Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




LOST DOMAIN - …In The Waiting Room Of Death

Takhle to dopadne, když se spojí severský chlad, důraz a špetka melancholie a balkánská krev to všechno nakopne temperamentem a nespoutaností. Pod hlavičkou Lost Domain vzala kdysi pětice instrumentalistů ze švédského hlavního města do party zpěvačku Catalinu Leonte z Rumunska a pět let od vydání eponymního EP aktuálně přichází s debutovým albem „…In The Waiting Room Of Death“. Žánr? Velmi přístupný progresivní metal, silně komplikovaný heavy metal, potemnělý symfometal bez načančanosti, pokukující po melodeathu… (promo materiály hovoří o – celkem odpovídající - kombinaci heavy metalu s vlivy raných In Flames a Kamelot s Royem Khanem, osobně bych se však nebál ten popis udělat ještě daleko pestřejší). Provedení? Velmi, velmi dobré!

První, co spolehlivě zakroutí ušima, je pružný, barevný a podmanivý hlas Cataliny. Jeho rozsah, pronikavost a občasná lehká teatrálnost jsou (za občasné hlasově hrubé výpomoci kytaristů Michela Ahlina a Petera B. Erikssona, případně jednoho hostovského příspěvku Bjorna Strida ze Soilwork) zárukou toho, že emoce z „…In The Waiting Room Of Death“ stříkají na všechny strany. Tou druhou zárukou je skutečnost, že sound nahrávky je velice sytý a leckdy docela hrubý, což překvapivě platí i o klávesách, které pokud nepouští do nálady písní něco posmutnělosti, přispívají k docela agresivnímu výrazu. Třetím elementem přesvědčivosti Lost Domain je propracovanost skladeb, které nehrají na nějakou klasickou heavy metalovou strukturu, takže kompozice jsou velmi košaté a jejich vývoj občas lehce překvapivý a nesnadno odhadnutelný. Příznivce koncepčních alb by pak mohl potěšit fakt, že jednotícím tématem (které ani v nejmenším neomezuje dramatičnost a atmosféru) desky je konflikt života a smrti, nebe a pekla, směřující do temnoty. Lost Domain jsou rodilí vypravěči a proto si to nejlepší nechávají na konec. Pozornost dokážou strhnout už od samého úvodu a jejich přitažlivost postupně narůstá a mohutní – v „Silent Cry“ (vzhledem k dalšímu dění poměrně obyčejné skladbě) se představí zatím jen dynamika a agresivita, následná „Beneath The Bridge“ s řezavým riffem, lehkou majestátností, tajemným motivem, zajíkavě pronikavým vokálem i dramaticky vláčným tempem i hrubou rytmikou jasně vysvětlí, že deska bude plná děje a zvratů, posmutnělá „Desolé“ deklaruje, že hraní si s emocemi může být velmi bouřlivé i při poměrně decentním spojení vybrnkávané kytary, zklidněných bicích a hladivě smyslného hlasu (to vše postupně pochopitelně mohutní, bobtná a vyhrocuje se), aby s blížícím se koncem v „Rise Of Isolash“, ve které (zdaleka ne poprvé, ale asi nejintenzivněji) velmi důležitou roli hrají vyhrocené a agresivní instrumentální pasáže, útočnost posiluje i občasný chropot a emocemi prosycený jedovatě pichlavý Catalinin hlas. Samotný fakt, že album je zakončené téměř jedenáctiminutovou titulní velmi barevnou kompozicí, která ani na moment neztratí nic na síle a devastujícím tahu (po decentním až funebrálním úvodu tu pochmurnou atmosféru nakopne kousavý riff a divoká rytmika), je důkazem toho, že skladatelsky jsou Lost Domain na svém debutu nesmírně vyzrálí. Připočtěte k tomu už několikrát zdůrazňovanou emotivnost, velmi sytý a důrazný zvuk, výborné instrumentální výkony i osobitost charismatického hlasu a o kvalitě tohoto alba je jasno.

Patříte-li k těm, kteří rádi věnují čas bloudění po zakroucených uličkách, netrvají na uspokojení hned na první dobrou, vyžadují preciznost, vychutnávají si rozmanitost, nevadí jim hudební nespoutanost a přitom k plnému upokojení potřebují i silné melodie, neměli byste „…In The Waiting Room Of Death“ minout.

Savapip             


FB LOST DOMAIN

YouTube ukázka - Rebellious Angel

Seznam skladeb:
1.Another Day...
2. Silent Cry
3. Beneath the Bridge
4. Indicium
5. Resistance Is Futile
6. Desolé
7. In Your Eyes
8. Rebellious Angel
9. Rise of Isolash
10. ...in the Waiting Room of Death

Sestava:
Catalina Leonte - zpěv
Michael Ahlin - kytara
Peter B. Eriksson - kytara
Patrik Mäki Heikkilä - baskytara
Niklas Lundqvist - klávesy
Viktor Gineman - bicí

Rok vydání: 2018
Čas: 50:38
Země: Švédsko

Diskografie:
2018 - …In The Waiting Room Of Death

Foto: archiv kapely


Vydáno: 18.06.2018
Přečteno: 3548x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08968 sekund.