DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




EASTERN HIGH - Gardens Of Heathens

U melodeath – thrasherů Wasted Shells strávili bratři Ola a Johan Svenssonovi celých devět let. Když se tahle parta před třemi lety rozpadla, trvalo bráchům zhruba dva měsíce, než rozběhli svůj nový projekt, kapelu Eastern High. Pokud snad příznivci jejich předchozího působiště byli natěšení na to, že by Svenssonové mohli stylově navázat na svá předchozí alba, nejspíš je loňský debut Eastern High „Garden Of Heathens“ až tak úplně neuspokojí. Ti ostatní, kteří nebudou mít Svenssonům za zlé, že to vzali za značně jiný konec, by mohli objevit na jejich prvotině hodně zajímavou muziku. Která sice bývá směřována do škatulky moderního progresivního metalu, ale tuhle nálepku hudba Eastern High dostala zřejmě hlavně z toho důvodu, že se v ní prolínají různé hudební směry, je velmi proměnlivá, pestrá a neotřelá, nicméně klasickým poznávacím znamením progresu (rozsáhlost skladeb, důraz na technickou komplikovanost) se docela důsledně vyhýbá.

Hudba v „Pohanské zahrádce“ je poměrně temná a sytá, nejvýraznější emocí je nevtíravá melancholie, a to i přes to, že se Eastern High nezaměřují jen na vláčnější tempo a občas vsadí na hodně akční poslouchanou, nicméně i do těch agresivních pasáží dokáží tu posmutnělost velmi přirozeně infiltrovat. Dokonalým příkladem může být „Evil Inc.“, agresivita se sekanými riffy a akčními bicími, vyhroceným zpěvem a jemně zklidňujícími sbory, právě tahle skladba může být nejsnazší spojnicí s bývalým působištěm Oly a Johana. Přesvědčiví (možná ještě víc, než v hrubých neurvalých pasážích) umí Eastern High být právě díky své emotivnosti především ve chvílích, kdy jim do písní prosakuje až jakýsi gotický opar, v zastřeně tajemné „Ghost Of The Sea“ se smyslným prolínáním hlasů si berou něco z atmosféričnosti To Die For či Lake Of Tears, vláčné smutnění však vytrvale dráždí kousavými kytarami. Že jim podobně rozjímavé nálady velmi svědčí, dokazuje i závěrečná vybrnkávaná pocitovka „Aftergow“ s velmi přístupnou melodií, decentně dramatickými bicími, zpěvným chorálem a líně přesvědčivým zpěvem. Proti této systematicky gradující náladovce (ve finále dojde až na blackově ubzučené kytary) postavte kontrast syrových a strohých nástrojů s vokálně folkovým nádechem v „Eyes Of Heaven“ a je jasné, že Eastern High dokáží vymalovat velmi barevné spektrum nálad a nápadů, přitom je jejich nahrávka soudržná a přesvědčivá. Nahrává tomu nejen hráčská vyspělost, ale i střídmost ve vytěžování nápadů, Svenssonové dobře vědí, kdy skladbu natáhnout, aby zvýšili napětí, i kdy přestat, aby jej zbytečně netupili.

Do své zahrádky Eastern High nasypali od každého stylu trošku, ale nehledejte v tom žádnou prvoplánovitost, funguje to naprosto přirozeně. Tenhle progresivně neprogresivní projekt „já na bráchu – brácha na mě“ zní velice vydařeně, takže prohlášení bratrů Svenssonů, že aktuálně pracují na doplnění sestavy o další muzikant tak, aby mohli vyrazit i na pódia, zní docela slibně.

Savapip             

Mám rád debutové desky. Jsou totiž plné nečekaného. Ještě daného interpreta neznáte a tak má na své straně výhodu momentu překvapení. Před spuštěním prvního alba švédských Eastern High jsem netušil, co na mě z reproduktorů vybafne, věděl jsem jen, že kapela hraje progresivní metal.

Úvod „Bootled Insanity“ slibuje řízný prog power metal ve stylu Iced Earth, ale postupně přibývá melancholie a mě napadá jméno Evergrey. Jenže Eastern High už od první skladby nezní jak něčí kopie, nýbrž vytváří poměrně osobitou atmosféru. Zejména mužské sbory kreslí krásnou atmosféru. Skladba chvílemi však i řádně přitvrdí a objevují se extrémní vokály. Že nejsou Eastern High žádná ořezávátka jasně deklaruje úvodní riff „Eyes Of Heaven“. Kytary se vám budou zařezávat hluboko do sluchovodů a naprostá paráda přijde, když se k říznému riffování připojí mužské sbory, které zní prostě parádně. Takový pocit ze sborů jsem měl například kdysi u Orphanage. Skladba přidává stále nové a nové motivy a mění tempo a náladu. Refrén hudebně zrychlí, ale zpěv samotný zní velmi melancholicky a připomíná mi stylem Katatonii. Kapela však ví, kdy zatopit pod kotlem a neutápět se jen ve smutku. To dokazuje tvrdá „Evil Inc.“, kde se riffuje o sto šest a je pěvecky agresivnější. Krásná je balada „Ghost Of The Sea“. Je citlivá, ale ne přeslazená. Její melodie vám utkví v paměti. Titulní skladba „Garden Of Heathens“ má v sobě všechny ingredience hudby Eastern High. Hutný power metal s progresivními postupy. Lehce zkreslený melancholický zpěv a pohlcující atmosféru.

Deska je až do konce zábavná, kvalitní a drží laťku, kterou nastavila od začátku. Zvuk je velmi povedený, stejně jako tajemný obal s větvemi natahujících se po měsíci a rukama lidí, kteří by na něj nejspíš také chtěli dosáhnout. „Garden Of Heathens“ má velkou sílu a kvalitu. Eastern High posbírali spoustu hudebních vlivů a mnohdy vám připomenou momenty, které jste slyšeli jinde. Avšak vše umí poskládat dohromady tak, aby to znělo osobitě a čerstvě.

Supermartonátor -/10

FB EASTERN HIGH

YouTube ukázka - Garden of Heathens

Seznam skladeb:
1. Bottled Insanity
2. Eyes of Heaven
3. Evil Inc.
4. Ghost of the Sea
5. Garden of Heathens
6. Clandestine Hunger
7. The Pretender
8. Afterglow

Sestava:
Ola Svensson - zpěv
Johan Svensson - kytara

Rok vydání: 2017
Čas: 38:26
Label: Spinnup
Země: Švédsko

Diskografie:
2017 – Gardens Of Heathens

Foto: archiv kapely


Vydáno: 03.03.2018
Přečteno: 1870x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10246 sekund.