DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




LEAVES´ EYES - Sign Of The Dragonhead

Lidi přicházejí a odcházejí, to je přece naprosto normální jev. A v metalových dějinách už došlo k daleko překvapivějším rozkladům sestav. Nicméně je pravdou, že kolaps, ke kterému došlo v Leaves´ Eyes, který měl razantní dopad i na soukromý život (nebo to bylo naopak?) do té doby hlavních postav kapely, byl poměrně nečekaný. Parta kolem Alexandra Krulla však reagovala obratem (jinak řečeno, v téhle části kapely to asi až takové překvapení nebylo), přibrala do svých řad finskou zpěvačku Elinu Siiralu (které to pochopitelně velmi dobře zpívá) a po EP „Fires In The North“, jehož větší část cíleně nabídla přímé srovnání mezi Liv Kristine a aktuální posilou ve formě předělávek skladeb z posledního alba, přichází Leaves´ Eyes s novinkou „Sign Of The Dragonhead“.

Ze zmíněného EP i ze singlů představených před vydáním desky je zřejmé, že co se hlasu Eliny týká, nejedná se o změnu kdovíjak dramatickou. Elina sází víc na operní výraz (jasně, díky tomu se až podvědomě nabízí srovnání s jistou Elininou krajankou a díky symfonickým nádechům i s jejím dávným působištěm) než Liv Kristine, nicméně nelze říct, že by v důsledku toho Leaves´ Eyes nějak razantně museli měnit svou tvář, na tento element sázeli i v minulosti. Stejně tak jako na silné chorály, principálův chropot (byť tentokrát poměrně umírněný), výrazné melodické refrény, nadýchanou symfoničnost, decentně přibroušený sound, neodporující vazbě na Vikingy, kteří oproti dřívějšku vytlačili ostatní etnické motivy a stávají se hlavní linií alba.

Z výše uvedeného by mělo být zřejmé, že fanoušci i přes personální karambol dostanou to, co od Leaves´ Eyes očekávají. Včetně určité nevyrovnanosti kvality skladeb. Díky tomu vedle sebe můžou stát folkovinou načichlá, tanečně lehkonohá „Jomsborg“ s až rozvernou náladou, velmi silným pompézně nadýchaným refrénem a bojovnou náladou v duchu Turisas, a na straně druhé podobně zabarvená „Riders On The Wind“, která svojí náladou vyloženě žadoní o to, aby zazněly dudy, přitom brnká až o sladký popík a navíc dokáže velmi průhledný slogan vytěžit až téměř do zblbnutí. Celá jedenáctka písní drží konstantní náladu, sází na zpěvnost, pompéznost a dokonce i závěrečný pokus o výpravnost ve „Waves Of Euphoria“ nevyznívá do ztracena.

Otázka, jestli Leaves´ Eyes mohou přežít bez Liv Kristine je tedy zodpovězena. Mohou. V aktuální formě nijak zvlášť nevyčuhují z podobně znějících kapel, s aktuální deskou si ostudu neudělají , ale stejně se dá počítat s tím, že když se příznivců kapely zeptáte na její nejlepší album, název „Sign Of The Dragonhead“ uslyšíte jen stěží. To však nic nemění na tom, že je to album jasně nastavené tak, aby se příznivcům líbilo. Jako kdyby si Alexander Krull byl vědom toho, že rozchodem s Liv řadu fandů naštval natolik, že tenhle tah musí zahrát na jistotu. A to Leaves´ Eyes stoprocentně vychází.

Savapip             


www.leaveseyes.de

YouTube ukázka - Jomsborg

Seznam skladeb:
1. Sign of the Dragonhead
2. Across the Sea
3. Like a Mountain
4. Jomsborg
5. Völva
6. Riders on the Wind
7. Fairer than the Sun
8. Shadows in the Night
9. Rulers of Wind and Waves
10. Fires in the North
11. Waves of Euphoria

Sestava:
Elina Siirala - zpěv
Alexander Krull - growl, klávesy
Thorsten Bauer - baskytara, kytara
Pete Streit - kytara
Joris Nijenhuis - bicí

Rok vydání: 2018
Čas: 47:07
Label: AFM Records
Země: Německo/Finsko

Diskografie:
2004 - Lovelorn
2005 - Vinland Saga
2009 - Njord
2011 - Meredead
2013 - Symphonies of the Night
2015 - King of Kings
2018 – Sign Of The Dragonhead

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 14.02.2018
Přečteno: 2944x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Velký sešup...14. 02. 2018 8:47 V.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09353 sekund.