RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




CREMATORY - Oblivion

Patříte k lidem, co si i v dnešní době kupují alba? Nebo alespoň k těm, kteří sice nevlastní sbírku stovek nosičů, ale své největší oblíbence podpoří? A jak to máte s koncerty? Nedávno se bubeník Crematory Markus Jϋllich rozohnil nad tím, že předprodeje na nadcházející koncerty jsou mizerné a že pokud se bude novinka „Oblivion“ špatně prodávat, tak to bude poslední deska skupiny a budou za to moci jejich fanoušci! Samozřejmě tím vyvolal lavinu rozhořčených komentářů a později své vyjádření trochu korigoval. Každopádně čtrnáctá řadová nahrávka německých Crematory tak získala zajímavou pozornost...

Crematory se na novince drží svého jako čert kopyta a překvapení zde příliš není. Úvodní „Salvation“ je klasickou Crematory skladbou, která má jednoduchou stavbu, složenou ze slok, obstarávaných Felixovým growlem a refrénů, které čistě zpívá Tosse Basler. Všechno je to známé z minulosti a malinkou změnou je přítomnost orchestrací, které mohou evokovat lacinou verzi Nightwish. Skladba kdovíjak nenadchne, „Salvation“ je asi jedinou méně povedenou písní na albu, ale její refrén je natolik líbivý, že se prostě zakousne do hlavy.

Album se poté rozjede do gothic metalové parády. Crematory si jedou to své, ale funguje to. O něco víc než dřív vyniknou rozdíly mezi tvrdostí a melodičností. Kapela nevyměkla, stále servíruje dostatek řízných riffů a Felix growluje jak za mlada, ale refrény nejen že připomínají popové melodie, ale ony popové jsou. Většina skladeb je líbivá na první poslech a snadno se zaryje posluchači do paměti. Jedním dechem dodávám, že líbivost neznamená něco špatného, Crematory se vytáhli s opravdu kvalitními skladbami. Taková „Until The Dawn“ oplývá téměř dechberoucím refrénem, ve kterém exceluje Tosse a jeho velký rozsah. Skladba je rychlou metalovou věcí se solidně zakomponovanými orchestracemi a příjemným kytarovým sólem a dokáže si člověka omotat kolem prstu.

Podobně silný je i vrcho alba, titulní „Oblivion“ s refrénem explodujícím do krásné melodie. Typická věc, která může uspokojit i fandy starší éry kolem alba „Act Seven“. Kdo má rád období desky „Believe“, toho potěší a možná malinko překvapí „For All Of Us“, která po symfo-metalovém úvodu přejde do ostrého gotického melo-deathu. Ostřejší vyznění skladby podpoří střední část, kdy se Crematory vytasí s jedním ze svých nejtvrdších rifů. Krom gothic/deathovým kousků nabídnou Crematory také trochu indrustrialu, ale disco rytmy jako v případě některých předešlých desek (na albech Revolution, Klagenbilder nebo Antiserum) se tentokrát neobjeví. Na úplný závěr si kapela připravila chutné sousto pro ty, kteří vzpomínají na hodně starou dobu kolem desek „Awake“ a „Illusions“. „Demon Inside“ započne kytarovou hrou, která jde ve stopách old school death metalu. Následuje brutální riff, jak vytržený z pomalejších Kataklysm a Felixův mocný growl. Takto brutální byli Crematory snad naposledy na počátku devadesátých let. Skladba však postupně odhalí melodie a gotickou atmosféru. To vše právě ve stylu, kterým se kapela prezentovala na výše zmíněných počinech. Takový malý dárek starým fanouškům.

Crematory jsou v dobré skladatelské formě. Ani se moc nedivím Jϋlichovu rozhořčení, protože „Oblivion“ je opravdu dobrá deska. Jednoduchá, přímočará, klasická, ale výborně napsaná. Než vymýšlet za každou cenu něco superoriginálního je možná lepší soustředit se na to, co vám jde nejlépe. To Crematory udělali a natočili hitové a zábavné gothic metalové album.

Tomáš Marton             


www.crematory.de

YouTube ukázka - Immortal

Seznam skladeb:
1. Expectation
2. Salvation
3. Ghost of the Past
4. Until the Dawn
5. Revenge Is Mine
6. Wrong Side
7. Stay with Me
8. For All of Us
9. Immortal
10. Oblivion
11. Cemetary Stillness
12. Blessed
13. Demon Inside

Sestava:
Felix – growl
Tosse – kytara, zpěv
Rolf - kytara
Jason – baskytara
Katrin – klávesy
Markus – bicí, programování

Rok vydání: 2018
Čas:53:21
Label: SPV Steamhammer
Země:Německo
Žánr: Melodeath / gothic metal

Diskografie:
1993 - Transmigration
1994 - ...Just Dreaming
1995 - Illusions
1996 - Crematory
1997 - Awake
1999 - Act Seven
2000 - Believe
2004 - Revolution
2006 - Klagebilder
2008 - Pray
2010 - Infinity
2014 - Antiserum
2016 - Monument
2018 - Oblivion

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 30.05.2018
Přečteno: 3975x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Album je fajn....25. 07. 2018 12:09 racik
Díky za recenzi....5. 06. 2018 8:35 VH
Cloudie: vždyt...30. 05. 2018 21:59 Supermartonátor
Ta youtube ukázka...30. 05. 2018 21:25 Cloudie
Na blabbermouthe po...30. 05. 2018 19:12 Meresz


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09349 sekund.