ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




HEAVATAR - Opus II - The Annihilation

Němečtí Heavatar, v jejichž čele stojí Stefan Schmidt od zpěváčků Van Canto, svou hudbu přibližují otázkou „Jak by to mohlo znít, kdyby se Beethoven, Mozart, Chopin a přátelé připojili k metalové skupině?“ Troufnu si však tvrdit, že takhle postavené entrée desky „Opus II – The Annihilation“ je docela zavádějící. Ne snad, že by o klasiku Heavatar vůbec nezavadili, ale přece jen mnozí kolegové to dělají daleko intenzivněji, přístup Schmidtovy party k dávným mistrům je převážně poměrně decentní, takže jejich dílo využívá jen jako sympatické koření, nikoliv jako základ skladeb, možná o něco blíž mají Heavatar k propojování domáckého Stefanova působiště s Manowar.

Naprosto zásadní je fakt, že melodikou a zpěvností, na které jsou postaveni Van Canto, je tahle deska nasycená. Stefan Schmidt coby vrchní skladatel zpěváčků má svoje tradiční postupy zjevně silně pod kůží, u Heavatar jim však navléká obvyklejší formu díky využití tradičních nástrojů, kde zejména nakopávající bicí bývalého všudybyla Jörga Michaela znějí velmi akčně. Již samotný název desky signalizuje, že Heavatar plynule navazují na svoji prvotinu, jedinou výraznější změnou se tak stává fakt, že vlkodlaka Charlese Greywolfa nahradil u čtyř strun Daniel Wicke a že v rámci asociace na krále metalu došlo tentokrát přímo i na využití jedné z jejich skladeb.

A jelikož (stejně jako na debutu) Heavatar v žádném případě nechtějí zastírat Schmidtovy kořeny, nepřekvapí, že z nabídnutého menu nejlépe fungují okamžiky, které by se (samozřejmě po vypnutí elektriky a s těmi správnými hlasy) spolehlivě mohly usadit v repertoáru Van Canto. Prim hraje piánem uvedená šlapavka „Hijacked By Unicorns“ s expresivně teatrálním zpěvem v úvodu, nadýchaně skandovatelným refrénem s geniálním titulním sloganem a extrémně chytlavými sbory, úvodní divočina „NoneShall Sleep“, ve které Schmidt občas chytne do svého hlasu až Hetfieldovskou agresivitu, a úvodní dvě části závěrečné čtyřdílné ságy „The Look Inside“ -„A Broken Taboo“ s poměrně dlouhou výpravnou předehrou, pomalejším tempem, důstojně sytým zpěvem, až romanticky znějící kytarou a podobně zabarveným ženským zpěvem, které se (celkem očekávatelně) zvrhne do klasicky rychlého klokotání, či výpravně zasněná a folkem načichlá lehkonohá taneční „An Awakening“. Výpůjčka od Manowar „Metal Daze“ do konceptu desky velmi dobře zapadá, jasně ukazuje, že výraz Heavatar nemá k Manowar kdovíjak daleko a Schmidtův ječák toto tvrzení silně zdůrazňuje (dokonce se dá říci, že tahle verze je o něco živější, než vlastní předělávka Mayovců na albu „Battle Hymns MMXI“), a určité opodstatnění má i výpravně orchestrální verze „The Look Inside“, byť té absentující agresivita zpěvu přece jen na kráse něco ubírá.

Heavatar i když nepřekvapili, tak potěšili. A to tak, že hodně.

Savapip             


heavatar.net

YouTube ukázka - None Shall Sleep

Seznam skladeb:
1. None Shall Sleep
2. Into Doom
3. Purpose of a Virgin Mind
4. Hijacked by Unicorns
5. The Annihilation
6. Wake Up Now
7. A Broken Taboo
8. An Awakening
9. A Battle Against All Hope
10. A Look Inside
11. Metal Daze
12. The Look Inside (orchestral)

Sestava:
Stefan Schimdt – zpěv, kytara
Sebastian Scharf - kytara
Daniel Wicke - baskytara
Jörg Michael - bicí

Rok vydání: 2018
Čas: 59:01
Label: Napalm Records
Země: Německo

Diskografie:
2013 – Opus I - All My Kingdoms
2018 – Opus II – The Annihilation

Související články

Foto: archiv skupiny


Vydáno: 14.03.2018
Přečteno: 1862x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.092 sekund.