15.01.2018
STRATOVARIUS
Zpěvák Timo Kotipelto má pro fanoušky dobrou zprávu. ..více

15.01.2018
SALTY DOG
Dnes už skoro zapomenutá čtveřice z Los Angeles, která ..více

15.01.2018
EARTHLESS
Po dva roky starém počinu "Acid Crusher/Mount Swan" se ..více

15.01.2018
XTASY
Po debutu "Revolution" z roku 2014 předkládá tahle ..více

15.01.2018
RED SUN RISING
Post-grungeová kapela z amerického Ohia se ohlašuje se ..více

14.01.2018
LYNCH MOB
Kapela někdejšího kytaristy Dokken George Lynche je bez ..více






EXOS - Time For A Change
fosna. Mohu pouze doporučit, tak super album s p ..

EXOS - Time For A Change
Ukazka zni fakt dobre, tomuhle se podivam na zoube ..

EXOS - Time For A Change
Rádo se stalo, projekt Exos potřebuje fanoušky ..

EXOS - Time For A Change
parádního melodického metalového pohlazení! H ..

THE DARK ELEMENT - The Dark Element
Aj podľa mňa je to zbytočne prísne hodnotenie. ..

THE DARK ELEMENT - The Dark Element
Zbytecne prisny hodnoceni. Je to moc prijemna desk ..

Redaktorská bilance roku 2017 (Pagan)
taberah - sinner´s lament ? pro mě objev roku.. ..

THRESHOLD – Legends of the Shires
Mauglí: Nechybí, ta už byla napsaná v době vy ..

THRESHOLD – Legends of the Shires
Díky za moc krásný seriál o nejúžasnějš í ..

Powermetalové novinky roku 2017 - část XIV. - kapely MASTERPLAN, ALPHA TIGER a PALANTÍR
měli solidní první tři fošny, zvlášť ty s ..




Za poslední měsíc:
KATAPULT - Železný Olda to táhne do čtyřicátého křížku (1978 - 2018)
1427x

Tarja TURUNEN - From Spirits And Ghosts (Score For A Dark Christmas)
1398x

AVANTASIA - The Metal Opera
1371x

BLACK SABBATH - The End: Live In Birmigham
1117x

PLETHORA - Age Of Changes
925x

STROKKUR - Vantablack
920x



19.01.2018
DEBUSTROL, AGGRESSIVE TYRANTS, D.O.P., ZODIAC, SOTURY...
Havlíčkův Brod - Oko Klub, začátek od:19:00, vstupné: 200

27.01.2018
SEKHMET , DEGORYEN , FAKULTURA , ORCHIDEA , PHYLACTERY , NIHILLIN ..
MELODKA, KOUNICOVA 20/22, 622 00 , BRNO, začátek od:19.HOD., vstupné: 150,- KČ

28.01.2018
RHINO BUCKET (USA), BLACK BULL..
Praha, Klub Vagon, začátek od:21:00, vstupné: 350,-



článků celkem: 6084
recenzí: 4912
reportů: 517
rozhovorů: 340













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax

České kapely.cz - Nabízej a nakupuj českou hudbu


ENSLAVED - E

Jejich zlatý věk byl před dvaceti lety, ale dnes dělají desky snad ještě lepší. O kolika legendách se dá takto hovořit? O norské veličině Enslaved, která nikoho nenásleduje a jde si svou vlastní cestou, určitě ano. Stabilní forma těchto Norů je další obdivuhodnou skutečností, nikdy totiž nenahráli desku, na níž by se nenašel nějaký hudební skvost, pro který by jiní vraždili, aby alespoň jeden takový mohli mít v celé své diskografii. Nejenom že do přehrávačů netrpělivě čekajících fanoušků se vždy dostává hodnotný nový materiál, ale ti také často s údivem vstřebávají, kam až se kapele, jež vyrostla z druhé vlny norského black metalu, podařilo dostat.

Je nádherné sledovat, jak z letitého blackového kmene nezadržitelně rostou stále další a další progresivní větve. Tento strom si však neroste jako dříví v lese, ale na jeho růst je bedlivě dohlíženo a bez důkladného promyšlení na něm nevyraší ani lísteček. Jinými slovy, Enslaved (na rozdíl od Opeth) na své dávné kořeny nezapomínají, čehož je pěkným příkladem „Storm Son“, v jejíž kolébavé scenérii i s třeba pětadvacátým poslechem netrpělivě vyhlížíte libově zlověstný vpád, který je umístěn za polovinou skladby. Ostatně také perfektní bonusový cover s kusem kreativity „What Else Is There?“ od žánrově vzdálených krajanů Röyksopp dokazuje, že si Enslaved zahrají na blackovou strunu stále s chutí. Na druhou stranu si zarytě nesedí na drzých kořenech a do svého díla už nějaký ten pátek vnášejí vyspělou umírněnost.

Fanoušky znepokojovala změna na čistých vokálech, v kapele dvanáct let působícího zpívajícího klávesáka Herbranda Larsenena totiž vystřídal mladý Håkon Vinje. S postupně se uvolňujícími singly se ale tyto obavy vytrácely, poněvadž Håkon se své nové úlohy zhostil nad očekávání dobře (na výbornou!) a „The River`s Mouth“ vypověděla něco o tom, že jeho neuvěřitelně uklidňující hlas je Grutleho nezaměnitelným, štěrkovitým growlingům – které v současné době svou sílou laviny naprosto oslňují – dokonalým protějškem. Seversky atmosférická „Sacred Horse“ zase dává prostor vyniknout Catovi a jeho válečnickému bubnování, jež (podpořené zuřící kytarou) do skladby vtrhne jako valící se tuny kamení, aby umocnilo sílu growlingů a posléze tradičních pohanských majestátních sborů,, které svou epickou náladou dávají vzpomenout na starou dobrou vikinskou klasiku „Havenless".

Nadmíru hypnotická a pouze čistými vokály opatřená „Feathers of Eolh“, nádherná minimalistická melodie v intenzivně atmosférické „Axis of the Worlds“, norsky mluvící a osobněji znějící (druhá) bonusovka „Djupet“ („hlubina“), v níž se dokonalé havraní skřeky propadnou do doomové propasti, vynikající vystoupení jazzového saxofonisty Kjetila Møstera v (taktéž v doomu smočené) „Hiindsiight“, hlasová výpomoc Einara Selvika (Wardruna, ex-Gorgoroth) – jež je zřejmě na oplátku za Ivarovu, Grutleho a Catovu spolupráci s ním – nebo třeba návštěva u Grutleho na chatě v Bergenu (nahrávaly se tam doprovodné zpěvy, zvuky přírody a některé kytarové linky) jsou dalšími pozvánkami na čtrnáctou výpravu norských Vikingů, která je označena runou Ehwaz (maluje se však jako M), a která je zaznamenaná na progresivní desce se zvukem tvrdým a křehkým zároveň, jaký umí vytvořit jen Enslaved.

Peťulín             


www.enslaved.no

YouTube ukázka – The River`s Mouth

Seznam skladeb:
1. Storm Son
2. The River`s Mouth
3. Sacred Horse
4. Axis of the Worlds
5. Feathers of Eolh
6. Hiindsiight
7. Djupet
8. What Else Is There?

Sestava:
Grutle Kjellson – zpěv, baskytara
Ivar Bjørnson – kytara
Arve Isdal – kytara
Håkon Vinje – zpěv, klávesy
Cato Bekkevold – bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 1:02:08
Label: Nuclear Blast
Země: Norsko
Žánr: progresivní black metal

Diskografie:
1994 – Vikingligr Veldi
1994 – Frost
1997 – Eld
1998 – Blodhemn
2000 – Mardraum: Beyond the Within
2001 – Monumension
2003 – Below the Lights
2004 – Isa
2006 – Ruun
; 2008 – Vertebrae
2010 – Axioma Ethica Odini
2012 – RIITIIR
2015 – In Times
2017 – E

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 28.10.2017
Přečteno: 1218x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2018     RSS - články

stránka byla načtena za 0.14505 sekund.