TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DOGA - Hard werk

Za těch třicet let, co Doga působí na tuzemské rockové scéně, je její místo neochvějné. Kapela sama pro to udělala mnoho, od angažmá někdejší pornohvězdy Pauly Wild ve svém klipu, přes přibývající kérky na Izziho těle až po desítku alb, se kterými vlastně nikdy své fanoušky pořádně nenakrkli. Sice se jim nikdy nepovedlo vydat žádnou bombu, která by dnes byla citována jako klasika tuzemského hard rocku, ale i když se jejich alba jako „Karikatury“, „Detox“ a „Hoď si to“ berou jako obecně slabší, nikdy nebyla vyloženě špatná, aby si fanoušek musel klepat na čelo, co to jeho oblíbená kapela hraje. Celou svou kariéru si tak Doga udržuje určitý standard, jejich fanoušci si na to už zvykli a vlastně každou další desku vítají se stejným očekáváním.

Na Dogu je totiž spoleh. Frontman Izzi si za ta léta, co brázdí tuzemská pódia, vypracoval velice svérázný rukopis, kde spojuje svou lásku ke kapelám jako Motörhead a Mötley Crüe s tradicemi tuzemského pivního bigbítu. I když sem tam využije modernějších technologií a desky ozvláštní samplovanými zvuky, jede jinak Doga přesně tak, jak nalajnovala svou první skladbou pětadvacet let starého debutu „Nejsi nevinná“. Ten čas mezi ní a novinkou „Hard werk“ v podstatě jako kdyby neexistoval. Neměnil se Lemmy, proč by to měl dělat právě Izaiáš?

„Hard Werk“ je prostě další album do řady v diskografii této severomoravské party. Ničím nevyčnívá, nepřináší vůbec nic nového, ale zase má tu výhodu, že pár skladeb z něho bude rozhodně koncertními tutovkami, které oživí v posledních letech trochu jednotvárný playlist kapely. Doga tentokrát, kromě otvíráku „Fabrika rock n`rollu“ rezignovala na samply a programování. Jede se pěkně po staru, kdy se sází na plnokrevný sound kytar a údernou rytmiku. Nakonec i na Izziho zpěv, který nikdy sice nebyl devizou kapely, ale přece jen poznávacím znamením celé formace se nakonec stal.

Oproti minulým deskám (myšleno „Karikatury“, „Hoď si to“ a „Detox“) je na tom „Hard werk“ trochu lépe, protože tentokrát se povedlo kapele napsat silnější skladby, které jistě trochu vyhladovělým fanouškům padnou do noty. Alespoň tedy některé. Nejvíce se pravděpodobně sází na „Fabriku rock n`rollu“, ovšem ta nakonec nepředstavuje tu nejsilnější část desky. Jako otvírák, proč ne, ale jako jasný hit určitě ne. Doga totiž nikdy nebyla v těch toporných, tvrdých věcech nejpřesvědčivější, protože její kvality leží přece jen trochu jinde. To je jasně slyšet ve věcech jako „Beskydy“ a „Poslové předků“, kdy si Izzi umí pohrát s atmosférou a kde se tak trochu vrací k možná nedoceněnému, ale v diskografii kapely rozhodně jednu z nejlepších alb „Když chlapi tančí“. Slušně pak Doga zní i v bezproblémových rock n`rollovkách „Dát si na kuráž“, „Kurtizána“ a v uvolněné „Lepší než ex“.

Horší je to pak v takové „Pili jsme“, jednoznačně nejhorší položce alba, která kromě vyloženě hloupého textu (rýpnutí k chastajícím politikům skutečně není téma, které by člověk musel nutně a dobrovolně poslouchat) má i stupidní refrén, který sice je schválně zazpíván jako ze čtvrté cenové, ovšem tento vtip se míjí účinkem. Podobně, skoro až nepatřičně, zde působí závěrečná „Noc vášnivá“, duet s Martou Jandovou z filmu Muzzikanti, která je až zbytečně sladkobolná a na desku typu „Hard werk“ se zas tolik nehodí. Ale celkově z tohoto počinu převládá spíše pozitivní pocit. Doga s ní dokázala, že drobná tvůrčí krize, která v kapele v této desetiletce někdy až nepěkně úřadovala, je pravděpodobně zažehnána.

Jan Skala             


www.dogamusic.cz

YouTube ukázka - Fabrika rock n`rollu

Seznam skladeb:
1. Fabrika rock n`rollu
2. Beskydy
3. Dej mi duši svou
4. Vítězná
5. Poslové předků
6. Dát si na kuráž
7. Lepší než ex
8. Systém
9. Kurtizána
10. Pili jsme
11. Spadla klec
12. Noc vášnivá

Sestava:
Roman Izzi Izaiáš - zpěv, kytara
Lumír Krpec - kytara
Josef Inger - baskytara
Petr Vajda - bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 43:48
Label: Doga Music
Země: Česká republika
Žánr: hard rock

Diskografie:
1993 - Doga
1996 - No a co!!
1999 - Já se na to...
2001 - Jsem trochu divnej
2003 - Když chlapi tančí
2006 - Love Vole
2009 - Karikatury
2011 - Hoď si to
2015 - Detox
2017 - Hard werk

Související články

Foto: archiv kapely:


Vydáno: 26.01.2018
Přečteno: 4862x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Děkuji za recenzi....27. 01. 2018 19:52 SvojPat


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08758 sekund.