DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




LÜÜP - Canticles of the Holy Scythe

Dle názvu Lϋϋp byste určitě netipovali, že jde o řecký projekt, za kterým stojí multiinstrumentalista Stelios Romaliadis. Historie projektu sahá až do roku 2008, kdy vyšel debut s názvem „Distress Signal Code“. Nyní po šestileté odmlce vychází třetí album, jež nese jméno „Canticles of the Holy Scythe”. Pravdou je, že Lϋϋp nemají hudebně s metalem příliš společného, ba ani rockem a přesto mohou posluchače metalu zajímat. Jejich hudba je avantgardní, temně folková, bere si hodně z vážné hudby a je poměrně minimalistická. Především její temnota vytváří pojítko s metalovým žánrem. Inspirace Kabbalou či Alistairem Crowleym a celková okultní atmosféra činí z Lϋϋp vhodnou alternativu pro ty, co mají rádi temné umění, ale chtějí si na chvilku odpočinout od kytar a divokých bicích.

Úvodní skladba má krásně poetický název „Why Are The Mountains Black“. Tady se dostáváme na folkovou půdu, kde se projevuje Steliosova národnost. Skladba zaujme především zajímavými ženskými zpěvy, které se postupně prolínají více a více a tak původně poměrně pozitivně znějící věc může být i trochu zneklidňující. Celkově jde o klidnou avantgardně folkovou píseň a v rámci tvorby Lϋϋp představuje docela „normální“ věc.

„9°=2°“ se ponoří do temně znějící vážné hudby a zaujme opět vokály, o které se postarala Sofie Sarri. Šeptání se postupně mění v blackový skřehot a smyčcové nástroje zní čím dál tajemněji. Kdybych měl Lϋϋp k někomu přirovnat, byly by to jejich krajané Chaostar, kteří však tvoří přece jen poněkud sofistikovanější novodobou vážnou hudbu. Metalisty by mohla zajímat účast Sakise Tolise v třetím opusu na desce. „The Greater Holy Assembly“ pokračuje v temném vyznění předešlé skladby, stejně tak v minimalismu. Sakis zde šeptá, dramaticky přednáší a v závěru si i trochu zařve. Právě závěr přináší možná nejlepší část desky, protože se tu odehrává opravdu dramatické představení. Hudba vrcholí, atmosféra je hustá a mystická.

„Noctivagus“ je čistě instrumentální skladba pro klasické nástroje. Vážná hudba a uklidňující záležitost. Na ní navazuje v podobném duchu i „Stibium“, ta se však postupně mění a přidává tolik potřebné dramatické koření. Opět se dočkáme extrémního zpěvu, tentokrát v podání Aldrahna z Dodheimsgard. „Mors Consolatrix“ je potom klidnou a absolutně minimalistickou tečkou, ve které se toho příliš neděje, ale může představovat ostrůvek klidu v jinak temném vesmíru.

Lϋϋp rozhodně nejsou záležitost pro každého a klasickému metalovému fanouškovi nemají pořádně co nabídnout. Nemohu prohlásit, že by mě deska nějak ohromně zaujala nebo by lákala k opětovným poslechům. Nicméně se jedná o pozoruhodné dílo, které mixuje temný folk s novodobou vážnou hudbou a působí tak, jak avantgarda má – divně, nezvykle, šíleně.

Tomáš Marton             


www.luupband.com

YouTube ukázka - 9°=2° (Κόγξ ὀμ Πὰξ)

Seznam skladeb:
1. Γιατί Είναι Μαύρα τα Βουνά (Why Are The Mountains Black)
2. 9°=2° (Κόγξ ὀμ Πὰξ)
3. The Greater Holy Assembly (Ha Idra Rabba Qadisha)
4. Noctivagus (Apparition Of Death)
5. Stibium (Triumph Of Death)
6. Зона (Mors Consolatrix)

Sestava:
Stelios Romaliadis - vše

Rok vydání: 2017
Čas: 35:27
Label: I, Voidhanger Records
Země:Řecko
Žánr: Avantgarda/Folk/Vážná hudba

Diskografie:
2008 - Distress Signal Code
2011 - Meadow Rituals
2017 - Canticles of the Holy Scythe

Foto: archiv kapely


Vydáno: 16.01.2018
Přečteno: 1553x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09718 sekund.