DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ALCHEMIST - S.H.I.T.

Po realizaci posledního lektvaru „Fear Business“ zbloudil Alchemist v kyberprostoru… Přiznám se, že mě tahle hláška, zveřejněná na domovských stránkách mostecké tříčlenné party Alchemist, docela vyděsila. Přece jen představa spojení syrového a neohebného metalu, kterým se Mentol a jeho družina (která po personální revoluci před vydáním alba „Fear Business“ tentokrát zůstala v nezměněné podobě) prezentují už víc než deset let, se záplavou studených kyberzvuků nenabudí úplně žhavé očekávání. Naštěstí se Alchemist drží svého kopyta a snaha propašovat do vlastní tvorby něco z virtuálního počítačového světa je patrná především z textového námětu alba „S.H.I.T.“.

Snad jediná drobná hudební změna oproti předchozímu počinu tak spočívá v tom, že Alchemist zastavili to propouštění určité (hodně skromné) přístupnosti do svých skladeb. Úvodní vzdušně atmosférické smyčcově-klapkové intro „In The Beginning Was A…“ sice tomuto konstatování docela odporuje, ale už úvodní kousanec štěkající kytary, kalup bicích a neohebný Mentolův zpěv ve skladbě „Stress“ jede přesně v duchu předchozí tvorby kapely. Z příjemného vybrnkávání v úvodu titulní „Safe Home Of Information Technologies“, následného prolínání hlasů a docela studené atmosféry začíná vykukovat ten nejpřitažlivější moment alba – k svérázně syrové muzice (tedy k nekomplikovaným melodiím, nijak strhujícím či divokým výkonům a z tříčlenného složení kapely vyplývající strohosti), naprosto přesně pasují studené a až alarmující texty. Ani v jejich prezentaci se nedá hledat nějaká emotivní ekvilibristika (byť třeba v melodicky přístupnější „E-motions“ se Mentol svým akčnějším nasazením docela odváže), nicméně nutno uznat, že ta pichlavost hudby i syrová minimálnost projevu Alchemist k poměrně neradostným sdělením (viz. „I created my world in the cyberspace, I think it´s better than the real“ v plíživé náladovce a asi nejsilnější položce „Alone (With Them All“) velice dobře pasuje. Na své si přijdou pochopitelně hlavně ti, kterým voní ta typická nemelodická zarputilost (o něco silnější než na předchozím albu) kapely, či skutečnost, že i zvukově Alchemist tradičně sází na přehlednost a čitelnost bez jakýchkoliv příkras. Vždyť i závěrečná „Safe Home Of Your Mind“, která nejprve nabídne silnou atmosféru při filozofickém textovém rozhřešení, aby ve finále velmi silně zastudila monotématickým odkazem na kyber svět. Přídavek v podobě česky zpívané skladby „S tebou “ stejně jako na předchozím albu nabídne s kontextem alba nesouvisející dramaticky bigbítové pocitové přístupné sklouznutí a uvolnění.

Alchemist prostě mají svůj svět. Je obtížné je k někomu přirovnávat, je obtížné do něj proniknout a přijít mu na chuť. V případě alba „S.H.I.T.“ se pak na tuhle cestu nevydávejte bez toho, abyste věnovali dostatečnou pozornost textům. Díky nim se totiž té chladnosti alba dá strašně snadno porozumět. Bez tohoto rozměru navíc bych nejspíš žehral nad tím, že Alchemist se začínají zase uzavírat do určité zarputilé neprostupnosti, takhle říkám, že ta syrovost má svoje hodně výstražné kouzlo.

Savapip             


alchemist.cz

YouTube ukázka - celé album

Seznam skladeb:
1. In the Beginning Was a...
2. Stress
3. Safe Home of Information Technologies
4. E-Motions
5. Fear of the Outer Space
6. Alone (with Them All)
7. Rock`n`Troll
8. Keyboard Hero
9. Virtuality
10. Digital Suicide
11. Muse VII. (Digital Funeral)
12. Safe Home of Your MInd
13. Stres
14. S tebou

Sestava:
Mentol - kytara, zpěv
C10H20O - baskytara
Prokop Šlapák- bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 56:28
Země: Česká republika

Diskografie:
2007 – Disaster Area
2008 – Doublemind
2011 – Alchemy Of Rising
2013 – Evil Crusher
2014 - Damnation
2016 – Fear Business
2017 – S.H.I.T.

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 24.01.2018
Přečteno: 2854x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09701 sekund.