DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Ty TABOR - Alien Beans

I když jsou King`s X dosud bráni jako živá kapela, skutečnost je taková, že tahle kultovní formace ze Springfieldu v Missouri se tak trochu rozštěpila a všichni tři její členové mají dnes i jiné akitivity a tak jim na společnou tvorbu čas prostě nezbývá. Frontman Doug Pinnick působí po boku George Lynche (Lynch Mob, ex-Dokken) a Raye Luziera (Korn) v projektu KXM, bubeník Jerry Gaskill vydal před časem sólovku „Love And Scars“ a konečně kytarista Ty Tabor se kormě bočního projektu The Jelly Jam opět věnuje své sólové dráze. Ta započala sice už před dvaceti lety, v době, kdy King`s X byli stále na svém vrcholu, ale v poslední době dává ještě větší smysl, když jeho domovská, v určitých kruzích mezi božstva vynášená kapela, jen sem tam koncertuje a desku nevydala už deset let. To musí mít umělec Taborova formátu nutně silný autorský přetlak.

Ventiluje jej tedy aktuálně prostřednictvím sólové novinky „Alien Beans“. Ta vychází takřka v tichosti, jak už ale u tohohle celkem nenápaného muzikanta bývá zvykem. Nenápadného, leč výborného a uznávaného. Pokud bychom si chtěl zaparafrázovat po cimrmanovsku, nutně bychom řekli, že Ty Tabor je jeden z nejlepších a nejvynalézavějších hardrockových kytaristů, kterří se na scéně za posledních třicet let objevili. Můžou se o tom vést spory, může s tím leckdo nesouhlasit, ale to je tak to jediné, co se proti tomu dá dělat. A navíc, když mu poklonu už dávno vysekli takoví mistři oboru jako je Paul Gilbert (Mr. Big) nebo Slash (Guns N`Roses), vlastně ani není o čem polemizovat. Navíc, zasvěcenci vědí své už třicet let od debutu King`s X „Out Of The Silent Planet“…

Taborova sólová dráha se od jeho tvorby v King`s X prakticky nijak zvlášť neliší. Možná největším rozdílem je fakt, že u mikrofonu nestojí Pinnick, ale on sám. A to, že kromě toho, že je naprosto skvělý kytarista, je i dobrý zpěvák, se o něm ví už dávno. Takže vlastně aktuální „Alien Beans“ nemůže ničím zvlášť překvapit. Karty jsou totiž rozdány hned v titulním intru, kde Taborova ekvilibristická kytara vtáhne posluchače do děje, aby v následující, blues/hardrockově hřmotné „Freight Train“ jasně nastolila směr, kterým se tato deska vydá. Slyšíme zde jasný hardrockový základ, na který se roubuje jak stařičké blues, tak trocha té nezbytné devadesátkové alternativy, ale i pár progresivních postupů a metalového lesku.

Prim pochopitelně hraje kytarová práce, ale Tabor nezapomíná na písničku jako takovou. Sice je nutné si přiznat, že „Alien Beans“ nemá jasný hit, který by se stal ukazatelem pro zbytek alba, ale ať už si vezmeme kteroukoliv z deseti zde obsažených věcí, pokaždé je daná kompozice něčím zajímavá. Jako ty nejsilnější můžeme vypíchnout zeppelinovským riffem vyšperkovanou „Johnny Guitar“, zvonivou (i když v refrénu trochu infantilní) „This Time“, skvělými sóly prodchnutou „Until The Day Is Done“ a závěrečnou baladickou „Deeper Place“. Ovšem kvalitativné rozdíl mezi nimi a zbytkem desky, který se přece jen tváří poněkud nenápadněji, není nijak velký. To jen dokazuje fakt, že „Alien Beans“ je velmi vyrovnaná kompozice, která neprožívá sice žádné masivní vrcholy, ale už vůbec ne nějaké kruté pády.

Pro fanoušky King`s X je tahle deska nezbytností. Stejně tak pro kytarové fanatiky, protože Tabor zase předkládá precizní práci, která může leckteré jeho kolegy vyučovat. Ovšem k širším masám se pravděpodobně nedostane (stejně jako King`s X kromě doby své největší slávy v první polovině devadesátých let), protože na to je to deska skutečně nekomerční, nehrající podle žádných pravidel showbyznysu. Kvality jí to ale v žádném případě ubrat nemůže. Dobrá, poctivá práce.

(Album vychází ve formátu dvojCD, kdy na druhém disku jsou umístěny remastrované verze starších Taborových skladeb. Ten však není předmětem této recenze).

Jan Skala             


www.tytabor.com

YouTube ukázka - Freight Train

Seznam skladeb:
Disc 1:
1. Alien Beans
2. Freight Train
3. Johnny Guitar
4. So Here`s To You
5. Back It Down
6. Somebody Lied
7. This Time
8. Heavily Twisted
9. Until This Day Is Done
10. Deeper Place

Disc 2:
1. `Cause We Believed (Blame It)
2. Free Yourself
3. Ride
4. Senseless Paranoia
5. Money Mouth
6. Fast Asleep
7. Politician`s Creed
8. Play
9. Bring It On Back
10. Nobody Wins When Nobody Plays
11. Change

Sestava:
Ty Tabor - zpěv, všechny nástroje

Rok vydání: 2018
Čas: 1:20:56
Label: Rat Pack Records
Země: USA
Žánr: blues/hard/alternative rock

Diskografie:
1998 - Naomi`s Solar Pumpkin
1998 - Moonflower Lane
2002 - Safety
2006 - Rock Garden
2008 - Balance
2010 - Something`s Coming
2010 - Trip Magnet
2013 - Nobody Wins When Nobody Plays
2018 - Alien Beans

Foto: archiv kapely


Vydáno: 09.02.2018
Přečteno: 1611x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09991 sekund.