ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Powermetalové novinky roku 2018 - část VII. - kapely TALES OF EVENING, ESTATE a TOMORROW´S OUTLOOK

TALES OF EVENING - A fény nyomában
Maďarská kapela Tales Of Evening je jakýmsi černým koněm domovské scény, jejíž hranice – pokud se kvality hudby týká – v pohodě překračuje, avšak zároveň naráží u jedinců, kteří jsou ochotni poslouchat pouze to, čemu rozumí. Zpěv zde totiž probíhá v mateřštině, pokud ale patříte mezi liberálněji založené fanoušky, je možné na danou situaci nahlížet jako na vítané zpestření od majoritní množiny anglicky zpívajících spolků. Navíc povaha hudby této kapely jde s maďarštinou celkem libozvučně dohromady a vlastně zdůrazňuje její pohodové vyznění. Jakási pocitová nevtíravost a uvolněná přívětivost byla ostatně vždy hlavní předností tvorby Tales Of Evening, včetně příjemně uhlazené zvukové produkce. Novinka a v pořadí třetí studiovka je na tom úplně stejně, což v praxi znamená, že se celá nahrávka hezky poslouchá a navozuje adekvátně pohodové pocity. Strategickým autorským prvkem je zde bohaté použití orchestrací - zhruba ve stylu Rakušanů Visions Of Atlantis – s tím, že jde o vnesení promyšlené a přirozeně znějící. Běžné jsou v tomto ohledu soundtrackové asociace, kdy by nejedna část mohla figurovat v lecjakém velkolepěji pojatém filmu. Metalový základ je obdobně nenátlakový, což ovšem nevylučuje zvýšenou dravost riffů (např. orientem načichlý song „Káprázat“) či zrychlení temp („Emlékezz az életre“, titulka). Variabilitu dále člení melodická sóla či akustická (polo)balada „Az elérhetetlen“, nejčastěji ale budeme svědky středních či šlapavých rytmů, kterým vždy dodává finální lesk líbivé hrdlo zpěvačky Dudás Ivett. Kdo je fanouškem předešlé tvorby kapely, nemusí s poslechem novinky váhat, k žádnému úpadku kvality zde nedochází, ačkoli jednu výtku si závěrem přece jenom neodpustím. Tentokrát chybí jednoznačný hit, jakým byla debutová skladba „Lázadás“, potažmo pecka „Van a Pillanat“ z desky předešlé. Ve výsledném hodnocení budiž tato skutečnost zohledněna půlbodovým odečtem.
6,5/10
YouTube ukázka - Káprázat

ESTATE - Mirrorland
Při pohledu ať už na debutovou fošnu „Fantasia“, tak na aktuální počin „Mirrorland“ Rusů Estate je evidentní, že hudebníci z této kapely dobře vědí, jakého umělce oslovit pro tvorbu náležitě atraktivního coveru (tím někým je Leo Hao, jenž "kreslí" pro mnohé metalové veličiny). Méně jednoznačná situace ovšem nastává při popisu samotné hudby. U té je sice patrný kompoziční potenciál, mírnou brzdou se nicméně stává jakási neukotvenost a žánrová roztěkanost. Úvodní titulka ještě daná slova nepotvrdí, neboť nabízí celkem vyrovnaný a hlavně líbivý powermetalový obsah s letmými progovými dotyky (zvlášť je nutné vypíchnout působivě vyklenutý refrén i sólo). Poté však začne být situace složitější, na začátku písně „The Ghoul“ uslyšíme neoklasické motivy, v kusu „Stolen Heart“ zase folk, poté následuje polobalada „Winter Kingdom“, na kterou naváže vzletnými orchestracemi poháněná první část z trilogie „The Storm Of The Age“. Není to zlé, chybí však prostor pro smysluplné uchopení slyšeného, potažmo více vtahujících pasáží. Jednu z výjimek tvoří balada „Silvery Skies“, za jejíž ultra-chytlavost by se nemusel stydět ani Tobias Sammet na raných příspěvcích svých Edguy. No a pak zde máme dvojici songů s hostujícími pěvci, a to nikoli lecjakými. Položku „Knight Of Hope“ ozdobil svým hrdlem Mark Boals a najednou je zážitek – samozřejmě i díky slušné instrumentaci – nejméně o level zábavnější, jen o něco málo pak zaostává opus „Matter Of Time“ s Matsem Levénem. Malinkou kaňku na kráse těchto kompozic tak tvoří pouze fakt, že jsme oba songy mohli slyšet již v předešlém dění alba a jde tak pouze o rozvíjenou variaci předem známého, jakkoli dobrou a kvalitní. Celkové dojmy tak zůstávají pořád rozkolísané, když řadu dobrých – a několik výborných - nápadů relativizuje méně jistá dramaturgie.
6,5/10
YouTube ukázka - Winter Kingdom

TOMORROW´S OUTLOOK - A Voice Unheard
U této norské kapely můžeme nalézt několik styčných bodů s ruskými Estate. Kupříkladu úvod alba opět slibuje více, než čemu je navazující obsah schopný dostát, a najdeme zde i několik hostujících jmen, v čele s čím dál aktivnějším Ralfem Scheepersem (Primal Fear). Skladby mají nicméně pevnější a žánrově víceméně nepřelétavou strukturu, přičemž základem je vedle poweru heavy metal, a to s výraznou inspirací u klasiků Iron Maiden. Tuto skutečnost ostatně Norové nijak neskrývají, naopak ji ještě vypíchli pozváním vokalisty Tony Johannessena (Thuderbolt), jenž Dickinsona v některých polohách silně připomíná (i proto, že se svůj evidentní vzor snaží stylisticky napodobovat). A aby reminiscence byla úplně zřejmá, číhá v závěru alba cover Dickinsonova songu „Darkside Of Aquarius“. Třetím z hostů je Scott Oliva (Reverence), jenž si zapěl už na debutu Norů (tentokrát mu byla přidělena položka „Outlaw“). Většina skladeb ale patří Ralfovi, což je sázka na jistotu a je pravda, že Scheepers i zde dodává nadstavbový pel podstatou ne až tak oslňující instrumentaci. Nicméně jak bylo zmíněno, úvod alba v sobě nese vyšší kvalitativní znaky, ať už jde o startovací kus „Within The World Of Dreams“ s moc pěkně klenutým refrénem, tak navazující počinek „Descent“, ve kterém krom libých vyhrávek a Johannessenových výšek zaujme povedené sólo. Tato disciplína jde ostatně Norům celkově pěkně od ruky a jako taková znamená další povznesení většiny písní. Šestistrunné trylky nejvíce zabírají v kusech "Through Shuttered Eyes", „The Enemy“, a také v další vrcholné kompozici „Fly Away“. Kéž by obdobně zdařilých položek bylo víc, zbytek skladeb jede v sice stabilním, avšak pohříchu jen mírném nadprůměru. A políček by pánové zasloužili také za brutální sedmdesátiminutovou stopáž, která ničemu příliš neprospěla.
6/10
YouTube ukázka - Nothing Shall Remain

Petr Štěpnička             


TALES OF EVENING

www.talesofevening.com

Seznam skladeb:
1. Intro
2. Törd szét
3. Könnycsepp leszek
4. Emlékezz az életre
5. Káprázat
6. Elmúlás csarnoka
7. A fény nyomában
8. Az elérhetetlen
9. Keresni téged
10. A tenger és én
11. Elszánt legbelül
12. Outro

Sestava:
Dudás Ivett - zpěv
Ribarics Tamás - kytara
Németh Attila - baskytara
Ádám Attila - klávesy
Pálosi Róbert - bicí

Rok vydání: 2018
Čas: 49:36
Label: Nail Records
Země: Maďarsko
Žánr: symfonický power/heavy metal

Diskografie:
2012 - Hajléktalan lélek
2015 - Szilánkok
2018 - A fény nyomában

Související články

--------------------------------------------------------------

ESTATE

FB ESTATE

Seznam skladeb:
1. Mirrorland
2. The Ghoul
3. Stolen Heart
4. Winter Kingdom
5. The Storm of the Age Part 1: Storm of the Age
6. The Storm of the Age Part 2: Knight of Hope
7. The Storm of the Age Part 3: Lady Wind
8. Silvery Skies
9. Matter of Time
10. Springtime
11. Knight of Hope
12. Matter of Time

Sestava:
Iliand Ferro - zpěv
Peter Filevskiy - kytara
Vadim Lalayan - baskytara
Dmitriy Efimov - klávesy

Rok vydání: 2018
Čas: 54:13
Label: Mighty Music
Země: Rusko
Žánr: power metal

Diskografie:
2014 - Fantasia
2018 - Mirrorland

--------------------------------------------------------------

TOMORROW´S OUTLOOK

FB TOMORROW´S OUTLOOK

Seznam skladeb:
1. Within the World of Dreams
2. Descent
3. Through Shuttered Eyes
4. A Voice Unheard
5. Outlaw
6. Times of War
7. The Enemy
8. One Final Prayer
9. Fly Away
10. Nothing Shall Remain
11. Darkside of Aquarius
12. Slave to the Evil Force

Sestava:
Øystein K. Hanssen - kytara
Andreas Stenseth - baskytara, songwriting
Nicolaisen - songwriting

Hosté:
Terry Gorle - kytara
Ralf Scheepers - zpěv
Tony "Thunder" Johannessen - zpěv
Andreas Nergård - bicí, klávesy
Scott Oliva - zpěv
Vitaliy Dubinin - baskytara
Maxim Udalov - bicí

Rok vydání: 2018
Čas: 1:11:43
Mix: Roy Z
Label: Battlegod Productions
Země: Norsko
Žánr: power/heavy metal

Diskografie:
2012 - 34613
2018 - A Voice Unheard

Související články:
Powermetalové novinky roku 2018


Vydáno: 01.06.2018
Přečteno: 1739x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09513 sekund.