RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Rex BROWN - Smoke On This...

Když se nad tím člověk zamyslí, mohla sólovka někdejšího basisty Pantery Rexe Browna dopadnout všelijak. Postupem let se totiž jasně ukazuje, co pro Panteru znamenal kytarista Dimebag Darrell a že vlastně ostatní členové nikdy nevystoupili ze stínu své domovské kapely, kde byl tahounem právě zmíněný kytarista, kterého v prosinci 2004 zastřelil nějaký blázen přímo na pódiu. Jeho někdejší spoluhráči mají už léta své projekty. Darrellův bratr Vinnie Paul je činný v Hellyeah, kteří by chtěli být pokračovateli Pantery, ale spíše nabízejí jen její druholigový odvárek. Phil Anselmo neustále rozjíždí řadu projektů, které ale ve většině případů stojí za starou belu. A Rex Rocker? Tedy, pardon, Rex Brown? Ten vždycky nejméně nápadný člen Pantery? Ještě nějakou dobu působil s Anselmem v jeho Down, pak si s bývalým bubeníkem Black Sabbath a Dio Vinnym Appicem založil heavymetalovou partu Kill Devil Hill a před nedávnem vydal svůj sólový debut. Brown ale v Panteře nikdy nepůsobil jako skladatel a stejně tak ani v Down a Kill Devil Hill, takže se vlastně od jeho desky mohlo čekat opravdu cokoliv.

Historky z dávných dob hovoří o tom, že to byl právě Brown, který koncem osmdesátých let nebyl zrovna nadšený přerodem Pantery z heavymetalové party v supící groove/thrashmetalovou mašinu a že jeho muzikantské srdce leželo vždy spíše u tradičního pojetí rockové hudby. Tomu by odpovídalo i jeho nedávné prohlášení o tom, že jeho sólový debut „Smoke On This...“ toho se světem jeho bývalé kapely nebude mít moc společného a že se bude jednat spíše o bluesovou věc. Ale čert takovým prohlášením věř… Basák Pantery a blues? Pche…

„Smoke On This...“ samozřejmě čistokrevně bluesová nebo bluesrocková deska není, ale k tomuto stylu má mnohem blíže než k tomu, co Brown dělal v rámci své domovské kapely. To by sám o sobě žádný problém nebyl. Navíc, když album startuje totálně nakopávací riff v úvodní „Lone Rider“, kde Brown jasně dává na srozuměnou, že na svém debutu posluchače provede zákoutími hudby sedmdesátých let, které okořenil trochu modernějším zvukem. První slabina se ale ukazuje záhy. A tou je Brownův zpěv. Rex samozřejmě není žádný rozený frontman a přestože v minulosti v kapelách, kde působil, obstarával i doprovodné vokály, sólový zpěv je něco úplně jiného. A na to prostě hlas nemá. Kdyby aspoň předkládaný materiál byl v duchu skladeb „Lone Rider“ a „Train Song“, posluchač by jistě prominul.

Jenže tomu tak není. Brown nemá špatné nápady a proto funguje i grungeově houpavá „Get Yourself Alright“ nebo countryová „Fault Line“ a dokonce i titěrné blues „What Comes Around...“, ale vše je vršené jaksi bez ladu a skladu. Kvůli tomu působí deska necelistvě, rozháraně. Tady se nedá ani mluvit o pestrosti, protože „Smoke On This...“ chybí společné pojivo, jasný ksicht, který by posluchači hned dal na vědomí, s kým má tu čest. Navíc v druhé polovině alba už Brownovi selhávají i skladatelské schopnosti a proto skladby jako „Grace“ nebo „Best Of Me“ jsou jen rozplizlé nic, které nemají šanci ani u méně náročného posluchače.

Možná, že se Rex nakonec na sólově dráze uchytí, přestože nejlépe by mu bylo uvnitř nějaké dobře šlapající kapely. Možná, že si „Smoke On This...“ své fanoušky najde, protože jisté kouzlo se mu přece jen upřít nedá (možná ten lehce stonerrockový nádech zhulených sedmdesátých let), ovšem takovýto start sólové kariéry působí spíše rozpačitým dojmem.

Jan Skala             


www.rexbrown.net

YouTube ukázka – Crossing Lines

Seznam skladeb:
1. Lone Rider
2. Crossing Lines
3. Buried Alive
4. Train Song
5. Get Yourself Alright
6. Fault Line
7. What Comes Around…
8. Grace
9. So Into You
10. Best Of Me
11. One Of These Days

Sestava:
Rex Brown - zpěv, kytara, baskytara
Lance Harvill - kytara
Christopher Williams - bicí

Rok vydání: 2017
Čas:
Label: eONE Music
Země: USA
Žánr: hard rock/blues rock/stoner rock

Diskografie:
2017 - Smoke On This...

Foto: archiv umělce


Vydáno: 13.08.2017
Přečteno: 1447x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10377 sekund.