DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DENIED - Freedom Of Speech

Když vám chvíli před realizací nového alba pláchne zpěvák, jak může taková deska dopadnout? Inu, všelijak. V případě švédských Denied a jejich čtvrtého (kluci v mezičase přestali své dvě nahrávky z první dekády tohoto století označovat pojmem demo) alba „Freedom Of Speech“ platí, že nejednoznačně. Nově zformovaná parta kolem kytaristy a jediného původního člena Andrease Carlssona (kromě druhého kytaristy Chrise Wovdena, který po šesti letech svého působení v Denied před třemi lety z kapely odešel, aby se do ní vloni znovu vrátil, jsou ostatní příchozí minulostí Denied nedotčeni) vyřešila problém s chybějícím křiklounem poměrně jednoduše – zlákala ke spolupráci Johana Fahlberga, který na nedávno vydaném albu Jaded Heart deklaroval, že je v excelentní formě a navíc s Denied nahrál jejich poslední desku. Johan však některé skladby přenechal jiným zpěvákům, což je první bodem zmíněné nejednoznačnosti. Tím druhým pak je skutečnost, že Denied tentokrát trošku otupili své thrashové ostří, do svého powermetalového základu pustili daleko víc ingrediencí a své stylové teritorium rozprostřeli celkem doširoka, zejména pak směrem k melodickému hard rocku.

Není se pak co divit, že v momentě, kdy u mikrofonu Johana Fahlberga vystřídá klávesák Pretty Maids Chris Laney v „Don´t You Know Me“, propašuje do tvorby Denied velmi silný vliv své domovské kapely, nebo že při závěrečné coververzi sáhnou Denied po „Stay Hungry“, ze které docela nešťastně setřou nespoutanou potměšilost originálu ve prospěch silové energie. Poměrně houževnatý Hlas Andrease Larssona, právě toho muže, pro jehož hrdlo byl materiál na „Freedom Of Speech“ původně plánován, je ke slyšení v jedné z nejagresivnějších písní alba, valivém nářezu „The Ferryman“, bez jakýchkoliv kudrlin a přehnaných nápadů, zmiňovat celkem nevýznamnou vokální účast Maddeho Svarda v titulní chaotické téměř instrumentálce je prakticky zbytečné, nicméně právě tahle syrovým experimentem čpící skladba ukazuje, že příklon k melodiím sice možná natlačil Denied trochu víc do davu, ale přidal jim na poslouchatelnosti a přístupnosti. S ohledem na parádní tah minulého alba „Let Them Burn“ může jít trošku o protimluv, nicméně zkuste třeba vláčnější „Scared Soul“ (a zase můžete dumat, komu je ten klenutý refrén podobný) s emotivně propracovaným Fahlbergovým zpěvem a výrazným kytarovým sólem a zřejmě tu zmínku o větší poslouchatelnosti snadno pochopíte, či akční a adrenalinovou „False Truth“, ve které Denied splétají špičku melodičnosti se zemitou modernou a ucítíte ten rozdíl. A když si těsně před touto skladbou zadupete a zaskáčete v dusavě těžkopádné „Three Degrees Of Evil“ s vyhroceným pichlavým kytarovým sólem, přidáte do náhrdelníku nejednoznačnosti další korálek.

Trošku to nabralo směr k pejsko-kočičkovskému dortu, jako by toho Denied chtěli říct hrozně moc a scházela jim k tomu slovní zásoba. Byť předchozí album „Let Them Burn“ bylo poskládané podobně pestrým způsobem, z „Freedom Of Speech“ tentokrát sem tam nějaký neuspořádaný fald přece jenom čouhá a z pojmu „sakra dobrý dojem“, kterým jsem Denied vysekl poklonu v minulém kole, zbyly jen poslední dvě třetiny. Což koneckonců není výsledek k zahození a jako směrovka k poměrně zajímavému albu by mohlo postačovat.

Savapip             


www.deniedworld.com

YouTube ukázka - Scarred Soul

Seznam skladeb:
1. Alive
2. Don`t You Know Me
3. Scarred Soul
4. Domestic Warrior
5. The Other Side
6. The Ferryman
7. The Devil in Me
8. Three Degrees of Evil
9. False Truth
10. Freedom of Speech
11. Stay Hungry

Sestava:
Andreas Carlsson - kytara
Chris Vowden - kytara
Fredrik Thörnblom - baskytara
Markus Kask - bicí

Hosté:
Johan Fahlberg - zpěv (1, 3, 4, 5, 7, 8, 9, 11)
Chris Laney - zpěv (2)
Andreas Larsson - zpěv (6)
Madde Svärd - zpěv (10)
Fredrik Folkare - klávesy

Rok vydání: 2018
Čas: 47:10
Label: Sliptrick Records
Země: Švédsko

Diskografie:
2005 – 7 Times Your Sin
2008 – New Army For The Old Revolution
2013 – Let Them Burn
2018 – Freedom Of Speech

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 02.04.2018
Přečteno: 1409x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09513 sekund.