RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




HARMDAUD - Blinda dödens barn

Klasická švédská škola melancholické melodiky, zakomponovaná do prolínání deathu s black metalem, opatřená texty, jež se hrdě drží rodného jazyka. Takto se dá ve zkratce charakterizovat HarmDaud, debutující jednočlenný projekt švédského vokalisty a kytaristy Andrease Stenlunda. „Blinda dödens barn“ neboli „Slepé děti smrti“ je počin, o jehož finální audio podobu se postaral Andreas Hedlund alias Vintersorg. Stejně jako kapela Vintersorg klade Andreas důraz na melodiku, avšak činí tak bez jakýchkoliv folkových příspěvků a třeba raná tvorba Borknagar je HarmDaud o dost blíže.

Osmička skladeb je snadno uchopitelná, složitostem se vyhýbá a její přímočarost je do nebe volající. Andreas totiž vsází na proslulou švédskou školu melodiky a té se drží zuby nehty, přičemž nejvýraznějším kouskem je v jeho podání melancholie „Andetag“ s honosným refrénem, doprovázeným silným klávesovým podkladem, díky čemuž se skladbě nedá upřít chytlavost. Jinak si jsou součástky kolekce docela podobné a žádná neohromí neočekávaným zvratem či náhlou změnou nálad. Avšak ona nálada, do níž je deska zabalena, je pro méně náročný poslech uspokojivá, poněvadž nabízí dobře úderné a blastbeatující bicí, spoustu velice melodických kytarových her a vydatný hrubý melodeathový vokál, což zní dohromady s říznými švédskými texty velice hutně a ani tomu nechybí slušný náboj, o čemž hezky vypovídají svižné úderky „Själens vanmakt“ a „Memento Mori“. Jenže docela velký problém tkví v originalitě, se kterou projekt HarmDaud zjevně bojuje. Citelný závan neoriginality zpozorujeme hlavně v podobnosti se známějšími krajany Amon Amarth, která táhne už z titulní skladby. Ovšem ve srovnání s populární lodí švédského melodeathu je hudba HarmDaud o dost ostřejší s větším nábojem a švihem.

Projekt Andrease Stenlunda ukazuje potenciál k tvoření silných věcí, avšak namísto inspirování se jinými by mohl upustit uzdu své vlastní fantazii a do díla vložit větší kus sebe. Právě osobitost z debutu HarmDaud cítit není, byť hráčsky vůbec neselhává. Jenže kvůli nedostatku osobitosti padají „Slepé děti smrti“ spíše do průměru. Na druhou stranu album působí jako vzdávání holdu těm, které má autor rád, což by možná nevedlo k takovým chmurám na tváři v případě, kdyby se jednalo o nováčka na scéně, kterým ale Andreas není (zpívá v kapelách TME a Gravisphere). Kéž by se propříště pan skladatel nebál využít svých dovedností a vytvořil něco nápaditějšího a především osobitějšího. Potenciál tam totiž je a ne zrovna malý.

Peťulín             


FB HARMDAUD

YouTube ukázka – Andetag

Seznam skladeb:
1. Vägens slut
2. Själens vanmakt
3. Blinda dödens barn
4. Slagregn
5. Andetag
6. Till glömskan
7. Vemodet
8. Memento Mori

Sestava:
Andreas Stenlund – všechny nástroje

Rok vydání: 2017
Čas: 41:23
Země: Švédsko
Žánr: melodický death/black metal

Diskografie:
2017 – Blinda dödens barn

Foto: archiv kapely


Vydáno: 05.12.2017
Přečteno: 2134x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.16157 sekund.