22.01.2018
JUDAS PRIEST
Bývalý bubeník kapely Dave Holland je po smrti. Holland v ..více

21.01.2018
MACHINE HEAD
Další ukázka z alba "Catharsis", které vyjde již ..více

21.01.2018
VINNIE VINCENT INVASION
Kytarista Vinnie Vincent vystoupil po mnoha letech v ..více

21.01.2018
TORTHARRY
Od vydání minulé řadovky TORTHARRY „Follow“ uplynulo ..více

21.01.2018
DENIED
Švédové DENIED zbrojí na vydání svého alba „Freedom ..více

21.01.2018
GLASYA
Portugalci GLASYA představují nový singl více






VINNIE VINCENT INVASION - All Systems Go!
Jak to nakonec v Atlantě dopadlo, je docela zají ..

VINNIE VINCENT INVASION - All Systems Go!
Oprava: pochopitelne spekuluje. ..

VINNIE VINCENT INVASION - All Systems Go!
Spekuje se, že sola na deskách VVI byla nahrána ..

VINNIE VINCENT INVASION - All Systems Go!
Pane Pepsi, vystihl jste obě desky dokonale. Doko ..

U2 - Songs Of Experience
moje chyba, recku na AT jsem četl, když jsem pos ..

U2 - Songs Of Experience
Alpha Tiger samozřejmě není můj šálek čaje, ..

U2 - Songs Of Experience
Co např. loňská nahrávka Alpha Tiger? ..

U2 - Songs Of Experience
je sranda?!?! Trapná smečka salónního mesíá ..

U2 - Songs Of Experience
Čekal jsem, že se ozveš právě ty :-) U2 do me ..

U2 - Songs Of Experience
...už jsem to tu psal před lety: Jaký smysl má ..




Za poslední měsíc:
KATAPULT - Železný Olda to táhne do čtyřicátého křížku (1978 - 2018)
1990x

Tarja TURUNEN - From Spirits And Ghosts (Score For A Dark Christmas)
1439x

AVANTASIA - The Metal Opera
1423x

BLACK SABBATH - The End: Live In Birmigham
1150x

PLETHORA - Age Of Changes
1133x

VINNIE VINCENT INVASION - Vinnie Vincent Invasion
1097x



27.01.2018
SEKHMET , DEGORYEN , FAKULTURA , ORCHIDEA , PHYLACTERY , NIHILLIN ..
MELODKA, KOUNICOVA 20/22, 622 00 , BRNO, začátek od:19.HOD., vstupné: 150,- KČ

28.01.2018
RHINO BUCKET (USA), BLACK BULL..
Praha, Klub Vagon, začátek od:21:00, vstupné: 350,-

10.02.2018
KAAR, FORTIS NATURA, M.O.R, ANIMAL HATE..
Praha Modrá Vopice, začátek od:19:00, vstupné: 50



článků celkem: 6096
recenzí: 4921
reportů: 517
rozhovorů: 341













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax

České kapely.cz - Nabízej a nakupuj českou hudbu


PARADISE LOST - Medusa

S Paradise Lost je to těžké. Svou poslední deskou „The Plague Within“, přestože jí řada fanoušků přivítala, popřela vývoj, který za svou kariéru absolvovala a obloukem se vrátila ke kořenům debutu „Lost Paradise“ z roku 1990. Proč takový tah, když má tahle kapela na svém kontě tak stylotvorná a zásadní díla jako „Icon“, „Draconian Times“ a „One Second“? Uspokojivé vysvětlení chybělo. Paradise Lost jako kdyby odvrhli to nejzajímavější, co jejich tvorba po léta nabízela a i když v novém tisíciletí přece jen trochu tápali, desky jako „Symbol Of Life“ (především), „Paradise Lost“ nebo „Tragic Idol“ nebyly vůbec špatné a proto se tento návrat k dřevnímu doom/death metalu zdál až nepochopitelný. Ovšem kdo vidí do nitra umělcova…

„The Plague Within“ nakonec ukázala, že si své místo v diskografii přece jen zaslouží, i když se nemůže rozhodně řadit vedle zmíněných monolitů z poloviny devadesátých let, ani mezi zdrařilejší alba let pozdějších. Kapela si za poslední deskou ale stála, což dokazovaly nejen propagační rozhovory (tam je vychvalování nového materiálu nutnost), ale i interview, která poskytovali Paradise Lost před vydáním novinkového alba „Medusa“.

Bylo tedy už dávno před vydáním jasné, že se bude jednat opět o materiál, který bude nejvíce příbuzný s jejich začátky. Dokonce zpěvák Nick Holmes tvrdil, že novinka má asi nejblíže k desce „Shades Of God“. A s tím se v podstatě dá i souhlasit, ovšem s tím, že tak skvělé věci jako „Pity Of Sadness“ nebo „As I Die“ zde najít nemůžete. Prostě to už dnes Paradise Lost neskládají. „Medusa“ proto opět rozdělí příznivce na dva tábory. Těžko totiž uspokojí ty, kteří měli rádi jejich nejslavnější období, ovšem, ti kteří na ně kvůli experimentům typu „Host“ dávno zanevřeli, budou pravděpodobně spokojeni. Alespoň stylově.

Nebudeme si totiž nalhávat to, že jsou Paradise Lost stále skladatelsky tak invenční, jako byli v dobách svých začátků, kdy dokázali přijít s tak skvělou věcí jako byla „Gothic“, která rázem bořila mantinely a zažité míty o death metalu padaly. Úplně bezzubí nejsou, ale dřívější jiskra je už tatam. Navíc je „Medusa“ hodně nepřístupná deska, což jasně dokladuje hned úvodní „Fearless Sky“, osmiminutová suita rozjíždějící se zvukem hammondů, zaujme sice (jako už tradičně) Mackintoshovými kytarovými vyhrávkami, které se již postupem let staly legendárními, ale jinak tápe a posluchač v ní jen těžce hledá záchytná místa. Nick Holmes se už opět definitivně pohybuje (z drtivé většiny) v hlubokých murmurových polohách, přestože místa, kde zpívá čistým hlasem, což je zejména „The Longest Winter“ nebo titulní „Medusa“, patří k tomu nejlepšímu co novinková kolekce nabízí.

Škoda jen, že se jedná jen o zajímavé momenty, protože většina skladeb (převalujících se v pomalých doomových tempech) jsou nenápadité kousky typu „From The Gallows“, „No Passage For The Dead“ nebo „Blood & Chaos“, kde sice kapela hraje dobře, Holmes svého murmuru využívá rovněž slušně (i když mnohem lepší by bylo kdyby skutečně zpíval, protože hlas stále ještě má), ale co naplat, když člověk něco podobného od Paradise Lost slyšel už dávno a to v lepším provedení. Kupodivu zajímavější jsou pak bonusy „Shrines“ a „Symbolic Virtue“ (ještě doplněné dávnou „Frozen Illusion“ z debutu „Lost Paradise“), jež nabízejí mnohem pestřejší paletu nálad a kompozičních nápadů než většina zbytku desky.

Navíc „Medusa“ rozhodně není deska na první poslech. S přibývajícími prozkoumáváními její síla sice trochu roste, ovšem žádný velký zázrak se nekoná ani tak. Zůstane jen potvrzení toho, že tahle kapela má definitivně už svá nejlepší léta za sebou.

Pepsi Stone             


www.paradiselost.co.uk

YouTube ukázka – The Longest Winter

Seznam skladeb:
1. Fearless Sky
2. Gods Of Ancient
3. From The Gallows
4. The Longest Winter
5. Medusa
6. No Passage For The Dead
7. Blood & Chaos
8. Until The Grave
9. Frozen Illusion
10. Shrines
11. Symbolic Virtue

Sestava:
Nick Holmes - zpěv
Greg Mackintosh - kytara
Aaeron Aedy - kytara
Steve Edmondson - baskytara
Waltteri Väyrynen - bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 57:03
Label: Nuclear Blast
Země: Velká Británie
Žánr: doom/death metal

Diskografie:
1990 - Lost Paradise
1991 - Gothic
1992 - Shades Of God
1993 - Icon
1995 - Draconian Times
1997 - One Second
1999 - Host
2001 - Believe In Nothing
2003 - Symbol Of Life
2005 - Paradise Lost
2007 - In Requiem
2009 - Fatih Divides Us - Death Unites Us
2012 - Tragic Idol
2015 - The Plague Within
2017 - Medusa

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 08.09.2017
Přečteno: 1399x




počet příspěvků: 11

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
PLPodivuji se nad...9. 09. 2017 23:50 rumcajs
A One Second? Já...9. 09. 2017 19:40 orre
Gothic je...9. 09. 2017 19:35 orre
Tahle deska se mi...9. 09. 2017 18:33 DIURD
Shades Of God mě...9. 09. 2017 14:19 Pepsi Stone


 
Metalforever.info © 2006 - 2018     RSS - články

stránka byla načtena za 0.16251 sekund.