ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Konference: Metal, náboženství a spiritualita - 12.6.2018, Masarykova univerzita, Brno

Po loňské první metalové konferenci v Česku se začalo uvažovat o jejím pokračování. Tak se pod názvem „Metal, náboženství a spiritualita“ stalo a já se tohoto setkání opět aktivně zúčastnila, tentokrát s příspěvkem o aktivitách hnutí Antifa vůči českým blackmetalovým skupinám. V prostorách Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně se sešli badatelé, a to jak z řad akademických vyučujících, tak z řad studentů a absolventů nejen z Masarykovy univerzity, aby v rámci metalových studií představili něco ze svého zkoumání. Jako host pro závěrečnou diskuzi přijali pozvání členové brněnské blackmetalové kapely Root – Jiří „Big Boss“ Valter, Igor Hubík a Aleš Dostál. Kromě vystupujících se konference mohl zúčastnit kdokoliv z veřejnosti.

Loňská konference s podnázvem „Religiózní aspekty v metalové hudbě a subkultuře“ byla čistě studentská, letos však pomyslný status konference povýšil na vědeckou. První a hlavní přednášky se ujal pan doktor Josef Smolík z Mendelovy univerzity, který se zhostil úlohy nahlédnout na metalovou subkulturu z pozice sociologických škol a poukázat na potřebný budoucí výzkum. V závěru této přednášky byly diskutovány některé podobnosti mezi metalovou hudbou a náboženstvím.

Poté se slova dostalo samotnému organizátorovi konference Ing. Mgr. et Mgr. Miroslavovi Vrzalovi, který prezentoval průběh založení českých metalových studií (zejména v zemích západní Evropy zažívá zkoumání metalové hudby a subkultury velký rozmach). Tato přednáška podala přehled o vzniku, výzvách a perspektivách tzv. „Czech Metal Studies“ a představila vznikající sdružení badatelů tohoto odvětví.

Další příspěvky se zajímaly o užívání kýče v pohanském metalu, o již zmíněnou Antifu, o motivy baltské mytologie v litevském metalu, o charakteristiku a výraz post-metalu, o belgický hudební kolektiv Church of Ra a kapelu Amenra, o vývoj a situaci téměř neexistující metalové scény v Gruzii a konečně o spiritualitu některých členů (v rámci metalu) mainstreamových kapel. Potom přišla na řadu panelová diskuze se zástupcem časopisu Spark a se členy kapely Root.

A stejně jako tomu bylo loni, tak i letos se účastníci konference po ukončení akce přesunuli do neformálního prostředí jednoho z brněnských metalových podniků. Poněvadž jsem už měla jiné plány, tohoto neformálního posezení a zhodnocení celé akce jsem se nezúčastnila. Za sebe však mohu říci, že se opět jednalo o úspěšnou netradiční událost, poznamenanou vyšší účastí a vyšší odborností než loni.

Ve srovnání s první českou metalovou konferencí, kterou jsem kvůli tématům příspěvků a diskuzím s nimi spojenými (vášnivě resonovaly názory ohledně satanismu a pohanství v souvislosti s blackmetalovou scénou) hodnotila – i přes přátelskou atmosféru – jako velmi kontroverzní, témata a diskuze druhého ročníku se nesly spíše v klidnějším duchu. „Metal studies" v našich končinách potvrdila svou existenci. Příští rok na viděnou!

Peťulín             


Foto: Michaela Hermanová

WEB KONFERENCE

Související články


Vydáno: 23.06.2018
Přečteno: 1669x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08969 sekund.