RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DONOR - Donor

Možná by bylo zajímavé udělat nějakou studii zabývající se skutečností, proč tolik tuzemských powermetalových kapel pochází z Moravy. Zatímco v Čechách drží dlouhodobě prapor kvality leda tak poděbradští Rimortis, ovíněná část země nás obdařila spolky jako Eagleheart, Salamandra, Power 5, Sagittari, Moravius, v nedávné době pak do této silné party přibylo další těleso, kterým je vsetínská kapela Donor. Její startovací EP z roku 2016 obsahovalo dva songy, jež dávaly velmi pádný důvod k očekávání plnohodnotného debutu. Ten oficiálně vyjde 1. července a je mou radostnou povinností oznámit, že kvalita zůstala zachována a pánové nabízejí českým fanouškům opravdu lahodnou porci melodického metalu.

Pětice mladých hudebníků se sice na oficiálních stránkách zaštiťuje poněkud strohou škatulí „heavy metal“, jejich tvorba však nese bohaté prvky poweru, občas i speedu. Prvotní důraz je ale nutné klást na slůvko melodie, kterými jsou kompoziční cesty vsetínských doslova obsypány. Úvod alba obstarává položka „Apokalypsa andělů“, jež po líbivém mini-intru nastolí svižné tempo, do kterého jsou posazeny neméně hbité a velmi dobré vokály Josefa Fritschka. V dvoukopáky poháněném refrénu jej pak - jako v budoucím dění alba ještě mnohokrát - doprovodí kolegové, následuje šťavnaté sólo a nápaditá vokální nástavba, to vše jako důkaz dobré autorské práce, u které by mělo automaticky zbystřit nejedno melodií chtivé ucho. Nastolená kvalita úvodní písně totiž není náhodná, naopak se bez větších výkyvů proplétá celým dílem.

Krátké přechody na bicí s refrénovým motivem a sytým klávesovým podtrhnutím (opět nezbytný strategický prvek v tvorbě vsetínských) startují počinek „Dál cestu znáš“, jehož hymnický feeling umocní příjemně dlouhé a opět povedené sólo. Se skladbami „Poslední oheň“ a „Létám dál“ jsme se již setkali na výše zmíněném EP, obě patří k vrcholným momentům debutové desky, avšak – v souladu s nekolísající kvalitou – nejde o vrcholy nějak vyčnívající. Jen v těsném závěsu za nimi se veze „Černá vlajka“, která baví dynamickými slokami, pochodovým refrénem (pravda, s lehkou veršovou křečí) i sólem s folkovým nádechem. Tento nečekaný, ale vítaný nadžánrový prvek autoři brzy rozšíří o další styl, tentokrát ještě nečekanější. „Libera Nos Domine“ proříznou ostré thrashové břity, do kterých zpěvák diktuje rytmicky našponované fráze. Tohle si nechám líbit, stejně jako závěrečnou tečku ve formě důrazného „Dost!“, po kterém celá instrumentální mašinerie ihned poslušně utichne.

S klidnějším autorským pojetím vyrukuje píseň „Já chci žít dál“ (slůvko "dál" mají vsetínští evidentně hodně v oblibě), kde přece jenom o něco méně chytlavější vokální linky spolehlivě zastoupí velmi líbivé vyhrávky a sóla. Ve „Stroji času“ vyšel hudebně i textově odlehčený úvod, stejně jako zrychlený refrén, v „Honu na čarodějnice“ (po loňské desce Garant jde již o druhou naháněčku těchto bytostí) zase jiskří sloky, další refrén s hymnickým nádechem i chytře gradující sólo. Jinak povedený „Křižák“ malinko dojíždí na přepálenou chorusovou repetici (barvité kytarové melodie ale i zde utvoří plnohodnotný zástup), opus „Slepé dítě“ baví kontrastem baladického úvodu s po něm nastoupivšími ostrými riffy, stejně jako speedmetalovým sólem. A přece všechny uvedené klady nakonec nestačí na známku vyšší, nežli tu, která visí pod recenzí...

...je to vlastně malý paradox, když si vzpomenu na recenzi EP, ve které jsem kluky chválil za svěření zvukové produkce zkušeném Rolandu Grapowovi. V případě debutu už asi peníze došly a pánové si tak museli sound obstarat svépomocí. A nedopadlo to úplně ideálně. Nejde naštěstí o nic osudového a při troše velkorysosti se dá po chvíli na horší zvuk zvyknout (asi jako když se ve tmě alespoň trochu rozkoukají oči), vzhledem ke kvalitě hudby je to ale prostě škoda. Tvorba Donor znamená osvěžení domácí scény, když přináší v nejlepším slova smyslu provinční melody metal (není nad možnost zazpívat si na koncertu zpěvné refrény v rodné řeči). S lepším zvukem pak mohlo jít o skutečnou žánrovou událost (nejméně) tohoto roku (na domácí scéně samozřejmě). Za dané situace je sice pořád nutné výrazně chválit, leč punc okrajové výjimečnosti zůstává nedotčen, a to jen a pouze z technických důvodů. Škoda, věřím však, že na příští desce bude vše v pořádku a že již bude možnost posunout vsetínskou partu do čela tuzemských spolků. Nakročeno k tomu mají tihle mladíci velmi slibně.

Petr Štěpnička             


www.skupinadonor.cz

YouTube ukázka - Já chci žít dál

Seznam skladeb:
1. Apokalypsa andělů
2. Dál cestu znáš
3. Poslední oheň
4. Černá vlajka
5. Libera Nos Domine
6. Létám dál
7. Já chci žít dál
8. Stroj času
9. Hon na čarodějnice
10. Křižák
11. Slepé dítě

Sestava:
Josef Fritschka - zpěv
Karel Hajdík - kytara
Michal Banovský - kytara
Mira Šipula - baskytara
Roman Mužikovský - bicí

Rok vydání: 2018
Čas: 52:00
Země: Česká republika
Žánr: melodický power metal

Diskografie:
2018 - Donor

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 29.05.2018
Přečteno: 3077x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Tak to je opravdu...23. 04. 2019 15:17 htaedas
Ano, je to tak,...29. 05. 2018 19:03 Pagan
malá připomínkaPagane, ten Garant...29. 05. 2018 18:53 Michal


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08706 sekund.