. Každé má své kouzlo... Já nejsem ten typ metalisty, pro kterého tvrdě=dobře, takže se mi vždycky líbil i „Elixír života“! U „Návratu krále“ jsem byl trochu zaskočený, protože tohle jsem od Kreysonu nečekal, ale i tam jsou nádherné věci, jako např. „Archanděl Michael“, „Dávej, dej“, nebo refrén „Tvá zář“. Nicméně přál bych si, aby na Kreyson jeho nejlepší album teprve čekalo!!! (smích)

Co se Rolanda a Mikea týká, znali tvorbu Kreysonu předtím, než kývli na svoje působení v téhle kapele?
Roland ano, protože už řadu let žije na Slovensku. Produkuje české a slovenské kapely, takže už místní scénu trochu poznal... Pro Mika byl Kreyson novým pojmem, ale oba se ihned stali fanoušky Láďova hlasu a jeho stylu zpívání a oběma se také moc líbí Křížkovský songwriting... Hned na první společné zkoušce bylo cítit, že hrajeme hudbu, která je nám blízká!!!

Kapitola třetí – Sebastien. Ani tady se nevyhneme poměrně hlasitému hlasu lidu, totiž obavám o to, že Sebastien (potažmo i Eagleheart, neboť členem Kreysonu je i Mike Kůs) jde díky tvým dalším aktivitám na druhou kolej. Takže jak to tedy se Sebastien vypadá? Co se aktuálně děje v tvojí vlastní kapele a kdy o vás bude zase o něco víc slyšet?
Sebastien vydá v únoru 2018 své třetí album!!!!! Ponese název „Act Of Creation“, všechny skladby máme napsané a právě teď se nacházíme uprostřed nahrávacího procesu!!! (smích) Cítím, že se nám podařilo napsat krásné melodie a silné songy... Problémem Sebastien jsou finance. Fanoušci to možná nevědí, nebo nechtějí vědět, ale jen kvůli realizaci druhého alba (které se všem líbilo, ale neprodalo se ho celosvětově ani tisíc kusů) jsme si museli vzít úvěr 380.000,- Kč, který budeme ještě cca dva roky společně splácet. Jsme tak bohužel paralizovaní... Pořadatelé nemají zpravidla zájem platit za kapely typu Sebastien sebemenší honoráře a my si momentálně nemůžeme dovolit dotovat kapelu dál ze svého – máme děti, rodiny... Takže jsme na suchu, a chceme-li dál existovat – a to chceme – musíme si nahrávku pořídit sami, což je sice možné, ale stojí nás to mnohem víc času, než práce se zkušeným producentem ve velkém studiu... Za zdánlivou stagnací Sebastien tak nestojí moje vytíženost v Citronu – když se kryjí termíny, zaskočí za mě náš kamarád a fantastický zpěvák, Mayo ze Signum Regis – ale naprostý nezájem, s nímž se setkáváme... Lidé se ptají na desku a vzápětí se dotazují, kde se dá stáhnout ...takhle to ale zkrátka nejde – kvalita potřebuje čas a zázemí...

Jak tvoje hraní v Citronu a Kreysonu vzali tvoji spoluhráči ze Sebastien? Čekají a budou čekat na tu správnou chvíli pro Sebastien?
Kluci mě od začátku podpořili a jsem jim neskutečně vděčný za to, že jejich podpora trvá... Petri dokonce natáčel klávesy pro Citron i pro Kreyson. Čas Sebastien opět přijde, ale jelikož se nám vložená energie vrací jen zlomkovitě, těžko si budeme moci dovolit podobný tlak, jako v roce 2010. Bohužel potřebujeme vedle muziky také občas jíst, pít a bydlet... (smích)

Je nějaká šance, že bys mohl pro zviditelnění Sebastien využít právě Kreyson nebo Citron, například pro nějaké koncertní předskakování, uvažujete o něčem podobném?
Ta možnost tu je! Nemá ale smysl takhle propagovat dva roky staré album – po vydání třetí desky se nad podobnými věcmi zamyslíme...

Je ve fungování těch větších kapel něco, co bys rád přenesl do Sebastien?
Zázemí!!!!!!!! (smích) Finanční, technické, lidské... Když např. vidím team lidí kolem Citronu, děkuju v duchu každému z nich!!! My stojíme na podiu maximálně hodinu a třičtvrtě, ale oni jsou na nohou od brzkého rána, aby dovezli a vyložili aparaturu, postavili scénu a připravili nám všechno, co je třeba... Tihle kluci jsou praví hrdinové rock’n’rollu a hluboce před nimi smekám!!!

Sebastien (a je docela příznačné, že společně s Eagleheart) stále považuji za jednu z nejambicióznějších mladých domácích kapel. Nicméně, jak je vidět, ani nákladné předskakování známým kapelám po Evropě, ani výrazná investice do řadových alb nezaručuje to, že kapela výrazněji prorazí. Ty dnes můžeš srovnávat to, co obnáší hrát v kapele, která má svoje jméno (byť třeba jen v domácích podmínkách) a v kapele, která si svoje jméno teprve buduje. Takže jak moc se změnily tvoje ambice, nápady a plány ohledně Sebastien, co jsi z nich vypustil nebo naopak přidal?
Prosadit se dnes v muzice bez vstupního kapitálu je šíleně těžké! Musím říct, že dnes ve svých Kristových letech už raději strávím večer doma s dcerou, než se snažit zadarmo v malém klubu s mizerným zvukem předvádět velké umění... (smích) Na druhou stranu ke mně neustále „přicházejí“ nápady, které jsou stylově čistokrevný Sebastien. Tahle kapela je moje dítě a já ji nikdy „neodpojím od přístrojů“ (smích) ...momentálně jsme se stáhli spíše do podoby projektu, který pracuje ve studiu a chystá nové písničky, ale neřekli jsme ještě poslední slovo! Stoprocentně zase vyjedeme i živě a věřím, že nová deska bude lepší, než obě předchozí!

A na moji poslední otázku už jsi zvyklý – je něco na co jsem se nezeptal a čem by ses rád zmínil?
Myslím, že tentokrát jsi nezapomněl na nic a rozhovor můžeme rovnou vydat knižně! (smích) Všem lidem, co mají rádi hudbu a líbí se jim, co Citron, Kreyson, nebo Sebastien dělá, moc děkuju za jejich podporu – vážím si vás!!! Opatrujte se a vězte, že radost každého jednoho z vás dává naší práci smysl...

Savapip             


FB Jirky RAINA

Související články

Foto: archiv Jirky RAINA


Vydáno: 09.07.2017
Přečteno: 3247x




počet příspěvků: 7

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
KreysonTak jsem viděl 2x...8. 08. 2017 19:43 Anonim
KREYSONTak jsem viděl 2x...8. 08. 2017 19:41 Anonim
KREYSONTak jsem viděl 2x...8. 08. 2017 19:38 Anonim
KREYSONTak jsem viděl 2x...8. 08. 2017 19:32 Anonim
Nebyl bych s tou...11. 07. 2017 15:51 Avram


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.43074 sekund.