MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Ondřej NĚMEC (LADY KATE) - Je spoustu kvalitních kapel, které nabídnou daleko větší hudební zážitek, ale jsou pro média nezajímavé.

Je to už šest let, co byste v řadách jihlavské kapely Lady Kate marně hledali jakoukoliv Kate. A ačkoliv se v minulosti Lady Kate museli opakovaně vyrovnávat se změnou u mikrofonu (kde v původně složím „Kate“ skutečně působila), v současném složení s Anett Noskovou našla svou pravou tvář, kterou v loňském roce zvěčnila na albu „Tears Of Love“. Nejen tuhle i další informace ze života Lady Kate přináší jeden ze zakladatelů kapely, bubeník Ondřej Němec.

Na úvod Tě poprosím o představení kapely Lady Kate a jejích členů.
Kapela Lady Kate byla založena v listopadu 2007a řadí se do gothic heavy stylu. Členové kapely jsou Ondřej „plešoun“ Němec (bicí), Stanislav Habich (baskytara), Milan Dufek (kytara), Jakub Čuda ( kytara ) a Aneta Nosková (zpěv).

V loňském roce jste oslavili deset let svojí existence. Které z těch zážitků a událostí v tomto poměrně dlouhém časovém období považuješ za nejdůležitější při formování současné formy a podoby vaší kapely? Splnila se ti očekávání, se kterými jsi v roce 2007 zakládal a co očekáváš od další desetiletky?
Tak myslím si, že ten prvotní cíl, se kterým jsme do toho šli, se začal vyvíjet, dá se říct, už od samého začátku. První deska v roce 2009 to nastartovala, skladba ,,Forever“ z této desky šla do rádií a ten samý rok jsme stáli na pódiu jednoho z nejstarších festivalů v ČR - Noc Plná Hvězd, kde jsme pak vystoupili další dva roky po sobě. V roce 2011 jsme získali 2. místo v hitparádě rádia Rockmax a putovali jsme na hlavní pódium festivalu Masters Of Rock. V kapele se od té doby vystřídal post jedné z kytar a zpěvačka. V této sestavě působíme třetím rokem a myslím, že jsme si sedli jak hudebně, tak i po lidské stránce a to je dobře. Ano a očekávám samozřejmě další posun, pak novou desku pro rok 2020, kterou začneme točit už v polovině příštího roku. A doufám, že přibyde víc festivalů a koncertů a dostaneme se i mezi ty rádoby hvězdy, kterých je dle programu většiny fesťáků cca 25 (smích).

Hodně žhavý post je u Lady Kate mikrofon, na vašich čtyřech deskách se prostřídaly už tři dívčí sólové hlasy, čím si tuhle fluktuaci vysvětluješ? Při těchto personálních změnách nenapadlo vás někdy uvažovat o angažování chlapa nebo Lady Kate jsou jednoznačně navždy spojeni s ženou u mikrofonu?
Myslím si, že je důležité, aby každá změna vedla k lepšímu a myslím si, že se to povedlo. Každá z předešlých zpěvaček měla své a byla to pro nás všechny skvělá spolupráce. Aneta Anett Nosková do kapely zapadla rychle a myslím, že současná sestava má konečně tu pravou tvář, kterou se snažíme prezentovat. Neděláme žádný revival, troufám si říct, že v době založení kapely tento styl hudby byl u nás ojedinělý a určitě zůstaneme věrni něžnému pohlaví za mikrofonem (smích).

V loňském roce jste vydali své čtvrté album „Tears Of Love“. Jak s odstupem času hodnotíš tohle album a můžeš jej blíže představit?
Ano, je to čtvrtá oficiálně vydaná deska, ale jak to bývá asi u každého muzikanta, tak i u nás je to tak, že s odstupem času by bylo víc nápadů, jak ji ještě hudebně vylepšit. ,,Tears Of Love“ byla účelově připravena pro média, šli jsme do toho s tím, že v ní trošičku zvolníme, protože ty tvrďárny prostě rádia nehrají. Myslím, že se to povedlo, jelikož naše skladby z této desky hrají Rock rádia, rádio Hey a klipy z této desky jsou v hitparádách v TV Rebel, Fajn rock TV, apod. Jde o autorskou tvorbu, je na ní jedna cover verze a bonus Vltava od Bedřicha Smetany.

Co případný následovník, už máte nějaké nápady a plány ohledně další desky?
Tak jak jsem už zmiňoval, přípravy na páté album jsou naplánované na druhou polovinu roku 2019, ale už samozřejmě pomalu pracujeme na nových věcech, které budou víc kytarové a svižnější.

Na desce mícháte skladby v angličtině i češtině. Jaké kritérium rozhodne o tom, v kterém jazyce která skladba bude? Kdyby sis měl vybrat, kterému jazyku bys dal raději přednost? Jak to bude do budoucna, budete se držet tohoto oboujazyčného konceptu?
Agentura NT-music, která nás zastupuje, plánuje na příští rok koncerty v zahraničí a bohužel čeština je pro zahraniční fanoušky nezajímavá. V loňském roce jsme měli objednávky na naši poslední desku z Německa a v letošním roce jsme zasílali pár nosičů i do Japonska a myslím si, že pokud by naše tvorba byla v češtině, asi by tomu tak nebylo a nic z naší tvorby by se za hranice nedostalo. Ale samozřejmě jsme Češi a proto se objeví i na nové desce skladba v češtině, ale kolik jich bude, teď říct nedokážu (smích).

Jak bys charakterizoval hudbu Lady Kate někomu, kdo o vás ještě neslyšel, jaké z písní z posledního alba bys doporučil jako ideálního reprezentanta vaší aktuální formy?
Naši hudbu nějak zásadně neškatulkujeme, snažíme se o to, aby to šlo z nás a myslím, že se to zatím daří a buď je o ní zájem, nebo není. Z nové desky bych doporučil skladbu „To the edge“, „Enormia“ a skladbu „Inside“.

K poslednímu albu jste natočili i tři videoklipy, podle čeho vybíráte skladby, na které vzniká klip, považuješ prezentaci prostřednictvím videa v současné době za důležitou, chystáte ještě nějaké pohyblivé obrázky, nebo je necháte až na další desku?
Klip musí zaujmout dějem, ale taky skladbou. Náš poslední klip ke skladbě „Inside“ má na You Tube již skoro 26 000 shlédnutí, takže propagačně má klip smysl, ale bohužel je zároveň finančně nákladný. Každopádně nový klip plánujeme až k novému albu.

Blíží se doba festivalů, jak ji Lady Kate prožijí? Jaké máte nejbližší plány, kde vás bude možné vidět koncertovat?
Čekají nás festivaly, včera jsme odehráli Allmara open fest v Miřeticích u Vlašimi, čeká nás Masters Of Rock ve Vizovicích, Stock fest Dobrohostov, Tanec Slnka fest na Slovensku, atd. Chystáme podzimní tour společně s kapelou KREYSON memorial a samozřejmě pokračuje i Metal forever tour s kapelou Autobus a právě Kreyson memorial.

Na hudební scéně se už pohybujete léta. V čem je podle tebe největší rozdíl v hudebním světě mezi dneškem a dobou, kdy jste s hudbou začínali?
No, když jsme s hudbou začínali tak nějak naplno, tak bylo těsně po revoluci. Všichni jsme měli své kapely a ať hrálo, co hrálo, lidi došli a bavili se. V ČR bylo pár kapel a byl hlad po rocku a metalu. Tyto kapely se drží do dnes právě díky té době, kdy dorazili na kšeft a prostě bylo narváno a lidi je znají. V dnešní době internetu a počítačů bohužel lidi tak nějak zlenivěli a návštěvnost dost zřídla. Říká se, že co Čech, to muzikant a někdy mi to tak připadá, za ty roky, co jezdíme po různých moto srazech a jiných typech akcí, jsme zaznamenali už asi 10 revivalů kapely KABÁT a tam je jistota návštěvnosti (smích). Média tlačí prvních 25 kapel pomyslného top žebříčku našeho showbyznysu a přitom je spoustu kvalitnějších kapel, které nabídnou daleko větší hudební zážitek, ale jsou pro tato média nezajímavé. Vidíte je pouze na různých koncertech, v klubech, ale bohužel s nízkou návštěvností. Jde jen o to mít chuť poznat něco nového a ta u nás prostě zatím chybí

Moje poslední otázka je tradiční – je něco, na co se tě nikdy nikdo z novinářů či fanoušků nezeptal a ty bys na to přitom rád odpověděl?
Jedna otázka nikdy nepadla. Jestli si bereme fanynky po koncertě na pokoj, odpověď by zněla ,,Nebereme, většinou jezdíme po koncertě domů“ (smích).

Savapip             


BZ LADY KATE

Foto: archiv kapely


Vydáno: 01.07.2018
Přečteno: 1928x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10515 sekund.