ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Powermetalové novinky roku 2018 - část VIII. - kapely FANTASY OPUS, CRYSTAL TEARS a TRAUMER

FANTASY OPUS - The Last Dream
Pokud bych chtěl dát na promo materiály, jež propagují novinku portugalské kapely Fantasy Opus, musel bych zákonitě očekávat složitou progresivní instrumentaci, jelikož label Pure Steel Records zmiňuje veličiny jako Symphony X, Dream Theater nebo dokonce Cacophony. Realita je ovšem značně odlišná, Portugalci se sice sem tam otřou o progové riffy, jejich hlavním žánrem je ale power metal, přičemž stavba písní je nekomplikovaná a (většinou) v pohodě vstřebatelná. Škoda, že obdobná lehkost neproplouvá také kompozičními linkami, které jen občas akčně vytrysknou a osvěží posluchače nějakým tím slušným nápadem, celkově lze však na partu Fantasy Opus nahlížet jako na tuctový a ničím extra oslňující spolek. Kladné body směřují zejména k povedeným vyhrávkám a několika refrénům, v čele s „Heaven Denied“ a „Black Angels“. Často ale působivě načaté motivy upadnou v průběhu písně k průměru, nejvýrazněji zřejmě v „Conquer The Seas“, kde na skutečně lahodný speedmetalový start nebyli autoři schopni přilípnout stejně dobrý vnitřní obsah. No a pak je tu další zádrhel, zpěv Leonela Silvy. Ten není vyloženě průšvihový, nicméně naráží na evidentní limity (zejména ve výškách) a ještě více tlačí kocábku naloženou jedenácti skladbami k břehům brzkého zapomnění (je pravda, že alespoň něco zachraňují nejednou použité vícehlasy). K tomu přičtěme extrémní sedmdesátiminutovou stopáž a ve výsledku můžeme desku „The Last Dream“ zastrčit do šuplíku, který otvíráme pouze v případě déle trvající poslechové nouze.
5,5/10
YouTube ukázka - preview

CRYSTAL TEARS - Decadence Deluxe
Řekové Crystal Tears existují více než dvacet let, první plnohodnotnou studiovku ale vydali až v roce 2006. Letošní příspěvek s titulem „Decadence Deluxe“ je v pořadí čtvrtou řadovkou, takže by se mohlo zdát, že pro tyhle hudebníky bude na první pozici místo kvantity kvalita. Ono to tak nejspíš opravdu je, nicméně realitou zůstává, že tvorba řeckých autorů jen těsně vykukuje z běžného průměru, na čemž mají podíl zejména dobré instrumentální výkony, v čele s vychytanými sóly, které ve větší či menší míře ozdobí každou položku. Pánové si slušně vedou také v rovině melodických vyhrávek a tvorbě některých riffů, stejně tak je k plusu možné přičíst dobrý sound či cover nahrávky. Horší situace nastává při posuzování vokálů, jež jednak neoplývají bůhvíjak nápaditou stavbou, jednak jsou prezentovány zpěvákem Nico Adamsenem (Dignity, ex-Crystal Eyes), který možná patří mezi dosti vytěžované hudebníky, osobně pro to ale nevidím (neslyším) příliš důvodů. Nico není špatný, jeho možnosti jsou ale jasně dané, přičemž nejde o dvakrát široké pěvecké rozpětí, nejednou naopak dojde k nepříliš libozvučnému zakolísání („Tears For The Dead“). Také v rovině hudební se vyskytne pár zádrhelů, jako je nepříliš velká původnost (např. pasáž v „Heart Of A Lion“ = „Hearts On Fire“ od Hammerfall), přesto by nebylo na místě smést tuto novinku hbitým pohybem ze stolu, fanoušky žánru jistě potěší svižnou melodikou nasycené skladby „Where Angels Die“ a „My Own Hell“, zpestření zastane „Chaos Thy Name“ s thrash´n´progovými prvky, potažmo deathem načichlý kus „Death Haunts Forever“. Svůj život na metalovém slunci v podstatě obhájí většina písní, na nějaké extra velké oslavy to ale prozatím není.
6/10
YouTube ukázka - Evil vs. Evil

TRAUMER - History
Pakliže se někomu líbil dva roky starý počin brazilských power metaláků Traumer, může se vesele pustit do poslechu novinky s titulem „History“. Staré pořádky (zahrnující rovněž debutový počin „The Great Metal Storm“) se totiž nemění a vše pokračuje v kvalitativních intencích, jež jsou většinou mírně nadprůměrné, občas výborné, vždy však příjemně poslechové a vstřícné. Tito Brazilci hrají power metal s měkkým výrazem, včetně popově vypulírovaného zvuku (opět s masteringem od Miko Jussily) nebo „Matosovsky“ upištěného zpěvu. Základem je skladatelský důraz na přímé melodické linky s vyústěním v refrénové části, což se většinou daří (v opačném případě situaci zpravidla zachrání jiná část písně, viz působivé baladické sólo v „Guardians Of Time“), stejně jako tvorba lákavých vyhrávek a sól. Dominantní procento playlistových položek znamená kvalitně odvedenou práci, přestože se občas kdesi vzadu v mysli vyloupne pocit jakési druhořadosti (i kvůli nikoli špatnému, ale barvitě snad až příliš specifickému pěveckému projevu). Na prvoligově výjimečné skladatelské odstíny nicméně brazilští autoři přece jenom dosáhnou. Skladba „Lonely Rain“ se tváří celkem tradičně, jakmile však přijde chorusové zrychlení, zábava se najednou dostává k desítkovým hodnotám. Velmi příjemná melodie se postupně vkrádá do mysli, přičemž ji ani v nejmenším neubližuje častá repetice, člověk má naopak tendenci přát si, aby píseň pokračovala v daném duchu dál a dál. Mistrovsky dopadla také navazující kompozice „Revolution Has Begun“ s povedeným hlavním motivem, jemuž dodává gólový tah speedmetalové tempo. Za zláštní zmínku stojí také hitově uvolněný refrén "Lullaby", stejně jako emotivní balada „Thousand Tears“ nebo dva „japonské“ bonusy, z nichž první představuje další lahodný rychlík s výborným sólem („Burning Rainbow Road“) a druhý je koncertním záznamem povedené skladby „Forever Starts Tomorrow“ (album „Avalon“). Pro fanoušky melodického power-speedu jde každopádně o dílo hodné jasného doporučení.
7/10

Petr Štěpnička             


FANTASY OPUS

FB FANTASY OPUS

Seznam skladeb:
1. Ritual Of Blood
2. Heaven Denied
3. Chosen Ones
4. Lust
5. Conquer The Seas
6. Black Angels
7. Every Scar Tells A Story
8. Perfect Storm
9. Oceans
10. Realm Of The Mighty Gods
11. King Of The Dead

Sestava:
Leonel Silva - zpěv
Marcos Carvalho - kytara
Ruben Reis - kytara
Nilson Santágueda - baskytara
Ricardo Allonzo - bicí

Rok vydání: 2018
Čas: 1:10:51
Label: Pure Steel Records
Země: Portugalsko
Žánr: power/heavy metal

Diskografie:
2009 - Beyond Eternity
2018 - The Last Dream

Související články

--------------------------------------------------------------

CRYSTAL TEARS

crystaltearsofficial.webs.com

Seznam skladeb:
1. Evil vs. Evil
2. Blindead
3. Heart of a Lion
4. Where Angels Die
5. Death Haunts Forever
6. My Own Hell
7. Bleeding Me
8. Chaos Thy Name
9. Sick of It All
10. Dear Insanity
11. Tears for the Dead


Sestava:
Søren Nico Adamsen - zpěv
Kostas Sotos - kytara
Matt Nagy - kytara
Alex Hamalidis - baskytara
Chrisafis Tantanozis - bicí

Rok vydání: 2018
Čas: 41:00
Label: Pride & Joy Music
Země: Řecko
Žánr: power-heavy metal

Diskografie:
2006 - Choirs of Immortal
2010 - Generation X
2014 - Hellmade
2018 - Decadence Deluxe

--------------------------------------------------------------

TRAUMER

FB TRAUMER

Seznam skladeb:
1. Prelude to Infinity
2. History
3. Lullaby
4. Guardians of Time
5. The Land of Rising Sun
6. Innocence
7. Lonely Rain
8. Revolution Has Begun
9. Seize the Day
10. Turn Back the Night
11. Thousand Tears
12. Burning Rainbow Road (bonus)
13. Forever Starts Tomorrow (bonus - live)

Sestava:
Guilherme Hirose - zpěv
Fábio Polato - kytara
Nelson Hamada - klávesy
Regis Lima - baskytara
Felipe Santos - bicí

Rok vydání: 2018
Čas: 1:06:13
Mastering: Mika Jussila
Label: Victor
Země: Brazílie
Žánr: melodický power-speed metal

Diskografie:
2014 - The Great Metal Storm
2016 - Avalon
2018 - History

Související články:
Traumer
Powermetalové novinky roku 2018


Vydáno: 04.07.2018
Přečteno: 1928x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09069 sekund.