ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




JOHN 5 - Songs For Sanity

Kytarová smršť podle Johna 5

Kdo by neznal výstředního ďábla s kytarou z neméně výstřední kapely Marilyn Manson v současné době působícího v doprovodném bandu Roba Zombieho.
John 5 působil díky Marilynu Masonovi v jeho formaci spíše nenápadně, což je pochopitelné, svoje kytarové party precizně zvládal koncert co koncert, i když ho Manson během show zrovna mlátil něčím po hlavě. Nicméně se rozhodl spolupráci s tímto kontroverzním umělcem ukončit a přidal se k dobře známému fanatickému vyznavači hororů Robu Zombiemu. Tento nový závazek mu ovšem vůbec nebránil v práci na novém sólovém albu, v pořadí již druhém, nazvaném Songs For Sanity. Jak už titulek recenze napovídá, jedná se o skutečnou ryze instrumentální kytarovou smršť, plnou rifů, vyhrávek, sjezdů, sól a všemožných jiných jevů, které v kytarovém světě naleznete. Deska přesto není vůbec jednotvárná, najdeme na ní jak temný „Mansnovský“ elektro metal, thrash metal tak i country, bluegrass a prvky jižanského rocku, to vše se spoustou nejrůznějších samplů a efektů. John 5 má v prstech nadzvukovou rychlost, která místy až bere dech. Jako hosté se představili Steve Vai a Albert Lee, ve kterých skladbách to ale bylo, nejsem schopný identifikovat.

Jak sám autor podotýká název desky pro něj rozhodně není vtip, Songs For Sanity (doslova písně pro zdravý rozum). Důvod proč tráví spoustu času hraním a cvičením na kytaru je touha oprostit se od určitých věcí. Mívá velké problémy s pocitem úzkosti a hraní je jediná věc, která udržuje jeho mysl obsazenou (tak se John 5 vyjádřil pro časopis Guitar Hero). Někomu může nahrávka po několika písních přijít jako nudná slátanina (samozřejmě se zcela nezbavíme syndromu, kterým trpí většina instrumentálních alb, tj. po čase přijde jemná monotónnost což, ale v tomto případě není nijak výrazný jev), ale po poslechu všech skladeb zjistíte, že žádná není podobná, v každé se objeví něco nového, nečekaného ať už apokalypticky drtivý rif, nebo countryová vsuvka. Už zahajovací agresivní pecka Damaged vám zasadí ránu, kterou by jste nečekali. Zkrátka a dobře Songs For Sanity je pestrý mix mnoha hudebních odvětví pod jednou střechou, kytaroví nadšenci budou jásat (samozřejmě nejen oni).

Deska je nezpochybnitelným důkazem talentu, kterým John 5 oplývá. Je jak prvoligový kytarista, tak skvělý skladatel (o jeho skladatelských schopnostech jste se mohli přesvědčit například na novinkových albech Paula Stanleyho, Meat Loafa či pro něj domácího bandu Roba Zombieho). Dle mého názoru o něm v budoucnu ještě hodně uslyšíme.

Na závěr jedná horká zpráva, během příštího roku vyjde již třetí Johnův opus (na kterém potvrdili účast mimo jiné i Zakk Wylde a Joe Satriani) nesoucí titul Devil Knows My Name.

Madman-Forever             


www.john-5.com

Seznam skladeb:
1. Damaged
2. Soul Of A Robot
3. Gein With Envy
4. Sin
5. Behind The Nut Love
6. Blues Balls
7. Fiddler´s
8. Gods And Monsters
9. 2 Die 4
10. Death Halley
11. Perineum
12. Denouement

Čas: 42:16
Rok vydání: 2005


Vydáno: 13.12.2006
Přečteno: 3181x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.12277 sekund.