MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DREAMGRAVE - Monuments

Před třemi lety se maďarští Dreamgrave představili hudebnímu publiku debutovou deskou „Presentiment“. Bylo to album, na kterém byla slyšet instrumentální zručnost, talent a progresivní metal ve stylu starších Opeth, velký podíl v jejich hudbě měl doom metal a gotika. Nyní se skupina prezentuje třískladbovým EP „Monuments“, které by však mohlo být prvním ze série „malých“ desek.

Kam se Dreamgrave od minula posunuli? Rozhodně ve výrazu, vlivy Opeth už nejsou tolik slyšitelné. Skupina si vytvořila vlastní zvuk, který je progresivnější než na debutové nahrávce a zní dospěleji. „Drop The Curtain“ překvapí svou křehkostí. V úvodu se jedná o pohodový popík, ploužák. Postupně se přidávají nádherně znějící housle a silný refrén, kde zpěvačku Márii doplní zpěvem i kytarista Dömötör. Zazní klávesy, které padnou k prog rocku jak vyšité. Píseň vyniká svou melodičností a i přes svou krotkost ihned zaujme. Titulní „Monuments“ už Dreamgrave trochu přibližuje „starému“ projevu. Začátek je sice překvapivě swingový, avšak následuje přechod k tvrdým riffům a growlu. Styl hudby by se mohl líbit příznivcům stylově příbuzných To-Mera. Dreamgrave jsou v písni neskutečně variabilní. Stylové změny, tempa, chvilku sbory, chvilku growl anebo Mária. Refrén je opět nese skvělou melodií a opět se oba zpívající členové kapely potkávají ve společné pěvecké lince. Ve skladbě nechybí spousta klasických progresivních fíglů, včetně uklidňující prostřední pasáže, akustické kytara, houslí, pestrých klávesy. Závěr skladby potom má pořádné grády, když píseň mocně death metalově vrcholí. Více než jedenáctiminutová „The Passing Faith In Others“ pak obsahuje vše, co již bylo řečeno. Jak se na správný prog metal sluší, skladba se neustále mění a vykračuje si mezi žánry jak hrdý páv. Poslední minuty jsou velmi uklidňující a kapela si vystačí s pár nástroji. Tohle budete chtít slyšet znovu a znovu.

Dreamgrave jsou na novince ve velké skladatelské pohodě. Minule jsem jim vyčítal přílišnou podobnost s Opeth, nyní se z ní vymanili. Ani nyní není jejich prog metal nějak objevný, ale co je důležité, je hrozně zábavný a dobře udělaný. Neustále se něco děje, kapela složila skvělé melodie a nahrávka disponuje krásným zvukem. Často si budete říkat, že jste tu a tu pasáž už museli někde slyšet, ale ve výsledku se budete královsky bavit. „Monuments“ je výborné minialbum, které má ambice uspokojit naprostou většinu milovníků progresivního rocku či metalu a zcela bez debat zastiňuje předešlý debut skupiny.

Tomáš Marton             


dreamgrave.com

YouTube ukázka - Drop The Curtain

Seznam skladeb:
1. Drop the Curtain
2. Monuments
3. The Passing Faith in Others

Sestava:
Mária Molnár - zpěv
Dömötör Gyimesi - kytary, zpěv
János Mayer - klávesy
Péter Gilián - baskytara
Tamás Tóth - bicí
Krisztina Baranyi - housle

Rok vydání: 2017
Čas:
Země:Maďarsko
Žánr: Progresivní metal

Diskografie:
2014 - Presentiment
2017 - Monuments (EP)

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 03.02.2018
Přečteno: 1538x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10307 sekund.