RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Dee SNIDER - For The Love Of Metal

„Připravte se na pořádně tvrdé album,“ vzkazoval sveřepý frontman kdysi velmi populárních hairmetalistů Twisted Sister Dee Snider od začátku letošního roku, kdy poprvé vypustil zmínku o novém sólovém albu. Jako důkaz toho, že svoje slova myslí vážně, předložil společnou fotku s frontmanem metalcorových Hatebreed Jameyem Jastou, kterého si vybral jako osobu zodpovědnou za produkci celé desky. Už jen to byl důkaz toho, že se nebude opakovat dva roky stará situace, kdy Dee příznivce starých Twisted Sister pořádně šokoval popovým albem „We Are The Ones“, na které se, i přes jeho jasnou kvalitu, snesla vlna kritiky. Dokonce se mluvilo o zradě rockových ideálů, o podrazu na fanoušcích a podobně. To se tentokrát rozhodně konat nebude.

„For The Love Of Metal“ je sice tak trochu kontroverzní deska, ovšem taková je celá Sniderova kariéra mimo Twisted Sister. Vždyť si vzpomeňme na superskupinu Desperado, kterou měl s kytaristou Berniem Tormém (ex-Gillan, Ozzy Osbourne) a bubeníkem Clivem Burrem z Iron Maiden. Ta nabízela práskavější materiál než byly popěvky „I Wanna Rock“ nebo „We`re Not Gonna Take It“, stejně jako další jeho kapela Widowmaker. V ní se Snider projevil jako člověk, kterému nejsou cizí soudobé trendy, když druhá deska „Stand By For Pain“ hodně čerpala z tehdejší vlny grunge a alternativního rocku. Následný návrat do klasických kolejí Twisted Sister předvedl Sniderův sólový debut „Never Let The Bastards Wear You Down“, aby dvojka „Dee Does Broadway“ předložila naprosto roztodivnou směs heavy metalu a muzikálových popěvků. A o předloňské popovině „We Are The Ones“ jsme se už bavili, ovšem i ona patří do mozaiky Sniderovy tvorby, pro kterou vždy byla určujícím prvkem kvalita produkce. To se nemění ani s novinkou.

I u ní je jasné, že časy stadionových halekaček Twisted Sister jsou pro Snidera dávno minulostí a že ani on sám nechce hnít v minulosti, ať byla sebeslavnější. Byť by se dalo říct, že novinka „For The Love Of Metal“ zní, tak jak by v současnosti mohli hrát sami Twisted Sister, kdyby se skutečně vyvíjeli, leckdy moderní vyznění až překvapí. Snider do své soudobé tvorby totiž pustil mladou krev a to nejen Jastu, ale i další hudebníky, kteří patří k současné metalové moderně. Najdeme tu proto kytaristu Lamb Of God Marka Mortona, zpěvačku deathmetalových hvězd Arch Enemy Alissu White-Gluz nebo někdejšího frontmana metalcorových Killswitch Engage Howarda Jonese. A vliv těchto muzikantů sice není na desce dominantní, ale rozhodně znatelný. Určující je nezaměnitelná Sniderova melodika a specifická barva jeho hlasu.

Ano, kytarové spodky jsou tvrdší než by se čekalo, bicí možná údernější, Morton nezapře svůj klasický rukopis z Lamb Of God, ovšem Snider svým typický projevem drží album na uzdě a to i ve chvílích, kdy se o vokál ve skladbě „The Hardest Way“ dělí s growlujícím a screamujícím Jonesem. Pořád má ale navrch, čímž desce dává nádech patiny osmdesátých let, aniž by se jednalo o jakýkoliv zbytečný pohled zpět. Své nejslavnější období sem tam Sinder připomene, jako například v úvodní „Lies Are A Business“, kterou sice pohání hladové riffy, ale dost dobře by mohla stát v současném repertoáru Twisted Sister (i s tím typicky maidenovským kytarovým sólem). Tam by se určitě vyjímala i „Become The Storm“, která má přesně ten nakažlivý refrén, jenž Sniderovi staří fanoušci tolik milují. Třetí vrchol alba pak přijde s „Dead Hearts“ (Love Thy Enemy)“, což je skladba v baladickém duchu, která poslouží jako podklad pro výborný duet hlavního protagonisty a Alissy White-Gluz.

Tento i zbylý materiál je pevně sevřený v ranku moderního heavy metalu, který se občas rozběhne vstříct extrémnějším stylům, jako například ve zmíněné „The Hardes Way“, hardcorem načichlé, ale jinak skvělé „American Made“ (že by ten pomyslný čtvrtý vrchol?) nebo v už zbytečně překombinované „Running Mazes“ či, závěrečné titulní věci, kde se vše žene za hranici potřebné tvrdosti na úkor kvality.

„For The Love Of Metal“ je určitě nejtvrdší deskou Sniderovy kariéry, ale rozhodně ne nejlepší. Ovšem otázkou je, zda jako popová „We Are The Ones“ zůstane osamoceným experimentem a příště se tento ikonický zpěvák pustí zase jiným směrem, nebo se jedná o výstřel k novému startu. Měla byla pak ale „For The Love Of Metal Part 2“ své opodstatnění? Ne vždy totiž postačí jen pořádně nabroušené kytary.

Jan Skala             


www.deesnider.com

YouTube ukázka - Become The Storm

Seznam skladeb:
1. Lies Are A Business
2. Tomorrow`s No Concern
3. I Am The Hurricane
4. American Made
5. Roll Over You
6. I`m Ready
7. Running Mazes
8. Mask
9. Become The Storm
10. The Hardest Way
11. Dead Hearts (Love Thy Enemy)
12. For The Love Of Metal

Sestava:
Dee Snider – zpěv
Mark Morton – kytara
Charlie Bellmore - kytara
Joel Grind - baskytara
Nick Bellmore – bicí
Alissa White-Gluz - zpěv
Howard Jones - zpěv

Rok vydání: 2018
Čas: 41:20
Label: Napalm Records
Země: USA
Žánr: heavy metal

Diskografie:
2000 - Never Let The Bastards Wear You Down
2012 - Dee Does Broadway
2016 - We Are The Ones
2018 - For The Love Of Metal

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 06.08.2018
Přečteno: 3359x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Tahle deska se...6. 08. 2018 20:59 orre
Sakrapodle toho klipu to...6. 08. 2018 15:59 Domy


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10009 sekund.