RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




CARDIANT - Mirrors

U této kapely je nutné smířit se s jednou věcí, a to, že už nikdy nevydá lepší album, nežli byl debut „Midday Moon“. Nejen proto, že se autoři na druhé fošně „Tomorrow´s Daylight“ vydali jiným, charakterově a hlavně kvalitativně odlišným směrem, takový majstrštyk se zkrátka podaří nahrát jednou za život, a to ještě mizivému procentu umělců. Novinka „Mirrors“ ovšem naznačuje, že by stejně tak nebylo na místě tyto Finy zatratit, jelikož přináší nečekaně svěží a jakostně silný obsah.

S debutem se poměřovat samozřejmě nemůže, nicméně i tak by aktuální deska zase mohla zvednout zájem o tuhle partu (tedy relativní undergroundový zájem, ke kterému je navždy odsouzena většina metalových spolků). V kapele figuruje rovnou dvojice vokalistů, k novému dílu bylo navíc přizváno několik hostů, včetně vždy skvělé pěnice Nitte Valo (Burnint Point, ex-Battle Beast) a hlavně borce Janne Saksy, jenž s kapelou nahrál zmíněný debut a jako takový měl výrazný podíl na jeho mistrovském dopadu (přitom původně zde vůbec zpívat neměl a rychle zaskakoval za nemocného Tuomase Helandera). Jde tak o hezké nostalgické mávnutí, které jenom podporuje kvalitní auru v pořadí čtvrté studiovky Finů.

Úvodní „Mirrors And Me“ patří mezi nejlepší fláky alba, když autoři do mixu syntetických tanečků, šlapavě-rychlé rytmiky a neoklasických sólových motivů vsadili rychle vtahující refrén s parádním vyústěním ala popový hit „Neverending Story“. To navazující „Riot Rising“ jde na věc mnohem rozvážněji, když jeho první dvě třetiny v podstatě jenom připravují půdu pro závěrečnou gradaci, jejíž svižné tempo a mimořádně chytlavý náboj bez nadsázky strhává, proto lze zalitovat, že poměrové rozložení úseků písně není opačné, jelikož zmíněný nájezd se přece jenom táhne o něco delší dobu, přičemž neoplývá atraktivitou finální části. Prvního z hostů, Pasiho Rantanena (Thunderstone), uslyšíme v moderními riffy načichlé, ale celkově pohodově vedené položce „Soul“. Nutno zmínit, že obdobně klidné pasáže nejsou na novince Finů výjimkou, baladicko-akustické tóny budou k mání hned v další kompozici „A Quiet One“, potažmo v písni „Shooting Star“ s Nitte Valo, obě se přitom velmi hezky poslouchají a znamenají jednak variabilní zpestření, jednak vítaný polarizační útlum od okolní metalové show.

Většina zbývajících skladeb totiž burácí třaskavým halasem, přičemž album v tomto ohledu nabírá obrátky s tím, jak se blíží ke svému závěru. Na leccos připraví už svižná položka „Absolute Power“ se symfonickými pozdravy krajanům Nightwish, ještě epičtější orchestrace pak zaduní v „My Delusion“ se skvělým refrénem jako třešničkou na tomto lahodném dortu. Závěrečné dva štychy „Life Has Just Begun“ a „Another Time Anohter Place“, ve kterém se představí kompletní trio hostujících zpěváků, pak znamenají nadmíru šmrncovní hudební porci s všudypřítomným hemžením lahodných melodických motivů. Tato dynamická katarze nahrávky znamená definitivní potvrzení kvalitativního vzestupu finské kapely, jejíž současná forma musí nadchnout každého fanouška, který to s melodickým power metalem myslí jenom trochu vážně.

Petr Štěpnička             


cardiant.net

YouTube ukázka - Life Has Just Begun

Seznam skladeb:
1. Mirrors and Me
2. Riot Rising
3. Soul
4. A Quiet One
5. Blank Star
6. His Supremacy
7. Shooting Star
8. Absolute Power
9. My Delusion
10. Life Has Just Begun
11. Another Time Another Place

Sestava:
Erik Karhatsu - zpěv
Outi Jokinen - zpěv
Antti Hänninen - kytara
Mikko Mänttäri - baskytara, vokály
Marko Lindroos - klávesy, vokály
Lauri Hänninen - bicí

Hosté:
Pasi Rantanen - zpěv (3, 11)
Janne Saksa - zpěv (6, 11)
Nitte Valo - zpěv (7, 11)

Rok vydání: 2017
Čas: 50:18
Label: Inverse Records
Země: Finsko
Žánr: melodický power metal

Diskografie:
2005 - Midday Moon
2009 - Tomorrows Daylight
2013 - Verge
2017 - Mirrors

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 29.12.2017
Přečteno: 2951x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Melody album za...30. 12. 2017 20:01 xx
Adrian:trestuhodně...30. 12. 2017 16:15 b.wolf
Ja taky. Pro me je...29. 12. 2017 12:31 adrian
Povedená...29. 12. 2017 9:14 Metamorphic Dreamer


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1191 sekund.