ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




THE DARKNESS - Pinewood Smile

Uff, The Darkness jsou zpět. A vypadá to, že už definitivně. Jejich comeback „Hot Cakes“ z roku 2012 sice nenavázal (a vlastně ani nemohl) na dobu debutu „Permission To Land“, kterého se pro leckoho naprosto nepochopitelně prodalo přes tři milionu kusů, ale pro fanoušky byl zcela zásadní. Už jen proto, že jim The Darkness nabídli opět svojskou porci hard rocku, který vstřebává všechna klišé scény sedmdesátých a osmdesátých let. A odpůrci kapely opět hledali příkrá slova. Ano, The Darkness nejsou kapela pro každého. Jeden je miluje, druhý nenávidí. I když dnes už se vyostřené názory poněkud otupily, The Darkness už neokupují čela hitparád, ani své slizké kníry nevystavují na předních stranách časopisů, ale desky stále vydávají.

Novinka „Pinewood Smile“ je už jejich pátá a i když by se mohlo zdát, že je to jen další deska do rozšiřující se diskografie, není tomu úplně tak. The Darkness se na ní sice neposouvají někam jinam od svého výraziva, které kdysi udělali táááák populární, ale na novince je jasně slyšet, že se přece jen tahle kapela pomalu stává kultivovanější a přístupnější i pro ty, kteří jejich trháky „Permission To Land“ a následující „One Way Ticket To Hell… And Back“ považovali jen za kolotočářskou taškařici. Novinka stále nabízí styl, s jakým si kapela udělala jméno, ale tentokrát přináší i několik hodně slušných skladeb. To je oproti minulosti rozhodně pokrok.

Stávají se tedy z The Darkness lepší skladatelé a lepší muzikanti? Určitou úroveň měli vždycky, to se musí nechat. Jenže ta se schovávala za někdy až nechutné manýry, vykradené riffy a zbytečně vytažený a do zrůdných falzetů hnaný zpěv frontmana Justina Hawkinse. Ten v jeho hrdle přežil až do dnešních dnů, ale už zdaleko to není ten za uši tahající ječák, kdy si soudný člověk musel chvílemi klepat na čelo. The Darkness dnes působí kultivovaněji a je to jen pro dobro věci. „Pinewood Smile“ je díky tomu i deska poslouchatelná, což nebylo u této kapely zrovna pravidlem.

Novinka je uvolněným albem, které nabídne několik potenciálních hitovek. Ať už si vezmete úvodní a zároveň i pilotní singl „All The Pretty Girls“, hutnější „Solid Gold“ nebo trojici vrcholných skladeb alba „Buccaneers Of Hispaniola“ (zde sice po naprosto skvělé sloce trochu pokulhává refrén), „I Wish I Was In Heaven“ a nejlepší kompozici z celé kolekce, uvolněnou „Happiness“, vždycky narazíte na docela slušnou skladbu, což je u této kapely velký pokrok. Zachovává si sice i v těch nejlepších momentech svůj trochu praštěný styl, ale to holt už je věc, se kterou se musí u The Darkness počítat. Pozitivní zjištění je, že tentokrát neprudí tolik jako v minulosti.

Slušné překvapení? Nakonec přece jenom ano… The Darkness zní na novince pravděpobně nejlépe za celou svou kariéru, což ale zarytí fanoušci „Permission To Land“ nebudou brát na zřetel. Důležité je, že s touhle deskou by mohli The Darkness přesvědčit i dosud zapřisáhlé odpůrce. I proto je sedmička pro tuhle britskou čtveřici hodně dobrá známka.

Jan Skala             


www.thedarknesslive.com

YouTube ukázka – Pinewood Smile

Seznam skladeb:
1. All the Pretty Girls
2. Buccaneers Of Hispaniola
3. Solid Gold
4. Southern Trains
5. Why Don`t The Beautiful Cry?
6. Japanese Prisoner Of Love
7. Lay Down With Me, Barbara
8. I Wish I Was in Heaven
9. Happiness
10. Stampede Of Love

Sestava:
Justin Hawkins - zpěv, kytara
Dan Hawkins - kytara
Frankie Poullain - baskytara
Rufus Tiger Taylor - bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 36:16
Label: Cooking Vinyl
Země: Velká Británie
Žánr: hard rock

Diskografie:
2003 - Permission To Land
2005 - One Way Ticket To Hell... And Back
2012 - Hot Cakes
2015 - Last Of Our Kind
2017 - Pinewood Smile

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 14.11.2017
Přečteno: 2042x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09836 sekund.