RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




RIVER OF SOULS - The Well of Urd

Prolínání žánrů je na metalové scéně už dávno zaběhnutým postupem. Vstříc dvěma směrům se vydali i nizozemští River of Souls a v jejich případě jsou těmi směry death (spíše melodický) a doom metal. Parta kolem kytaristy Paula Beltmana (ex-Sinister) smíchala tyto dvě ingredience na debutu „The Well of Urd“ s šestipoložkovou nabídkou, jež se kolébá na vlnkách melodiky, které naráží o mlhou zalitá doomová pobřeží.

Jako kdybyste si namísto silné kávy dali šálek čaje, takto jemně působí pro běžné posluchače extrémního metalu začátek „The Norn`s Chant“, jehož melodie ústí do melodeathového prostředí, aby se skladba proměnila v hlubší prožitek rozkládající se v těžším, doomovatějším prostoru, do nějž jsou vsazeny vypjaté deathové i čisté řevy. Melodeathový příliv připomínající mistry žánru Insomnium se po chvíli navrací, čímž se vytrácí ona příjemná doomová zatěžkanost. Přes Řeku duší zřejmě hodně fouká vítr, poněvadž s následující „Earthfather“ přichází další vlna doomovější nálady, která vokálně sahá k post-blacku. Právě čisté, vypjaté řevy a krátký monolog jsou tou zajímavější tváří kapely a rozhodně by nebylo na škodu, kdyby se na albu s touto složkou pracovalo hojněji. Stejně tak bych se přimluvila za to, aby se zapomnělo na klasický melodeath (to přenechejme jiným) a namísto toho se více zaměřilo na pohrávání si s doomovou (až postovou) atmosférou, při níž jsou River of Souls zajímavější a osobitější. Třeba v „Servitor“ jsou melodeathové pasáže až na obtíž, protože vytrhávají posluchače z prožívání doomové nálady.

Tím rozhodně netvrdím, že by melodeathové pasáže nějak pokulhávaly nebo zaostávaly. Problém však vězí v pocitu nepřesvědčivosti a nerozhodnosti o tom, co chce kapela hrát. Mísení žánrů samozřejmě vůbec není špatná věc, ale musí do sebe jako puzzle zapadat a ne se na sebe šroubovat. „The Unbending One“ znovu potvrzuje to, že by kapele prospělo spíše doomové směřování, neboť silnější momenty přicházejí s atmosférickými čistými zpěvy (u kterých by nevadilo, kdyby se do nich Bart de Greef opřel o něco více), zatímco growlingy chroptí průměr.

Na debutu Nizozemců dochází k prolínání (melo)deathu s doomem, bohužel ale po sobě tato kombinace obtížně v paměti zanechává nějaké valné stopy. Provedení obou žánrových polí spadá spíše do průměru, a tedy pokud máte chuť octnout se na jednom z nich, sáhnete nejspíš po jiných kapelách, jež obdělávají jedno pole, zato pořádně a osobitě. „The Well of Urd“ vyloženě neurazí, ale ani nenadchne.

Peťulín             


www.riverofsouls.nl

YouTube ukázka – The Unbending One

Seznam skladeb:
1. The Norn`s Chant
2. Earthfather
3. Servitor
4. The Unbending One
5. Beneath the Well
6. Soilsorcerer

Sestava:
Bart de Greef – zpěv
Paul Beltman – kytara, bicí
Ingmar Otter – kytara
Benjamin Hoogers – baskytara

Rok vydání: 2017
Čas: 50:31
Země: Nizozemsko
Žánr: death/doom metal

Diskografie:
2017 – The Well of Urd

Foto: archiv kapely


Vydáno: 02.02.2018
Přečteno: 1447x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1016 sekund.