23.06.2018
MAXXWELL
Švácarská hard rocková parta MAXXWELL vydá 21.září ..více

23.06.2018
PANTERA
Zemřel bubeník Vinnie Paul. Tato smutná zpráva v ..více

23.06.2018
BACKYARD BABIES
Comeback má pokračování. Přestože před pár lety to ..více

23.06.2018
COHEED AND CAMBRIA
Vyznavači progresivního rocku mají hotové ambiciózní ..více

23.06.2018
KILLSWITCH ENGAGE
Respektovaní metalcoristé, kteří jsou v současné době ..více

23.06.2018
WILSON
Alternativci z Detroitu si připíší třetí zářez do ..více






This Is The End aneb nahořklá příchuť obřích koncertů
Rammstein určitě, ale ti právě ohlásili, že ..

This Is The End aneb nahořklá příchuť obřích koncertů
Všichni ti vypsaní plní největší arény prot ..

REFUGE - Solitary Men
Stará sestava se nevrátí! Mají to jen jako hob ..

Don AIREY - One Of A Kind
Opravdu špičková záležitost. ..

REFUGE - Solitary Men
Rage jsem kdysi hodně poslouchal, ale časem mě ..

IRON MAIDEN, KILLSWITCH ENGAGE, THE RAVEN AGE - 20. 6. 2018 - Praha, letiště Letňany
Mě vždycky přišlo, že jednu píseň desetkrá ..

REFUGE - Solitary Men
to Metamorphic Dreamer: těžko říct, na stránk ..

IRON MAIDEN, KILLSWITCH ENGAGE, THE RAVEN AGE - 20. 6. 2018 - Praha, letiště Letňany
Sabaton, Battle Beast a Powerwolf mají alespoň d ..

REFUGE - Solitary Men
No já na oficiálních stránkách Rage našel da ..

IRON MAIDEN, KILLSWITCH ENGAGE, THE RAVEN AGE - 20. 6. 2018 - Praha, letiště Letňany
Už jenom zmínění Sabaton, Battle Beast a Power ..




Za poslední měsíc:
MENTOL (ALCHEMIST) - Dělejte to, co vás baví, buďte sami sebou a nenechte si diktovat, co máte dělat.
2405x

OZZY OSBOURNE, HOLLYWOOD VAMPIRES - 13. 6. 2018 - Praha, Letiště Letňany
1048x

JUDAS PRIEST, MEGADETH - 12. 6. 2018 - Plzeň, Home Monitoring Arena
1022x

GHOST - Prequelle
970x

LOST DOMAIN - …In The Waiting Room Of Death
892x

IRON MAIDEN, KILLSWITCH ENGAGE, THE RAVEN AGE - 20. 6. 2018 - Praha, letiště Letňany
826x



04.07.2018
DARK METHODISM, SORGOTH, WIZARD INFERNAL, ŽRIEBÄDLO..
Praha - Modrá Vopice, začátek od:19:00, vstupné: 100,-

14.07.2018
NOKTURNAL MORTUM, SEKHMET, INFERNO, KURGHAALL, DARK FURY, APOCRYPHAL, NORNÍR, N..
Nýrsko-Areál pod sjezdovkou., začátek od:14:00, vstupné: 450Kč.Předprodej.

14.07.2018
POPPY SEED GRINDER, HORRIBLE CREATURES, INCARNATE, CRIPPLED FINGERS, DILIGENCE, ..
Česká Lípa Vodní hrad Lipý, začátek od:15:00, vstupné: 200



článků celkem: 6396
recenzí: 5193
reportů: 525
rozhovorů: 352













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


AYREON - Ayreon Universe – The Best of Ayreon Live

Arjen Anthony Lucassen nechtěl nikdy se svým projektem Ayreon koncertovat. Před dvěma lety ale vyšlo DVD „The Theater Equation“ se záznamem čtyř naprosto výjimečných akcí, které se odehrály v září roku 2015 v Rotterdamu. Nejednalo se o běžné koncerty, ale o divadelní ztvárnění příběhu alba“ The Human Equation“. Leckoho napadlo, že by nemuselo zůstat jen u tohoto. O dva roky později Ayreon opět zazněl naživo.

Odehráno bylo celkem pět koncertů v září 2017 v holandském Tilburku a z jednoho z nich vznikl záznam s názvem „Ayreon Universe – The Best of Ayreon Live”. Na rozdíl od „The Theater Equation“ se jednalo o klasický koncert, i když obřích rozměrů. O tom vypovídá využití třiceti kamer! To je ohromné množství, které může slibovat mnoho možností, jak koncert snímat a divák si užije pódium z blízka, z daleka a z všemožných úhlů. To se však dá pokazit špatným střihem a režií. Naštěstí zde bylo s tolika kamerami naloženo citlivě a tak se můžete těšit na ohromný nejen hudební, ale i obrazový zážitek. Při sledování jsem měl pocit, že tam opravdu jsem a jako divák jsem měl neustále přehled, co se na pódiu děje.
Pódium samotné vypadá velkolepě. Svou velikostí dokázalo dopřát dostatek prostoru pro všechny muzikanty, kterých bylo chvílemi až jedenáct. Protože je Ayreon o sci-fi příbězích, jsou na pódiu rozmístěny sci-fi dekorace. Nejpůsobivější jsou světla na velkých robotických pažích, i díky nim vypadá scéna futuristicky. Za pódiem se nachází velké plátno, na kterém se promítaly nejen jména zrovna vystupujících zpěváků, ale především videa a obrazy, které dokreslovaly již zmíněnou sci-fi atmosféru.

Muzikantský ansámbl je téměř stejný jako na představeních k „The Theater Equation“, včetně bubeníka Eda Warbyho, který je pevnou součástí Ayreon už od alba „Into The Electric Castle“. Samostatnou kapitolou jsou potom hostující zpěváci. I díky nim je Ayreon unikátní a výjimečný. Na „Ayreon Universe – The Best of Ayreon Live” se jich sešlo hned šestnáct. Těžko někoho vypíchnout, protože se jedná o opravdové pěvecké osobnosti, ale zmíním v té době těhotnou Floor Jansen. Její hlas je na mnoha albech Ayreon a její výkon zde je dokonalý. Nechybí ani její kolega z Nightwish Marco Hietala, který sice pěvecky exceloval, ale jeho sukně či metalový kilt vypadají poměrně úsměvně.

I když nechal Ayreon tentokrát stranou divadlo, i zde je teatrálnost patrná. Například Mike Mills, navlečený do kostýmu kyborga, má roli jakéhosi uvaděče nebo vypravěče, který dává vystoupení koncepci. Velkou radost fanouškům Ayreon udělá poslední část koncertu, kdy na scénu přichází člověk, bez kterého by nic takového ani nevzniklo, Arjen Anthony Lucassen. Hraje na kytaru, zpívá a vypadá, že si to nesmírně užívá. Navlečený do podivného zlatě lesklého oblečení, vypadá jak z jiné planety, což na něj tak trochu sedí, protože je svébytnou a jedinečnou osobností. Jeho úsměv je nakažlivý a i díky tomu působí celé DVD velmi uvolněným a pohodovým dojmem.

Setlist musí nadchnout každého fanouška Ayreon. Najdete v něm snad všechny zásadní skladby a bralo se z každé desky. Překvapením jsou dva zástupci z jiného Arjenova projektu Star One, „Intergalactic Space Crusaders” a závěrečný kousek celého vystoupení „The Eye Of Ra“ při kterém se na podiu sešli všichni vystupující.

„Ayreon Universe – The Best of Ayreon Live” vychází nejen jako DVD, ale ve všech možných formátech (BlueRay, LP) a samozřejmě I jako CD, na němž si můžete koncert vychutnat bez obrazového doprovodu. Koncert disponuje totiž skvělým zvukem, který nezabíjí podstatu “živáku” (tedy zprostředkovat posluchači koncertní zážitek až do jeho domova), ale zároveň zní všechny nástroje snad lépe než z desky. „Ayreon Universe – The Best of Ayreon Live” je naprosto fantastický koncertní záznam, který je pro fanoušky Ayreon povinností. Neumím si představit, že by pojetí a zpracování koncertu mohlo být lepší.

Supermartonátor             


www.arjenlucassen.com

YouTube ukázka - Everybody Dies

Seznam skladeb:
1. Prologue
2. Dreamtime
3. Abbey Of Synn
4. River Of Time
5. The Blackboard
6. The Theory Of Everything
7. Merlin´s Will
8. Waking Dreams
9. Dawn Of A Million Souls
10. Valley Of The Queens
11. Ride The Comet
12. Star Of Sirrah
13. Comatose
14. Loser
15. And The Druids Turned To Stone
16. The Two Gates
17. Into The Black Hole
18. Actual Fantasy
19. Computer Eyes
20. Magnetism
21. Age Of Shadows
22. Intergalactic Space Crusaders
23. Collision
24. Everybody Dies
25. The Castle Hall
26. Amazing Flight in Space
27. Day Eleven: Love
28. The Eye Of Ra

Sestava:
Zpěv:
Floor Jansen (Nightwish)
Damian Wilson (Headspace)
Hansi Kursch (Blind Guardian)
Tommy Karevik (Kamelot)
Anneke van Giersbergen (The Gentle Storm)
Marco Hietala (Nightwish)
Jonas Renkse (Katatonia)
Mike Mills (Toehider)
Marcela Bovio (Stream of Passion)
Irene Jansen
Robert Soeterboek (Star One)
John Jaycee Cuijpers (Praying Mantis)
Edward Reekers (ex-Kayak)
Jay van Feggelen
Maggy Luyten (Nightmare)
Lisette van den Berg (Scarlet Stories)
Hudba:
Ed Warby (Gorefest, Hail Of Bullets) - bicí
Jeroen Goossens - flétna
Marcel Coenen (Sun Caged) - kytara
Johan van Stratum (Stream of Passion) - baskytara
Ben Mathot - housle
Maaike Peterse (Kingfisher Sky) – cello
Peter Vink - baskytara
Ferry Duijsens - kytara
Joost van den Broek - klávesy
Rob Snijders - bicí
Arjen Anthony Lucassen - kytara

Rok vydání: 2018
Čas:
Label: Mascot Label Group
Země: Nizozemsko
Žánr: Progresivní rock

Diskografie:
1995 - The Final Experiment
1996 - Actual Fantasy
1998 - Into the Electric Castle
2000 - The Universal Migrator Part I: The Dream Sequencer
2000 - The Universal Migrator Part II: Flight of the Migrator
2004 - The Human Equation
2008 - 01011001
2013 - The Theory of Everything
2017 - The Source
2018 - Ayreon Universe – The Best of Ayreon Live

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 19.05.2018
Přečteno: 671x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2018     RSS - články

stránka byla načtena za 0.13762 sekund.