ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Thrashmetalové novinky roku 2018 - část III. - kapely KAAR, ALMOST DEAD a ENEMYNSIDE

KAAR - Svatej holokaust
Tuzemský thrashing nabírá na obrátkách, když vedle více než slušného debutu berounských Murder Inc. máme co do činění s další vydatnou žánrovou porcí, tentokrát servírovanou Pražáky Kaar. Pocitově přitom zůstáváme na značně totožném území, deathové prvky zde sice nenajdeme, zato rytmický válec s hbitou akcelerací, "dějovými" zvraty a celkově napnutým drajvem ano. Po krátkém intru „1095 n.l.“ se z přehrávačů vysupí právě tento neurvalý mix, podpořený stejně psychotickým projevem zpěváka Tomáše, jenž nejednou – ve spojitosti s některými pasážemi – připomene devadesátkové (a tedy nejlepší) období Debustrolu. Velmi častou vokální podporu pak tvoří kytarista Honza a basák Kouďák, což jenom umocňuje komplexní dynamiku skladeb. Z rychlých temp se přechází do šlapava a naopak, koření tvoří sólové výstupy nebo parádně naspídované pasáže, které zaslechneme kupříkladu v náseru „Město hříchů“, zpomalí se pouze jedinkrát, a to v opusu „Odraz zničené mysli“, kde dostal prostor pro emotivní pěvecké vyjádření bubeník Ozz, vše samozřejmě v rámci žánru, takže nečekejme zpěvy o kytičkách a světovém míru. Úplně nejlépe si pak stojí palba „Tančíme s démony“, ve které si zahostovali pánové ze spřátelených smeček Exorcizphobia a Catastrofy (viz také dva roky staré vinylové splitko), přičemž zejména zpěv a frázování Borise ze slovenské party je naprosto úžasné, zvlášť při démonickém vokálním zvýraznění, k němuž dojde brzy po vtípku směřujícímu k seriálu Metalocalypse. Ve spojitosti s parádním melody sólem se jedná o vskutku hitový příspěvek, jenž by na začátku devadesátých let bezpodmínečně okupoval tehdy metalu velmi nakloněnou českou hitparádu. To vše svědčí o nápaditosti pražských autorů, kteří na své třetí plnohodnotné studiovce nabídli tuzemským thrasherům extra šťavnatou hudební kořist.
7,5/10
YouTube ukázka - Tančíme s démony

ALMOST DEAD - Lay Me Down to Waste
Úvod v pořadí čtvrté studiovky americké party Almost Dead začíná chladněji, přičemž je už během první skladby „Dysmorphia“ evidentní, koho čtveřice muzikantů vzývá a obdivuje. Inspirace Panterou je patrná ve zpěvech i stavbě songu, prozatím však není možné rozpoznat míru osobitosti americké kapely. Situaci neulehčí ani navazující titulka, která je poklidnou písní ve stylu Faith No More a opět nejde o nic, co by výrazněji nastínilo autorský plán muzikantů. V tu chvíli člověk naopak začne pochybovat, jestli pánové vůbec tuší, co chtějí případným posluchačům sdělit, počínaje položkou „Shot To The Head“ se ale tento stav začne krystalizovat a hlavně bude kvalitnější po hudební stránce. Svižné tempo s dynamickou strukturou, „pařící“ riffy poprvé více brousící thrashové hrany, nebo až hip-hopové vokální fráze ve stylu Rusů Siberian Meat Grinder, to jsou hlavní přednosti zmíněné skladby. „Why Am I Alive?“ pokračuje v aktivních rytmech, přidají se vyhrávky i technické pasáže, vibrace pěvecké frekvence tentokrát připomene smečku M.O.D., což je pro mě osobně vždy příjemná reminiscence. „Alive In You“ je opět baladickým příspěvkem vstupujícím až na nu-metalové území, tentokrát však Amíci zabodovali a vybrnkávanou hrou, hlubokými vokály i progrockovým sólem navodili příjemnou undergroundovou atmosféru. Song „Deadman“ startují bicí evokující výstřely z automatické pušky, valivý groovy tah skladby pak předznamená závěrečný žánrový rozptyl nahrávky, který jde naproti právě této škatuli, a to zhruba ve stylu desky „Roots“ od Sepultury. Osobitost tedy nakonec není přední hodnotou této desky, nicméně vášeň, se kterou hudebníci prezentují své skladby, leccos spolehlivě vynahradí.
6/10
YouTube ukázka - Shot to the Head

ENEMYNSIDE - Dead Nation Army
Historické putování italské kapely Enemynside vykazuje jisté známky nestability, v devadesátých letech tahle parta fungovala pod jménem Scapegoat, po změně názvu ji zase provázely časté personální rošády, jež v roce 2013 kulminovaly přerušením činnosti, které se táhlo až do předloňska. Jako důkaz, že vše – alespoň v současnosti – opět naplno šlape, Italové vydali čtyřskladbové EP „Dead Nation Army“. To na první dobrou chytne skvělým moderním zvukem, stejně jako rytmickým zápřahem úvodní palby s pěkným názvem „For All The Jerks“, za který by se nemusely stydět ani legendy Exodus ve svém nejsilnějším období. Brzké tempové vyhýbky ale naznačí, že zde nepůjde pouze o přímočarý thrashový náhul (nic proti němu), autoři do starých kompozičních vzorců vnášejí nové impulzy ve formě občasných groovy riffů nebo moderny, která se odráží zejména v melodickém zpěvu Francesca Cremisiniho, nejmarkantněji pak ve dvojici položek „Buried Past“ a „Involution (R)Evolution“, jež zasmrádají Metallicou na sto honů. Je však nutné zmínit, že v této poloze jsou Italové o něco tuctovější, nežli v thrashmetalově syrovějších momentech, ve kterých jsou schopni zaujmout vynalézavou hrou, kterou jistí rytmická sekce, včetně nápaditého představení strojově přesného bicmena Fabia Miglioriho, poutavé sólové variace zase potvrdí technickou zručnost italských hudebníků. EP „Dead Nation Army“ možná není úplně konzistentní, i tak ale oplývá značným potenciálem a dává dostatečný důvod k očekávání příští nahrávky, navíc je kvůli krátké stopáži přívětivé k vašemu jistě napnutému časovému harmonogramu.
6,5/10
YouTube ukázka - Devil In Disguise

Petr Štěpnička             


KAAR

FB KAAR

Seznam skladeb:
1. 1095 n.l.
2. Svatej holokaust
3. Thrash & koks
4. Skleněnej hrob
5. Cirkus, smích & sebevražda
6. Tančíme s démony
7. Město hříchů
8. Zrozen zemřít
9. Odraz zničené mysli

Sestava:
Tomáš - kytara, zpěv
Honza - kytara, zpěv
Kouďák - baskytara, zpěv
Ozz - bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 29:19
Label: Support Underground
Země: Česká republika
Žánr: thrash metal

Diskografie:
2010 - Thrash Attack
2012 - Kaarokalypsa
2018 - Svatej holokaust

--------------------------------------------------------------

ALMOST DEAD

FB ALMOST DEAD

Seznam skladeb:
1. Dysmorphia
2. Lay Me Down to Waste
3. Shot to the Head
4. Why Am I Alive?
5. Alive in You
6. All That I Despise
7. Deadman
8. Trash Talk
9. Awol
10. Kill or Be Killed

Sestava:
Tony Rolandelli - zpěv
Nick Orsi - kytara
Zach Weed - kytara
Andy Marttila - baskytara
Ivan Ganchev - bicí

Rok vydání: 2018
Čas: 32:36
Země: USA
Žánr: groove/thrash metal

Diskografie:
2007 - Almost Dead
2008 - Internal Chaos
2012 - Mindfucked
2018 - Lay Me Down to Waste

--------------------------------------------------------------

ENEMYNSIDE

www.enemynside.com

Seznam skladeb:
1. For All the Jerks
2. Devil in Disguise
3. Buried Past
4. Involution (R)Evolution

Sestava:
Francesco Cremisini - zpěv, kytara
Matteo Bellezza - kytara
Andrea Pistone - baskytara
Fabio Migliori - bicí

Rok vydání: 2018
Čas: 15:41
Label: Hatestone Records
Země: Itálie
Žánr: thrash metal

Diskografie:
2003 - Let the Madness Begin...
2008 - In the Middle of Nowhere
2012 - Whatever Comes
2018 - Dead Nation Army (EP)

Související články - Thrashmetalové novinky roku 2018


Vydáno: 31.03.2018
Přečteno: 1910x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08873 sekund.