MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




VENOM INC. - Avé

To, že v čele britské legendy Venom stál někdy jistý Tony Dolan, říkající si Demolition Man, ví dnes snad už jen skalní fanoušci. Pro širší rockovou veřejnost vždy tahle kapela bude stát na třech pilířích. Na Cronosovi, Abaddonovi a Mantasovi. Třech pekelnících, kteří na začátku osmdesátých let vtiskli prvotní pečeť do žánru, který sami pojmenovali black metal. Vycházeli pak z nich všichni. Bathory, Hellhammer, Celtic Frost, Possessed, Mayhem… Ovšem na konci osmdesátých let se tahle trojice poštěkala natolik, že Cronos za sebou bouchl dveřmi a místo něj přišel právě zmíněný Dolan. S Venom tenkrát natočil trojici desek „Prime Evil“, „Temples Of Ice“ a „The Waste Lands“. Ty sice nikdy nedosáhly takového věhlasu jako “Welcome To Hell“ nebo „Black Metal“ a kritika je v době vydání trhala na kusy. Ovšem jakýmsi podivným způsobem ve zkoušce časem obstály, dnes to nejsou až tak úplně zatracovaná díla a samotným Venom neudělala ostudu.

Výše zmíněná klasická tříčlenná sestava je dnes, po comebackových albech „Cast In Stone“ a “Resurrection“ z konce milénia, už dávno minulostí a tentokrát to nebyl Cronos, kdo se z ní musel pakovat. Svá místa kytaristy a bubeníka museli opustit právě Mantas a Abaddon. Oba dva se po konci klasických Venom v roce 2000 (někde se uvádí, že se trojice do krve rozhádala už v roce 1999 ještě před vydáním alba „Resurrection“) takřka vytratili ze scény a když se na to budeme dívat komplexně, tak jméno zmíněného Dolana (či Demolition Mana) se ztratilo už mnohem dříve. Kdo by tedy čekal, že se sestava z desek Venom přelomu osmdesátých a devadesátých let opět dá dohromady?

Mantas i Abaddon, ti oba dva stáli s Cronosem u samých počátků Venom. Ovšem Cronosova parta (doplněná o dva další muzikanty) je stále aktivní, takže dávat si při znovuspojení s Dolanem název shodný, by byla rozhodně blbost. Muzikanti to vyřešili šalamounsky a začátkem tohoto roku oznámili, že dávají spolu dohromady kapelu Venom Inc. A v tu chvíli začali mezi příznivci kapely tahanice. Kdo je víc Venom? Cronos? Abaddon s Mantasem? Je Demolition Man právoplatným frontmanem? To je ale asi úplně jedno, protože Cronos oznámil desku Venom na příští rok a trojice Demolition Man, Mantas a Abaddon přicházejí s debutem „Avé“ svých Venom Inc. právě teď.

„Avé“? „Ave Satanas“? Příznačněji úvodní píseň alba tihle staří pekelníci asi pojmenovat nemohli. Chlapi totiž vytasili staré zbraně. Od začátku desky se to hemží Satanem, krví, zlem a peklem, až se člověk hned vrací o dobrých třicet let zpátky. „Avé“ je jasná čtvrtá deska této sestavy a jako kdyby těch pětadvacet let mezi „The Waste Lands“ a novinkou neexistovalo. Znovu slyšíte důvěrně známé postupy a ty, i když jsou opatřeny soudobým zvukem, jsou naprosto oldschoolové. To někde působí vyloženě skvěle, jako například v nejlepších věcech „The Evil Dead“ (zde je Mantasův riff skutečně zabijácký), skoro až hardcorové „Time To Die“ či „Forged In Hell“, jinde už to až tak slavné není, protože v tu chvíli si uvědomíte skutečnost, že zde si hrajeme už s dávno vystřílenými patronami.

Bylo jasné, že když si někdejší sestava Venom vetkne do svého názvu i název svého nejslavnějšího působiště, nebude se jednat o žádnou překotnou modernu, ale o pěkně postaru zahraný zmetalizovaný a zpunkovatělý rock n`roll, kterému jen tak mimoděk kdysi říkali black metal. Navíc instrumentální výkony všech tří zúčastněných pánů (+ jistý, chlaplácký Dolanův hlas) jsou na velmi slušné úrovni, takže přece jen jistý pokrok od dob, kdy spolu hrávali poprvé, tu přece jen je.

Pro fanoušky Venom je „Avé“ nutná věc a to i pro ty, kteří se na konci osmdesátých let nemohli smířit s Cronosovým odchodem a nástupem Demolition Mana. Čas ukázal, že tenkrát byl tenhle chlápek (v posledních letech vzkřísil i svou někdejší partu Atomkraft) na svém místě a své kvality ukazuje i dnes. Nic nového, zázračného pod slunce, ale slušně zahraná nostalgie.

Jan Skala             


www.venom-inc.com

YouTube ukázka – Ave Satanas

Seznam skladeb:
1. Ave Satanas
2. Forged In Hell
3. Metal We Bleed
4. Dein Fleisch
5. Blood Stained
6. Time To Die
7. The Evil Dead
8. Preacher Man
9. War
10. I Kneel To No God
11. Black N Roll

Sestava:
Demolition Man - zpěv, baskytara
Mantas - kytara
Abaddon - bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 1:01:57
Label: Nuclear Blast
Země: Velká Británie
Žánr: old school black metal

Diskografie:
2017 - Avé

Foto: archiv kapely


Vydáno: 23.08.2017
Přečteno: 2986x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Vnikající deska!...31. 08. 2017 18:25 orre
Jen čekám s čím...23. 08. 2017 15:37 Pepsi Stone
Venom, Inc.Osobně se mi více...23. 08. 2017 0:25 rumcajs


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08889 sekund.