15.07.2018
HARDCORE SUPERSTAR
Poprvé od svého rozchodu s těmito švédskými rockery, ..více

15.07.2018
THE AGONY SCENE
První desku po comebacku v roce 2013 připravila tahle ..více

15.07.2018
PYREXIA
Deathmetalová pětice z New Yorku má hotové nové album. ..více

13.07.2018
RATBREED
Finové RATBREED právě vydali album "Evoke The Blaze", ..více

13.07.2018
MONGOL
Folkáči MONGOL chystají vydání novinkového alba "The ..více

13.07.2018
MADDER MORTEM
Norští alternativci, kteří v devadesátých letech ..více






ALMANAC - Kingslayer
Tak se rozloučil i Readman! Nový zpěvák je jak ..

MARDUK - Viktoria
Po hláške "o jejich nejlepším albu od… zmín ..

Petr ŠODEK (TANKER) - Jednou rocker, pořád rocker!
Pane Petře z Tankeru, který jste prodával Korg ..

BULLET FOR MY VALENTINE - Gravity
Bring me the Valentine, v poslednej dobe som si ob ..

THERION - Sitra Ahra
Presne od tohto kotúča je pre mna THERION mrtva ..

THERION - Gothic Kabbalah
Tohle je jediná deska Therion, kterou jsem kdy sl ..

U.D.O. - Decadent
Já mám vlastně jen jeden problém a to ten, že ..

U.D.O. - Decadent
Dle nových dvou klipů to staroušovi stále dob ..

Francesco Sammartano´s KRONOMATOPEA - Time It´s Time
Pro mě naopak vyznívá recenze víc než přív ..

Francesco Sammartano´s KRONOMATOPEA - Time It´s Time
No. Popravdě jsem od toho čekal víc, a protože ..




Za poslední měsíc:
IRON MAIDEN, KILLSWITCH ENGAGE, THE RAVEN AGE - 20. 6. 2018 - Praha, letiště Letňany
2241x

OZZY OSBOURNE, HOLLYWOOD VAMPIRES - 13. 6. 2018 - Praha, Letiště Letňany
1213x

LOST DOMAIN - …In The Waiting Room Of Death
1135x

SALIERI - Babylón
788x

MELTED SPACE - Darkening Light
643x

REFUGE - Solitary Men
601x



29.07.2018
LOUDNESS (JPN), METALCRAFT..
PRAHA - Nová Chmelnice, začátek od:20:00, vstupné: 499,-

26.08.2018
THE BROADCAST (USA), ŠPINAVÍ LÚZŘI..
Praha, Klub Vagon, začátek od:21:00, vstupné: 299,-

16.09.2018
THE POODLES (SWE) & 2 special guests..
PRAHA - Nová Chmelnice, začátek od:20:00, vstupné: 450,-



článků celkem: 6423
recenzí: 5215
reportů: 528
rozhovorů: 354













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


KATAKLYSM - Meditations

„Nejlepší album od „In The Arms Of Devastation“!“ Alespoň to hlásaly propagační materiály, které vydavatelská firma vypustila měsíce předtím, než se novinka těchto Kanaďanů objevila na trhu. Zmíněné album z roku 2006 bylo jistým předělem v tvorbě Kataklysm, zejména proto, že napevno potvrdilo tendence kapely oprostit se od čistého death metalu a začít na tento zdánlivě neohebný styl roubovat melodické postupy, které se hodí spíše k heavymetalovým klasikům. Kataklysm nikdy sice nedosáhli takového stupně originality (dá se mluvit snad už i o genialitě), jakou v rámci melodického death metalu předložili na desce „Amok“ Finové Sentenced, ale přece jen (i za cenu ztráty některých starých fanoušků) se jim povedlo udržet jistou kvalitu i v následujících letech. I přesto, že jejich vývoj ustrnul a novější alba jsou už předvídatelná a tím pádem i méně vyhledávaná než klasiky z kapelní diskografie.

Na druhou stranu Kataklysm jsou prostě jistota. Když si pořizujete jejich nové album, víte přesně do čeho jdete. Navíc forma Kataklysm jde v současné době zase vzhůru a po deskách „Heaven`s Venom“ a „Waiting For The End To Come“, kdy se dalo mluvit o jistém vyčerpání, přišli v roce 2015 s vydařeným albem „Of Ghosts And Gods“. Na něm deklarovali, že nejsou rozhodně odepsanými veličinami. Ne, že by se vrátili ke svým nejlepším věcem, za které lze jmenovat brutálně deathmetalové věci z úsvitu kariéry „Temple Of Knowledge“ či „Vicitms Of This Fallen World“ nebo o poznání melodičtější kousky zastoupené zmíněnou „In The Arms Of Devastation“, ale přece jen ukázali, že v nich ještě dříme nějaký potenciál. A novinka „Meditations“ tento stav ještě více prohlubuje.

Kataklysm jsou v současnosti při chuti a je to slyšet už od úvodní „Guillotine“, která dává vzpomenout na dávné doby, kdy tito Kanaďané dokonce koketovali s grindcorem. I když ke slovu brzy přijdou klasické melodie známé z pozdních alb kapely, skladba osciluje na střence mezi nespoutanou brutalitou a melodičtější tváří. Druhá zmíněná poloha se časem, jak album postupuje, dostává ke slovu stále více. Jasně to ukazuje hned následující „Outsider“, který sice začne sekaným riffem, ale přece jen se čistější polohy derou na povrch stále častěji. Tím není řečeno, že by se z Kataklysm stávala už vyloženě heavymetalová kapela, ale přece jen těch prvků, které odkazují k ne úplně extrémní hudbě je v jejich tvorbě zase o trochu (nepatrně) více než minule. A to je dobře, taková tvář jim sluší.

Tento trend vrcholí za polovinou alba, kde Kataklysm nakumulovali svou současnou sílu a skladatelskou zručnost, protože „...And Then I Saw Blood“ a především „Bend The Arc, Cut The Cord“ jsou velmi chytře zkomponovanými věcmi, kterým svědčí až maidenovské kytarové vyhrávky v kontrastu se stále chrčícím Mauriziem Iaconem. Třešničkou na dortu je na závěr desky umístěná „Achilles` Heel“, která jako kdyby shrnovala celou současnou tvář Kataklysm, která ještě pevně stojí na deathmetalovém základu, ale už delší dobu pošilhává i po jiném výrazovém prostředku a tyto její tendence postupem let sílí.

Trzení, že v případě „Meditations“ se jedná o nejlepší desku od „In The Arms Of Devastation“ je v tomto případě s největší pravděpodobností na místě. Kvalit přelomové desky v diskografii Kanaďanů sice nedosahuje, ale své předchůdce (včetně minulé vydařené „Of Ghosts And Gods“) strčí do kapsy. Nutno však dodat, že milovníkům začátků kapely opět nelze „Meditations“ doporučit.

Pepsi Stone             


www.kataklysm.ca

YouTube ukázka - Guillotine

Seznam skladeb:
1. Guillotine
2. Outsider
3. The Last Breath I`ll Take Is Yours
4. Narcissist
5. Born To Kill And Destined To Die
6. In Limbic Resonance
7. And Then I Saw Blood
8. What Doesn`t Break Doesn`t Heal
9. Bend The Arc, Cut The Cord
10. Achilles` Heel

Sestava:
Maurizio Iacono- zpěv
Jean-Francois Dagenais - kytara
Stephane Barbe - baskytara
Oli Beaudoin - bicí

Rok vydání: 2018
Čas: 38:47
Label: Nuclear Blast
Země: Kanada
Žánr: melodic death metal

Diskografie:
1995 - Sorcery
1996 - Temple Of Knowledge
1998 - Victims Of This Fallen World
2000 - The Prophecy (Stigmata Of The Immaculate)
2001 - Epic: The Poetry Of War
2002 - Shadows And Dust
2004 - Serenity In Fire
2006 - In The Arms Of Devastation
2008 - Prevail
2010 - Heaven´s Venom
2013 - Waiting For The End To Come
2015 - Of Ghosts And Gods
2018 - Meditations

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 09.07.2018
Přečteno: 283x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2018     RSS - články

stránka byla načtena za 0.14406 sekund.