ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




BLACK FOREST - Dream

Rakouská kapela Black Forest hrozí temným názvem, už při pohledu na cover a titul desky ale začne být zřejmé, že to až tak dramatické nebude. A skutečně, death a blackový základ je zde velmi často variován metalem nezatíženými a mnohdy bezmála pohádkově malovanými orchestracemi. Za debutem „Dream“ stojí dlouhé přípravy, kompoziční kostra byla stvořena už v roce 2006, a to (nejen) kytaristou Thomasem Reinchartem, ke kterému se postupně připojila pětice kamarádů, aby mu pomohli stvořit jeho dlouholetý hudební sen, jenž byl konečně zhmotněn v březnu letošního roku.

Úvod alba okamžitě rozehraje soundtrackové symfonie, které na více než tříminutové ploše načrtnou skladatelský důraz na tvorbu atmosférických nálad. Po této instrumentální kompozici ještě následuje – poněkud překvapivě – minutové intro, v němž se již začnou brousit metalové hrany, které naplno vyostří první zpívaná skladba „Darkened“. A právě vokálům je nutné věnovat zvláštní pozornost, jelikož ty jsou zde na výborné úrovni a jako takové výrazně přispívají ke kladnému vyznění celé desky. Maník jménem Fabian Moik vládne uhrančivým blackovým skřekem, který je radost poslouchat, zvlášť když je podpořený nápaditě poskládanými frázemi, právě jako v písni „Darkened“, v níž dále baví naspídovaná rytmika, která nemá daleko k powermetalové chytlavosti.

Song „Dawn“ v dané urputnosti o něco poleví, což neprospěje jeho celkové kvalitě. Rakušané jsou totiž nejzábavnější v přímočaře natlakovaných pasážích, které se naštěstí opět rozfajrují v kuse „Moonlight“, kde rychlé akcelerace ve spojitosti s Moikovým přednesem evokují nejlepší okamžiky finských Wintersun. Skladba dále nabídne výživnou gradaci a samozřejmě mohutnou dávku citlivě vnesených orchestrací, pročež osmi a půlminutová stopáž velmi slušně odsýpá. To se naopak nedá povědět o druhém časově rozmáchlém titulním fláku, jenž se v prvních dvou třetinách až příliš noří do náladotvorných úseků, které však nejsou podpořeny dostatečnou autorskou invencí. A přesto nás v dané kompozici nemine překvapení ve formě dlouhé závěrečné pasáže, jež překvapí melancholickou stavbou s takřka Tolkkiovsky vypointovanými melodiemi.

Opus „Memories“ se navrátí k instrumentálně-filmovému „povídání“, přičemž má zase blíž k dojemným příběhům ala Forrest Gump, nežli k apokalyptickým hrozbám, které by leckdo u melodeathové party očekával. Fošna "Dream" je zkrátka záležitostí na soustředěný poslech a je možné, že právě tohle někteří fanoušci žánru nepřekousnou a budou žehrat na přílišnou rozvleklostí některých okamžiků. Je pravda, že oné hry na city je skutečně trochu moc, album navíc není dlouhé, a tak si vyloženě metalových krasojízd příliš neužijeme. Zároveň je nutné upozornit na ne úplně vystříbřený sound, jakkoli hlavní výtka směřuje k nižší hlasitosti, což není nic neřešitelného. Debut „Dream“ znamená poctivý subžánrový příspěvek a mě osobně velmi zajímá, s čím kapela vyrukuje příště. Potenciál k tvorbě čehosi výjimečného je zde totiž nemalý.

Petr Štěpnička             


www.blackforest.at

YouTube ukázka - Moonlight

Seznam skladeb:
1. Prelude
2. Intro
3. Darkened
4. Dawn
5. Moonlight
6. Dream
7. Memories

Sestava:
Fabian Moik - zpěv
Thomas Reichhart - kytara, orchestrace, piano
Thomas Haider - kytara
Aram Brückl - kytara
Yannick Bertel - baskytara, akustická kytara
Maximilian Geismann - bicí

Rok vydání: 2018
Čas: 34:24
Země: Rakousko
Žánr: melodický symfo-death-black metal

Diskografie:
2018 - Dream

Foto: archiv kapely


Vydáno: 07.04.2018
Přečteno: 1326x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10523 sekund.