RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...

RAGE - Afterlifelines
Nikde není psáno, že se to musí poslouchat...

MONTROSE - Montrose
z dílny hard rocku. Debutní fošna je skvělá,...

RAGE - Afterlifelines
6/10. Tak dlhý album NIKOMU netreba!

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Jasne, ale to by sa dalo povedať aj o iných...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Možná proto, že skladby podobného ražení měli...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Za mňa veľká spokojnosť 8/10.Len neviem prečo sa...

RAGE - Afterlifelines
9/10












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Powermetalové novinky roku 2018 - část I. - kapely VICTORIUS, VINIDE a FROZEN CROWN

VICTORIUS - Dinosaur Warfare - Legend of the Power Saurus
Pouhý rok po povedené desce „Heart Of The Phoenix“ nám němečtí Victorius servírují další nahrávku, tentokrát ve formě EP. Jako textový základ jim posloužil malinko úsměvný až infantilní příběh o dinosaurech, nicméně jelikož se zde pohybujeme na úrovni ultra pozitivního power-speedu, ničemu to nevadí, prvotním úkolem tohoto žánru je odjakživa rychlé pozvednutí nálady, hledači lyrických symbolů a nastavování existenciálních zrcadel zřejmě poslouchají jiné styly. A pokud se vyplavování radostných endorfinů týká, odvádějí tito Němci už léta dobrou práci, přičemž letošní EP není výjimkou. Dílo se sice rozjíždí pomaleji, po krátkém intru nastoupí song „Dinosaur Warfare“, což je standardně nadprůměrný příspěvek kapely, zde se sborovým připomenutím poslední fošny Bloodbound nebo svůdným sólem. Pravá žánrová show ale vybuchne až v navazujících dvou položkách. Kusy „Legend Of The Power Saurus“ a (ještě více!) „Lazer Tooth Tiger“ nabízejí prvotřídní speedmetalovou jízdu s vánoční nadílkou melodických ozdob, v čele se sólovými výkruty a extra chytlavými refrény. V ten moment se kvalitativní koeficient nahrávky pohybuje hodně vysoko, jenže se spuštěním štychu „Razorblade Raptor“ zase rychle upadne. Němečtí autoři zřejmě chtěli atmosféru zahustit hutnější a nikoli prvoplánově vlezlou chytlavostí, což se daří až do příchodu refrénu, který má jednu vadu, a to, že se nedá moc poslouchat. Tudy prostě cesta nevede, tohle je naprosto nevítaná a pohodu rušící brzda. Dojem částečně napraví opus „Flames Of Armaggedon“, jenž jakostně spadá do kategorie úvodní položky s tím rozdílem, že nabídne – krom silnějších orchestrálních průniků – zejména další libě zpěvný chorus. Výsledkem je tedy - až na jednu chorusovou výjimku - povedená kolekce optimisticky nasládlých písní, která musí fandy žánru (zejména ty konzervativněji laděné) těšit a bavit.
7,5/10
YouTube ukázka - Lazer Tooth Tiger

VINIDE - Reveal
S nápadem napsat koncepční album se sci-fi námětem přišel zpěvák a kytarista Elmeri Kinnunen před třemi lety. Mezitím se z kapely Vinide odporoučel basák, nicméně i tak celý proces psaní alba proběhl velmi rychle, kteroužto informaci hodlám s trochou recenzentského cynismu zneužít. Ono album „Reveal“ opravdu vypadá jako spíchnuté za pár dní, případně jako projeté softwarem generujícím libovolné orchestrace, pokud možno co nejhalasnější. Zdá se, že každého, kdo se naučí tyto programy ovládat, zachvátí najednou obrovská radost a hned chce o své nové dovednosti informovat celý svět. Že by zároveň nebylo marné mít alespoň nějaký talent ke komponování hudby jako souvislého a poutavého celku, to už nikdo moc neřeší. A tak je před nás vržena více než hodinu trvající porce symfonických vzorců, které ovšem jen málokdy zacvaknou s potřebnou chytlavostí. Osobně jsem pozornost zbystřil až při orchestrální gradaci songu „Breakout“, poté při sólovém partu písně „The Rat“, nebo u kompozice „The Great Voyage“, která vykazuje vyšší nápaditost v celé hrací délce. V rámci nikterak záživného alba se dá lichotivěji promluvit také o položkách „Bombs“ a „Another Dimension“, jinak ale není moc co šířit. Některé kusy se vyloženě vlečou („The Plan“), jiné podráždí divnými vokály („Reveal“), občas zazní až příliš sluchatá ždímačka Nightwish („Believe“), na albu se navíc objevují minimálně zajímavá mluvená intermezza, která pouze uměle natahují stopáž. Jedna taková rádoby příběh tvrdící mezihra s titulem „The Truth“ má téměř tři minuty, a to se dá vydržet maximálně tak jednou. Nedá se nic dělat, tento studiový zářez finské kapele prostě moc nevyšel.
4/10
YouTube ukázka - The Beginning Scene

FROZEN CROWN - The Fallen King
Zaposlouchání se do prvních písní alba „The Fallen King“, které na počátku února vydala debutující parta Frozen Crown, je vyloženou radostí. Nápaditost, chytlavost, celkový drajv a parádně zpěvné refrény, to jsou hlavní devízy úvodních tří skladeb, potažmo položky „The Shieldmaiden“. Kompozice „I Am The Tyrant“, jež je mezi tyto chuťovky vklíněna, nicméně přijde s o něco odlišně založenou hrou. Italové totiž nehodlají bruslit jenom mezi čistě powermetalovými mantinely a občas si chtějí přelézt také na modernisticky koncipované kluziště se zářezy agresivnějších metalových nožů. Ty prezentují občasné blast beaty nebo harshové vokály, které kontrují výborné pěnici jménem Giada Etro (Ashes You Leave), což mimochodem není jediná osoba ženského pohlaví, tou další je kytaristka Talia Bellazecca a na obě je radost pohledět. Základem je ovšem muzika, jež je v případě Italů mimořádně svěží a zábavná, a to i v oněch stylových hrátkách, které vhodně variují esenciální powermetalové petelice a jen výjimečně za jejich odvázaností zaostávají (nejcitelněji to platí pro zmíněnou "I Am The Ryrant"). K výše jmenované čtveřici perel dále patří kus „Across The Sea“ se synťákovým úvodem, připomínajícím devadesátkové popové hvězdy Erasure, potažmo s příjemnými vokálními linkami, jež se vinou od slok, přes bridge, až k pohodovému refrénu, a dále obdobně laděná pohodovka "Everwinter" se sólem lehkým jako mořský vánek. Zkráceně řečeno, parta Frozen Crown dokázala hned zkraje powermetalové sezóny nabídnout jeden z jejích nesporných vrcholů.
8/10
YouTube ukázka - Kings

Petr Štěpnička             


VICTORIUS

www.victoriusmetal.net

Seznam skladeb:
1. Saurus Infernus Galacticus
2. Dinosaur Warfare
3. Legend of the Power Saurus
4. Lazer Tooth Tiger
5. Razorblade Raptor
6. Flames of Armageddon

Sestava:
David Baßin - zpěv
Dirk Scharsich - kytara
Flo - kytara
Andreas Dockhorn - baskytara
Frank Koppe - bicí

Rok vydání: 2018
Čas: 21:16
Produkce, mix: Lars Rettkowitz
Mastering: Ronny Milianowicz
Label: Massacre Records
Země: Německo
Žánr: melodický power-speed metal

Diskografie:
2010 - Unleash the Titans
2012 - The Awakening
2014 - Dreamchaser
2017 - Heart Of The Phoenix
2018 - Dinosaur Warfare - Legend of the Power Saurus (EP)

Související články

--------------------------------------------------------------

VINIDE

www.vinide.com

Seznam skladeb:
1. Intro
2. The Beginning Scene
3. Breakout
4. Reveal
5. Anger
6. The Rat
7. Plea
8. Emanuel
9. The Truth
10. The Plan
11. Believe
12. Bombs
13. Another Dimension
14. The Great Voyage
15. Save the Earth

Sestava:
Elmeri Kinnunen – zpěv, kytara
Mikko Kähkönen – kytara
Heikki Polvinen – klávesy
Jaakko Juntunen - bicí

Rok vydání: 2018
Čas: 1:03:42
Mastering: Mika Jussila
Label: Inverse Records
Země: Finsko
Žánr: symfonický metal/heavy/power

Diskografie:
2015 - Odes for Thoughts
2018 - Reveal

--------------------------------------------------------------

FROZEN CROWN

FB FROZEN CROWN

Seznam skladeb:
1. Fail No More
2. To Infinity
3. Kings
4. I Am The Tyrant
5. The Shieldmaiden
6. Chasing Lights
7. Queen Of Blades
8. Across The Sea
9. Everwinter
10. Netherstorm

Sestava:
Giada "Jade" Etro - zpěv
Federico Mondelli - kytara, klávesy, vokály
Talia Bellazecca - kytara
Filippo Zavattari - baskytara
Alberto Mezzanotte - bicí

Rok vydání: 2018
Čas: 45:00
Mix, mastering: Daniel Cardoso
Země: Itálie
Žánr: power metal

Diskografie:
2018 - The Fallen King

Související články:
Powermetalové novinky roku 2018


Vydáno: 27.02.2018
Přečteno: 3925x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Frozen CrownTak tohle je hodně...3. 04. 2020 12:10 htaedas
VictoriusNašlápnutá...26. 04. 2018 21:08 htaedas


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10378 sekund.