DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




EVOLUCIJA - Hunt

Srbsko není zrovna země, která by pro nás byla nějak hudebně známá. Spíš máme tenhle stát spojený s rozpadem Jugoslávie a následným štěpením na další a další státečky. Jenomže i zde se hraje metal. Na kapele Evolucija mě před časem mě zaujala jejich mateřština, která v kombinaci s melodickým metalem zněla zvukomalebně a neotřele. V souvilosti s názvem jejich třetí desky "Hunt" přišlo malinké zklamání. Evolucija natočila desku v angličtině a tím ztratila jeden ze svých možných trumfů a zajímavostí.

Evolucija nevydává pod žádným obřím labelem a tak je nutné počítat s tím, že produkce nebude z nejmegalomanštějších. I samotný obal je velmi jednoduchý a obyčejný. Velmi obyčejné je zde i stylové pojetí, Evolucija se prezentuje klasickým melodickým metalem. Takhle nějak znějí i naše „lokální“ kapely.

Úvodní „Hunt“ přináší melodický nebo chcete-li symfonický metal s velmi jednoduchou písničkovou stavbou, silně připomíná „In The Middle Of The Night“ od Within Temptation, navíc ji Evolucija použila na minulé desce v srbštině pod názvem „Letim“. To samé platí i pro „A Rose Without No Name“, ta se jmenovala „Nisam Za Tebe Ja“ a opět si při poslechu můžete lámat hlavu, kterou z kapel vám to připomíná. Nightwish? Opět Within Temptation? Xandria? Nechci říct, že Evolucija cíleně vykrádá, ale hodně melodií jako byste už dávno znali.

Často si můžete připadat jako v devadesátých letech, nebo dokonce jako v případě „Poet“, melodického rocku, hratelného v rádiích, ještě o dekádu zpět. Příjemným vybočením je řízná „Reflections On A Blade“, kde kapela tvrdě šlápla na plyn, téměř speed metalový kvapík má šťávu a mít deska takových pecek více, bylo by to jen ku prospěchu věci. Úsměvně a trochu naivně působí na osmdesátky znovu odkazující „How I Wish“, a to především kvůli refrénu, který jako by někdo vytáhl ze zpívánek. Ono vlastně celé album zní trochu naivně. Můžou za to někdy směšně působící hlasové efekty, zvukový rejstřík kláves či melodika. Evolucija jako by kráčela na hranici mezi amatérismem a profesionalitou. Naivita, která z desky vyzařuje, je ale zároveň i sympatická, na kapele je totiž znát radost z hraní a láska k žánru.

Tím se dostáváme k pozitivnější stránce desky. I přes veškerou kritiku se „Hunt“ neposlouchá vůbec zle. Melodie jsou lehce zapamatovatelné a zároveň mají své kouzlo. Jako u každé kapely se zpěvačkou v čele i zde platí, že její výkon je velmi důležitý a měl by být jedním z lákadel pro případné nové fanoušky. Ilana Marinjes-von Arx je stejně jako celá kapela někde mezi něčím špatným a dobrým, není kdovíjaká zpěvačka a vystačí si s poměrně obyčejným civilním projevem, což není na škodu, ale neohromí. Co překvapí je fakt, že i když žije ve Švýcarsku, je její angličtina velmi „srbská“ a ve skladbách to mnohdy tahá za uši. Opravdu jí více sluší rodný jazyk.

Album „Hunt“ je ve výsledku čistě průměrná deska, která z Evolucije neudělá hvězdy symfonického metalu (jak slibují promo materiály). I přes solidní hráčské výkony působí mnohdy jako pouhá lokální kapela, hrající čistě jen pro zábavu. Pobavit ovšem dovede a mnoho melodií je líbivých. Deska se dobře poslouchá a umím si představit, že i koncert může být uspokojivým zážitkem. Pro fanoušky melodického metalu let devadesátých to může být zajímavá záležitost.

Tomáš Marton             


www.evolucija.org

YouTube ukázka - A Rose Without No Name

Seznam skladeb:
1. Hunt
2. A Rose Without No Name
3. Velvet Cage
4. Poet
5. Reflections On A Blade
6. Portrait
7. How I Wish
8. Lonely
9. Remorse
10. Metamorphosis

Sestava:
Ilana Marinjes-von Arx – zpěv
Stevan Miletić –kytara
Igor Miladinović – kytara
Dragiša Marinjes – baskytara
Goran (Shoki) Nikolić – bicí

Rok vydání: 2018
Čas:39:06
Země:Srbsko
Žánr: Melodický metal

Diskografie:
2008 - Baklja Slobode
2016 - Igra Pocinje
2018 - Hunt

Foto: archiv kapely


Vydáno: 01.04.2018
Přečteno: 1555x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.13298 sekund.