RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Róbert KRAJČI (DEFINITION) - Progresívny rock a metal nie je iba o zložitosti

Coby oblíbenou skupinu uvádějí „způsobování hluku“ a jedním dechem přidávají i kapely jako Queensryche, A.C.T, Dream Theater, Rush, Fates Warning. Že mají slovenští Definition rádi progresivní metal, je z tohoto výčtu zřejmé. O tom, jak se tenhle vztah projevuje v jejich vlastní tvorbě kytarista kapely Róbert Krajči.

Na úvod našeho povídání bych tě rád požádal, abys kapelu Definition blíž představil, kdo kapelu tvoří a které momenty z vaší historie považuješ za nejdůležitější?
Kapela Definition funguje v zostave: Ivan Bozo - spev, Róbert Krajči - gitary, Peter Galád - basová gitara, Peter Sivok - bicie. Za jeden z najdôležitejších momentov našej histórie považujem vynikajúci koncert, ktorý sme odohrali ako support kapely Gamma Ray z roku 2002 v športovej hale v Detve pred 3000 ľudmi.

Jak bys popsal vaší hudbu a co tě právě na tomto stylu přitahuje?
Naša hudba vychádza z pocitov a nálad, ktoré opisujeme vo svojich skladbách.Na tomto štýle nás priťahuje hudobná rozmanitosť plná melódií, harmónií, rytmických zvratov. Je to hudba pre pozorného vnímavého poslucháča a vyžaduje si inštrumentálnu zručnosť a vyzretosť.

Jak Definition oslavili vloni dvacetileté výročí svého vzniku? Změnil se nějak v průběhu těch let tvůj pohled na muziku, tvůj přístup k ní?
Pri tejto príležitosti sme hrali koncert so slovenskou kapelkou Slice Of Bread a patrične sme si to užívali. Čo sa týka prístupu k hudbe, tak sme vyzreli. Naučili sme sa lepšie komponovať skladby a aj rozoznávať medzi kapelami progresívneho rocku a metalu kapely originálne a kvalitné oproti širokému spektru rôznych napodobenín a kópií kapiel, ktoré sa iba snažia kopírovať Dream Theater a podobne.

Vaše debutové album „Nomen Ost Omen“ vyšlo před dvěma lety. Můžeš jej blíže představit, čím bys na jeho poslech posluchače nalákal a můžeš jej porovnat s předchozími demonahrávkami? Jakým způsobem a kam se hudba Definition za dobu vaší existence posunula?
Nahrávku „Nomen Est Omen“ sme dokončili pred rokom a pol a bola to strastiplná cesta, počas ktorej sme vymenili štúdio, ale dopadlo to napokon dobre a docielili sme výsledok, aký sme nakoniec chceli. Ako som už spomenul, oproti predchádzajúcim demonahrávkam sme podstatne dozreli, čo sa týka komponovania a aranžovania skladieb. Pri skorších demonahrávkach sme sa snažili robiť až zbytočne komplikované věci, no až časom sme skladateľsky dozreli natoľko, že sme pochopili, že progresívny rock a metal nie je iba o zložitosti.

Která ze skladeb na albu je Ti nejbližší? Vzhledem k tomu, že vaše historie je poměrně dlouhá, ze kterého období pochází skladby na albu, jedná se výhradně o novinky, nebo jsou na něm i skladby vzniklé někde v hluboko v historii?
Najbližšia mi je skladba „Frozen In Time“, ktorú som venoval kamarátovi môjho otca, ktorý podľahol rakovine. Nepatríme ku kapelám, ktoré chrlia nové nahrávky každé dva roky a skladby na nahrávke „Nomen Est Omen“ vznikali postupne počas niekoľkých rokov. Myslím si, že nie je dôležitá kvantita, ale kvalita. Napríklad po albume „FWX“ kapela Fates Warning nahrala ďalší album "Darkness In A Different Light“ až po deviatich rokoch a tá pauza im evidentne prospela.

Jaké jste na album zaznamenali ohlasy a co jste si z nich vzali pro případné pokračování? Co se myšlenek na další desku týká, máte nějakou představu o tom, zda bude, případně kdy a jak by měla vypadat?
Už na predchádzajúcu nahrávku "Pictures Of Mind" sme mali v rockovom magazíne Spark výbornú recenziu, v ktorej bolo poukázané na to, že absolútne nevadí, že má každá skladba na nahrávke inú náladu. Kapela je kvalitná, čo sa týka inštrumentálnych výkonov a chlapcom to vôbec neznie zle. S nahrávkou „Nomen Est Omen“ je to tak isto. Na nasledujúcu nahrávku máme hotových niekoľko skladieb. Budú temnejšie a mystickejšie a budú samozrejme originálne.

V současné době je velmi moderní prezentovat svojí hudbu i prostřednictvím videoklipu. Jak aktivní v tomto směru jsou či se chystají být Definition?
Samozrejme po dokončení novej nahrávky máme v pláne aj natočenie videoklipu.

Co texty, jaký význam jim přikládáte a jaká témata vás zajímají?
Naše texty sú plné metafor o pocitoch z momentálnych chvíľ, ktoré človek zažije v situácii v akej sa nachádza. Napríklad skladba „Winter´s Eve“ je o tom že keď končí jeseň a začína zima, tak napriek tomu, že človek má vlastne obavy z tohoto nepríjemného obdobia, tak toto obdobie umožňuje aj to, že človek bude častejšie s blízkou osobou pri rodinnom krbe. „The Haunting“ je skladba o tom, že človek číta knižku v tmavej izbe a dostane sa do stavu, že má strach, ale zároveň presne to vyhľadáva. Chce sa báť. Keď pozeráte horor, pozeráte ho preto, lebo sa chcete báť a aj napriek tomu, že vám je to nepríjemné, tak tento pocit chcete zažívať znova a znova. Texty píše výhradne spevák Ivan a pri ich tvorbe ho inšpirovali kapely ako Fates Warning alebo Queensryche a ich album „Promised Land“.

Jak aktivní jsou Definition koncertně? Kde vás je možné v blízké době možnost vidět? Je nějaké místo, které považujete za svoji domovskou scénu? A jak je to se zájmem o progresivní metal na Slovensku, chodí hodně lidí na podobnou muziku?
Sme kapela, ktorá nekoncertuje často, ale napriek tomu, pokiaľ máme príležitosť, tak si určite radi záhráme a vypotíme zo seba na pódiu všetko. Najbližší koncert máme 9.septembra 2017 na tenisových kurtoch Bianco pri Lučenskom parku s moravskou revivalovou kapelou Black Sabbath Dio. Na Slovensku je to čo sa týka metalových festov oproti Čechám veľká bieda. V éteri sa tu propagujú iba komerčné odvary typu No Name a komerčné festivaly. Napriek tomu tu máme obetavých nadšencov zo Zvolenskej Slatiny, ktorí tu už niekoľko rokov napriek ignorácii médií organizujú metalový festival More Than Fest, na ktorom hrali kapely ako Amon Amarth, Helloween, Andre Matos, Sabaton, Masterplan, Rage. Žiaľ pred chvíľou som sa dozvedel, že More Than Fest 2017 bol zrušený, ale predchádzajúce ročníky sa organizátorom vydarili a žiaľ, aj takéto veci sa stávajú.

Kolik času a energie investuješ do Definition, je pro tebe odezva dostatečně naplňující?
No už to nie je také husté ako dakedy, ale je to droga, ktorá človeka núti neprestať a hrať a robiť skladby ďalej.

Jaké máš s Definition ambice? Co si z nich dosud naplnil, jaké představy tě opustily a jaké naopak přibyly?
Sú obdobia, keď sa niečo podarí a vtedy človek srší energiou, ale niekedy prídu obdobia, že sa chcem na všetko vykašľať, ale vždy nakoniec dôjdem k záveru, že toto rozhodnutie by bolo to posledné a určite by nebolo správne. Mojim cieľom je dokomponovať a nahrať nový materiál, natočiť videoklip a bárs by už motyka raz vystrelila a našiel sa hoci aj malý label, ktorý by to vydal.

Kdy jsi vlastně s metalem začal a co Tě k němu přivedlo?
No už v detstve som zistil, že gitarové riffy na mňa pôsobia upokojujúco a po tom ako som na jednej z otcových kaziet našiel skladbu od kapely Accept „Metal Heart“ a počul tému Sonáty pre Elišku vo forme gitarového sóla, nedokázal som ju prestať počúvať dookola. Potom som na kotúčovej páske u svojho otca objavil Yngwieho Malmsteena a bol som v úžase z toho, ako spojil klasiku s rockom a metalom. Tesne na to som počul Queensryche a tomu spojeniu melodickej metalovej muziky s umením som podľahol. Ku kapelám, ktoré počúvam patria A,C,T, Queensryche, Fates Warning, Dream Theater, Opeth, Rush, Kansas, Haken, Redemption, Savatage, Black Sabbath, Frameshift, Sieges Even, Gentle Giant, Ark, Lucifer´s Friend, O.S.I., Andromeda, Conception, Symphony X, Pestilence.

A teď už jen závěrečný prostor pro to, co bys rád řekl, aniž bych se tě na to zeptal.
Čítajte Metal Forever & Metal Man web zine, počúvajte metal a chodievajte na koncerty.

Savapip             


BZ DEFINITION

Foto: archiv kapely


Vydáno: 20.08.2017
Přečteno: 1922x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09638 sekund.