ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




OSTURA - The Room

Poměrně sebevědomý název má tahle kapela z Libanonu – Ostura totiž v arabštině znamená „legenda“. Kromě ambiciózního jména má tahle pětice, která hraje od roku 2009 a před šesti lety natočila svůj debut „Ashes Of The Reborn“, také neméně ambiciózní desku "The Room", se kterou se vrací na scénu v plné parádě.

„The Room“ je příběhem o velmi osamocené dívce, která nalezne úkryt v jedné místnosti. Je v ní zamčená s vlastními myšlenkami a fantaziemi, díky čemuž si v místnosti vytváří vlastní nekonečný vesmír. Příběh se točí kolem strachu, sociální úzkosti, ambicí, vzteku a boje mezi tvůrcem a tím, co vytvoří. Ač to zní velmi filozoficky, hudba je velkolepá až filmově výpravná. K tomu pomáhá angažování Pražského symfonického orchestru, který dává hudbě zmíněnou výpravnost, avšak nepřekáží dalším nástrojům.

Hned úvodní titulní věc zapojí orchestr do dění a především nakopne progresivně rockový příběh. Ostura svým pojetím žánru velmi připomíná holandské For All We Know., jejich prog rock má velmi řízné kytary a celkově i melodika připomíná holandské tvůrce včetně Arjena Lucassena. A právě z jeho Ayreon můžete znát zpěváka Michaela Millse, který zde dostal veliký prostor. „Erosion“ přitvrdí podobným způsobem, jakým to dělá právě Ayreon. Díky orchestru se dá mluvit o symfonickém metalu. Michael Mills tu dává stále více na odiv svůj vysoce položený hlas. Zde se dočkáte prvků libanonské hudby a také mohutných sborů. Výsledek je velmi pestrý a mnohdy nebudete stíhat vše, co se tu děje. Na první poslech rozhodně ne.

„Deathless“ pokračuje v metalové rovině. Ostura tu připomíná Symphony X a zpěvák Elia Monsef má zabarvení hlasu blízké Russellu Allenovi. Vrcholem desky je dvanáctiminutová „Duality“. Její úvodní část pokračuje v předchozím duchu, ale prostředek utichne, prostor naplňuje jen hlas zpěvačky Youmny Jreissati, který vás ihned v představách zanese na poušť. Orchestr maluje východní melodie a vy jste stále vysoko nad dunami. Skutečně nádherné chvíle plné magie dalekých krajů. Následuje krátká akustická vložka, aby doslova explodoval emotivní a ohromný závěr, ve kterém Michael Mills podává životní výkon.

„Escape“ nabídne v počátku dlouhé houslové sólo a současně i tvrdý riff. Hudba se poté vlní a mění tak, jak je v progresivním žánru zvykem. Deska poté už malinko stagnuje, nepřináší nic nového, přesto se o nudě hovořit nedá. Změnu přinese něžná balada „Mourning Light“, jíž vévodí Youmna a její krásný hlas. Velmi citlivá píseň s krásnou melodií. „The Surge“ překvapí lehkým pokusem o dubstep a zpočátku velmi něžná „Only One“ dostane postupně metalové rozměry a s jejím závěrem přibývá epičnost, podkreslená výraznými smyčci a sbory. „Exit The Room“ je už jen melancholickou tichou tečkou za velkolepým příběhem.

Ostura dokáže obsáhnout spousty prvků, které dobře znáte od jiných progrockových či metalových veličin a v zásadě nepřináší nic nového. Ale je vynikající, jakým způsobem tyto prvky pospojovala. Nejdůležitější je však fakt, že „The Room“ nabízí skvělé skladby s výraznými melodiemi a emocemi, které dokáží strhnout. Album je plné výtečného prog rocku a baví nekonečně dlouho. Progresivní deska roku?

Tomáš Marton             


FB OSTURA

YouTube ukázka - Deathless

Seznam skladeb:
1. The Room
2. Escape
3. Beyond (The New World)
4. Let There Be
5. Erosion
6. Only One
7. Mourning Light
8. Deathless
9. Darker Shade of Black
10. The Surge
11. Duality
12. Exit the Room?

Sestava:
Youmna Jreissati – zpěv
Elia Monsef - zpěv, kytara
Alain Ibrahim - kytara
Daniel Bou-Maroun - klávesy, orchestrace
Alexander Abi Chaker - bicí
Hosté:
Michael Mills – zpěv
Thomas Lang – bicí
Dan Veall – baskytara
Marco Sfogli – kytara
Arjen Anthony Lucassen – kytara
Özgür Abbak – kytara
The City of Prague Philharmonic Orchestra - orchestr
The Lebanese Filmscoring Ensemble – sbory
Yamane Al Hage – housle
Jokine Solban – housle
Nobuko Miyazaki – flétna
Roger Smith – Cello

Rok vydání: 2018
Čas: 1:14:26
Země:Libanon
Žánr: Progresivní rock

Diskografie:
2012 - Ashes of the Reborn
2018 - The Room

Foto: archiv kapely


Vydáno: 03.08.2018
Přečteno: 1784x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.14891 sekund.