MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Roger DALTREY - As Long As I Have You

Skoro pětapadesát let působit na hudební scéně a ještě najít motivaci k tomu nahrát sólové album, to už je výkon, který skoro vyžaduje smeknutí klobouku. Jenže u Rogera Daltreyho, ikonického zpěváka neméně legendárních a stylotvorných The Who, vždycky všechno šlo trochu jinak. Sólovky začal totiž vydávat už v době, kdy se svými hřmotnými The Who byl na vrcholu a kdy se kapela transformovala od původních buřičských songů typu „My Generation“ k mnohem sofistikovanějšímu výrazu, jenž vyvrcholil trojicí až progresivních alb „Tommy“, „Who`s Next“ a „Quadrophenia“, na kterých kapela ukázala, že nehodlá přešlapovat na jednom místě. A to ani sám Daltrey na své sólové dráze. Na té si vyzkoušel už ledacos. Prvotní myšlenkou byla tvorba hudby, která bude o něco přístupnější mase posluchačů víc, než tvrdá tvorba The Who, ovšem postupem let Daltrey začal pošilhávat i po různých (v určitých dobách) moderních stylech.

Proto album „One Of The Boys“ z roku 1977 koketuje s tehdy punkovou horečkou, „Parting Should Be Painless“ ze čtyřiaosmdesátého je prosycena new wave a synth popem, což byly styly, jenž v té době slavily nebývalý úspěch u mládeže. A „Rocks In The Head“ ze začátku devadesátých let? To znamenalo ostrý obrat hardrockovým směrem. V té době už ale pomalu docházelo k faktickému comebacku The Who, který byl korunován v roce 2006 deskou „Endless Wire“. U toho už nebyl pochopitelně bubeník Keith Moon, který se ufetoval v roce 1978, ale ani basista John Entwistle, který podobně jako jeho kolega Moon dojel v roce 2002 na dlouhodobou závislost na kokainu. The Who se dodnes oficiálně nerozpadli, přestože je oficiálně tvoří už jen Daltrey a kytarista Pete Townshend. Na první pohled je proto možná s podivem, že aktuální Daltreyho sólovka „As Long As I Have You“ (první po šestadvaceti letech!) vychází pouze pod zpěvákovým jménem, když spolu s ním tohle album nahrál právě Townshend.

Na pohled druhý dává vydání pod značkou Roger Daltrey mnohem větší smysl, než kdyby album vyšlo pod názvem The Who. „As Long As I Have You“ se totiž nedá napasovat do žádné škatulky, která by se od desky The Who očekávala. Z nahrávky totiž přímo sálá radost ze společného hraní, které se nedrží žádných mantinelů a které nechce naplnit žádná očekávání, žádné předsudky. Základ alba tak stojí na pevném bluesovém fundamentu, což je hudba, kterou má Daltrey v krvi od samého počátku kariéry a jeho láska k ní postupem let (jak už to bývá u stárnoucích, kdysi táááák divokých rockerů) roste. V případě „As Lons As I Have You“ se proto nedá mluvit o hardrockovém albu, nemá v sobě ani dávný progres alb „Tommy“ a „Quadrophenia“, ale vlastně jen může sloužit jako dobrý poslech pro Daltreyho dávné fanoušky, kteří stárnou spolu se svým idolem.

Že je album pevně ukotveno v letech dávno minulých (nemůžeme zde mluvit o časovém období mladší sedmdesátých let) dokumentují i vybrané coververze, což je například hned titulní věc od dvojice Fred Wise a Ben Weisman, která byla činná v době od čtyřicátých do šedesátých let nebo „How Far“ od amerického multiinstrumentilisty Stephena Stillse. Na první pohled z koncepce vybočuje „Into My Arms“ od Nicka Cavea, kam se Daltreymu podařilo dostat klasický feeling slavného Australana a „You Haven`t Done Nothing“, tradiční kousek Stevieho Wondera. Ovšem spojnicí mezi těmito skladbami, jmenovanými coververzemi a i autorskými věcmi jako je výborná „Certified Rose“, prodchnutá až swingově znějícími dechy, či závěrečná balada „Always Heading Home“, je silný a stále ohromující Daltreyho hlas. Ten i ve svých čtyřiasedmdesáti letech podává úctyhodný výkon, který z jeho vrstevníků lze srovnat snad už jen s Robertem Plantem či o něco mladším Glennem Hughesem.

Díky tomu je poslech „As Long As I Have You“ dobrý hudební zážitek. Sice se dá album odmávat jako důchodcovský rock, který už s „My Generation“ nemá společného zhola nic, ovšem na druhou stranu si člověk musí přiznat, že poslouchá skutečně profesionálně odvedenou práci, která je v tomto případě i hraná srdcem.

Jan Skala             


www.thewho.com

YouTube ukázka - As Long As I Have You

Seznam skladeb:
1. As Long As I Have You
2. How Far
3. Where Is A Man To Go?
4. Get On Out Of The Rain
5. I`ve Got Your Love
6. Into My Arms
7. You Haven`t Done Nothing
8. Out Of Sight, Out Of Mind
9. Certified Rose
10. The Love You Save
11. Always Heading Home

Sestava:
Roger Daltrey – zpěv
Pete Townshend – kytara
Sean Genockey - kytara, baskytara
Mick Talbot - klávesy, programování

Rok vydání: 2018
Čas: 37:24
Label: Polydor
Země: Velká Británie
Žánr: blues rock

Diskografie:
1973 - Daltrey
1975 - Ride A Rock Horse
1977 - One Of The Boys
1980 - ḾcVicar
1984 - Parting Should Be Painless
1985 - Under A Raging Moon
1987 - Can`t Wait To See The Movie
1992 - Rocks In The Head
2018 - As Long As I Have You

Foto: archiv umělce


Vydáno: 30.06.2018
Přečteno: 1109x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09765 sekund.