RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...

RAGE - Afterlifelines
Nikde není psáno, že se to musí poslouchat...

MONTROSE - Montrose
z dílny hard rocku. Debutní fošna je skvělá,...

RAGE - Afterlifelines
6/10. Tak dlhý album NIKOMU netreba!

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Jasne, ale to by sa dalo povedať aj o iných...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Možná proto, že skladby podobného ražení měli...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Za mňa veľká spokojnosť 8/10.Len neviem prečo sa...

RAGE - Afterlifelines
9/10

MONTROSE - Montrose
Montrose je fenomenální kytarista, jeho kytara...

SONATA ARCTICA - Clear Cold Beyond
Oproti předešlému zápisu "Talviö" jde samozřejmě...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DAGON - Back To The Sea

Pokud se melodického death či black metalu týká, letošní sezóna se začala vyvíjet slušně hned zpočátku roku, stačí vzpomenout na nedávno recenzovanou tureckou partu Sabhankra, ještě větší radost mi pak udělala nová studiovka Amíků Dagon. V jejich případě je ale nutné melodetahovou škatuli rovnoměrně nachýlit do thrashové množiny, přičemž kooperace obou žánrů je zcela přirozená a měla by tak uspokojit fanoušky obou stylových táborů.

Nájezd úvodní titulky by sice klidně mohl figurovat na libovolném albu německých pirátů Running Wild, jakmile se však otěží chopí rytmický zápřah doplněný growlingovými vokály, začne být jasné, že zde půjde o muziku ve stylu kapel jako Demoniac, Gyze nebo raných Children Of Bodom. Znamená to vyrovnaný poměr melodií s agresivními riffy, resp. všemožných chytlavých vyhrávek a sól, které vstupují do hutného a správně nadupaného metalového představení. Je ovšem pravda, že death metal zde zastupuje v podstatě jenom zmíněný zpěv, o který se stará dvojice hudebníků (basák s bicmenem), přičemž jeden předvádí polo-scream, druhý klasický (a nutno dodat, že velmi kvalitní) growling. O blast beaty zde téměř nezavadíme, stejně tak nečekejme orchestrální aviváž, zde se hudebně dostáváme na hrubou metalovou podstatu, díky nápadité a výrazně dynamické instrumentaci si toho ale možná ani nevšimnete, tóny desky „Back To The Sea“ dominantním způsobem zaplní poslechovou místnost, až se rozvibrují lanka nejzapadlejší rohové pavučiny a sousedům již po tisící začnou téct nervy.

Pokud zaslídím po stopách nejvýživnějších okamžiků nahrávky, musím vedle zmíněné úvodní položky silně zavětřit u fláku „A Feast Of Flesh For Silent Death“, ve kterém si skvěle tyká rytmika s thrashovou artilerií, nechybí libozvučné vyhrávky a vůbec celkově tento song disponuje nejmohutnějšími metalovými koulemi. Smysly zbystří také valivě šmrncovní „Walk The Plank“ s heavymetalovým sólem jako návdavkem, „The Captain´s Creed“ oproti tomu zaujme tempově strhující a technicky precizní thrashovou hrou, v navazující palbě „The Drifting Isle“ pak potěší chytlavý refrén, stejně jako naspídované melodické sólo. Jakkoli v těchto i většině ostatních skladeb tepe svižná rytmika, Amíci si také zvládnou pohrát s tempy a atmosférickou stavbou, právě jako v případě další top skladby „Spirit On The Water“, kde je kooperativní výtěžnost death metalu a ústřední melodie chytře dovedena na samotné maximum.

Album zároveň skrývá několik překvapení, v refrénu songu „Ocean Metal II“ kupříkladu zazní čirý heavymetalový ječák, v opusu „Erased By Fathoms“ pak proběhne ojedinělá koketerie s blast beaty a symfoničnem. A přece to všechno nestačí k tomu, aby si novinka Amíků udržela pozornost po celou dobu své stopáže. Ta totiž dosahuje bezmála sedmdesátiminutové hranice, což je brutálně přepjatá nálož, nehledě na značnou autorskou nápaditost a invenci. Inspirace americkým hudebníkům evidentně nechybí, bylo by však vhodné ji malinko korigovat, variabilita této muziky, přestože rovnoměrně rozprostřena přes dva žánry, takový časový maraton zkrátka není schopna ustát (lépe řečeno uběhat), pocity splývavosti začnou být dříve či později nevyhnutelné. Což je ovšem zároveň jediná výraznější výtka směřující k této nahrávce, její zbylé aspekty zaslouží víceméně jasnou chválu.

Petr Štěpnička             


FB DAGON

YouTube ukázka - Back To The Sea

Seznam skladeb:
1. Back to the Sea
2. A Feast of Flesh for Silent Death
3. Walk the Plank
4. The Dog of the Sea
5. The Battle of Lepanto
6. The Captain´s Creed
7. The Drifting Isle
8. Thralldom to the Crossbones
9. Fortune Favors the Bold
10. Spirit on the Water
11. Ocean Metal II
12. Blood for Gold (The Triton´s Daughter Pt. 2)
13. Erased by Fathoms

Sestava:
Randall Ladiski - zpěv, baskytara
Jordan Batterbee - zpěv, bicí
Chris Sharrock - kytara
Kris Finison - kytara

Rok vydání: 2018
Čas: 1:08:19
Label: Luxor Records
Země: USA
Žánr: melodický death metal/thrash metal

Diskografie:
2007 - Paranormal Ichthyology
2009 - Terraphobic
2018 - Back To The Sea

Foto: archiv kapely


Vydáno: 12.03.2018
Přečteno: 1444x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0876 sekund.