22.06.2018
DESTINIA
Projektu japonského hudebníka Nozomu Wakaie vyjde 13. ..více

22.06.2018
ACCEPT
Živé album chystají ACCEPT - album "Symphonic Terror - ..více

22.06.2018
KING COMPANY
Finové KING COMPANY vydají své druhé album "Queen Of ..více

22.06.2018
FORGOTTEN SILENCE
FORGOTTEN SILENCE natočili lyric video k titulní skladbě ..více

21.06.2018
AUTOGEN
Zemřel zakládající člen této heavymetalové kapely ..více

21.06.2018
EAGLEHEART
Česká power-progmetalová kapela propaguje aktuální ..více






REFUGE - Solitary Men
Tyhle revivaly... :D ..

IRON MAIDEN, KILLSWITCH ENGAGE, THE RAVEN AGE - 20. 6. 2018 - Praha, letiště Letňany
fenomenální koncert. Zvukově naprostá extrakla ..

REFUGE - Solitary Men
tohle je velmi příjemné překvapení. A zvláš ..

REFUGE - Solitary Men
páni, ani mi to nedalo moc práce z Manniho uděl ..

REFUGE - Solitary Men
souhlas s předchozím příspěvkem, taky jsem na ..

IRON MAIDEN, KILLSWITCH ENGAGE, THE RAVEN AGE - 20. 6. 2018 - Praha, letiště Letňany
Předkapeli o ničem ale Iron Maiden to byla napro ..

REFUGE - Solitary Men
Za mě trochu zklamání...Pe avy mohl odlišit Ref ..

REFUGE - Solitary Men
sorry šotek se připletl ....i když je možná t ..

REFUGE - Solitary Men
Musím nesouhlasit s hodnocením. Deska je parádn ..

IRON MAIDEN, KILLSWITCH ENGAGE, THE RAVEN AGE - 20. 6. 2018 - Praha, letiště Letňany
Dokonalý zážitek ..




Za poslední měsíc:
MENTOL (ALCHEMIST) - Dělejte to, co vás baví, buďte sami sebou a nenechte si diktovat, co máte dělat.
2085x

THERION - Vovin
1465x

OZZY OSBOURNE, HOLLYWOOD VAMPIRES - 13. 6. 2018 - Praha, Letiště Letňany
995x

JUDAS PRIEST, MEGADETH - 12. 6. 2018 - Plzeň, Home Monitoring Arena
983x

ROSS THE BOSS - By Blood Sworn
953x

GHOST - Prequelle
933x



23.06.2018
R.E.T., RETURN TO INNOCENCE, ELYSIUM, POPPY SEED GRINDER, PIKODEATH, RAIN SHADOW..
Benátky nad Jizerou, začátek od:16:00, vstupné: 220

23.06.2018
CYTOTOXIN (GER), DERANGED (SWE), GUTALAX, FLESHLESS, MELANCHOLY PESSIMISM, MINCI..
Žabčice u Brna, začátek od:12:00, vstupné:

04.07.2018
DARK METHODISM, SORGOTH, WIZARD INFERNAL, ŽRIEBÄDLO..
Praha - Modrá Vopice, začátek od:19:00, vstupné: 100,-



článků celkem: 6391
recenzí: 5189
reportů: 525
rozhovorů: 352













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


EREB ALTOR - Ulfven

Ve šlépějích Quorthona jde s respektem a pokorou švédský projekt Ereb Altor, který se uctíváním kultu legendárních Bathory nikterak netají. Na éru viking metalu z počátku devadesátých let odkazující se pánové z Gävle představují své sedmé album „Ulfven“, jež s sebou přináší jak jedinečnou mrazivou atmosféru, tak kus pohanské staroseverské kultury. Mimo to je znát, že tito Švédové nechtějí být pouhou kopírkou časů minulých, poněvadž poctivě pracují na vlastním výrazu v podobě epického, doomově zabarveného a především nepovrchního viking metalu s koňskou dávkou blackmetalových přísad a moderního zvuku.

Úvodní mluvené slovo v intru „Völuspá“ je díky ženskému hlasu jedním z mála „hřejivých“ momentů na albu, sedmička následujících skladeb je totiž zahalena v chladném severském obalu, temnotě a mysticismu. Skladby jsou poskládány tak, aby nejprve s každou další položkou teplota klesala a temnota houstla, a potom aby se z této černotou zalité rokle zase postupně navracelo. V „En synd svart som sot“ (k níž byl natočený videoklip) jsou ke slyšení převážně táhlé čisté vokály multiinstrumentalisty Matse, který se nebojí naladit hlasivky na slušné výšky. Matsův vokál se v tvorbě Ereb Altor střídá s vokály kytaristy Ragnara, což vytváří nádhernou kombinaci, na kterou narazí „Av blod är jag kommen“. Za doprovodu hluboce epické nálady se tu střídají různorodé (a tedy zajímavější, než v předchozí skladbě) vokální linky, do kterých vstoupí dramatický mluvený přednes. Zatímco texty prvních tří položek jsou ve švédštině, všechny skladby na desce u ní nezůstanou a také se není třeba obávat toho, že by se zůstalo jen u relativně „měkkého“ zvuku. Jako ohromný temný tank se totiž přivalí hymnická „The Rite of Kraka“, která místy pěkně běží na blast beatech, sveze se na blackových kytarách a na čisté vokály zcela zapomene. Ereb Altor takto představují zhudebněnou severskou brutálnost v tom nejlepším světle… pardon, v té nejlepší černotě.

Eponymní položka „Ulfven“ se navrací k čistým vokálům a rodnému jazyku, a stejně jako „En synd svart som sot“ působí oproti předchozí extrémně rychlé blackové položce o dost klidnějším dojmem. Dokonce až jako powermetalová balada z dílny krajanů Hammerfall začíná „Wolfcurse“, ve které se však baladická nálada příjemně zvrtne a táhlý melancholický zpěv vystřídá démonicky znějící hlas, načež se mezi obdobně kontrastními elementy spustí úchvatný duet, běžící za svižného tempa dvoukopáku, aby se nakonec k mluvenému slovu opět dostal ten démonický hlas. Přes tempově proměnlivou skladbu „Gleipnir“ se pak dostáváme k závěrečnému desetiminutovému eposu „Bloodline“, který připomíná, komu to Ereb Altor svou tvorbou vzdávají hold.

Vykouzlit mrazivou atmosféru severu s všudypřítomnou netrendovou epičností a protkanou black metalem se Švédům v několika položkách podařilo na výbornou. Jen trochu zamrzí, že zrovna titulní skladba a klipovka jsou na novince spíše slabšími a méně zajímavými místy, a proto se rozhodně vyplatí poslech celé fošny, která překvapí několika hudebními skvosty.

Peťulín             


www.erebaltor.com

YouTube ukázka – En synd svart som sot

Seznam skladeb:
1. Völuspá
2. En synd svart som sot
3. Av blod är jag kommen
4. The Rite of Kraka
5. Ulfven
6. Wolfcurse
7. Gleipnir
8. Bloodline

Sestava:
Mats – zpěv, kytara
Ragnar – zpěv, kytara
Mikael – baskytara
Tord – bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 49:12
Label: Hammerheart Records
Země: Švédsko
Žánr: viking/black metal

Diskografie:
2008 – By Honour
2010 – The End
2012 – Gastrike
2013 – Fire Meets Ice
2015 – Nattramn
2016 – Blot • Ilt • Taut
2017 – Ulfven

Foto: archiv kapely


Vydáno: 16.07.2017
Přečteno: 920x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2018     RSS - články

stránka byla načtena za 0.14615 sekund.