RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




HANTAOMA - Malombra

Rozhodl jsem se udělat z recenzí na zcela nebo téměř neznámé kapely, které si podle mě zaslouží širší pozornost než se jim dostává, a jakých jsem tu už pár prezentoval, takový malý seriál. Někomu to možná nepříjde příliš zajímavé, ale to je jeho mínus, poněvadž neví o co příchází.

Další v pořadí je tedy kapela, nebo přesněji projekt muzikantů z o něco známějšího, temně folkového tělesa Stille Volk, pocházející z francouzské Akvitánie, Hantaoma. Ten v roce 2005 vyprodukoval své první a zatím jediné album s názvem Malombra.

Svůj původ Hantaoma nijak nezastírá a za svůj hudební základ staví právě folklór, a to většinou v melodiích, popěvcích a četných partech hraných smyčcovými a dechovými nástroji. To je ale smícháno s až překvapivě tvrdým metalem, který tu zastupuje drsná a nekompromisní rytmická sekce, trochu jednodušeji, ale o to pádněji riffující kytara (jejíž spolupráce s lidovými instrumenty je vskutku zajímavá) a v neposlední řadě zpěvák, jehož hlas je hrubý jak struhadlo a agresivní jak rozzuřená ovce, ale který přitom nepřekračuje hranici black/deathových extrémů (připomíná mi trochu Katlu Jamsena, jednoho z bývalých zpěváků Finntroll), což je podle mě dobře – je nanejvýš přesvědčivý a perfektně sedí do hudby. K němu v menším poměru stojí jako zástupci folkové části hluboký čistší vokál a místy i méně početný, ale úderný sbor.

Struktura skladeb je v podstatě přímočará a uhání zběsilým tempem kupředu. Kapela ráda používá postup tvrdá metalová sloka (respektive sypanice) a chytlavý, skočný, melodický refrén, kde se folkové nálady objevují nejvíce. Když tak nad tím přemýšlím, na tuhle hudbu by se na koncertě muselo pařit a poskakovat jedna báseň. I přes nepříliš velkou komplikovanost si ale Hantaoma přeci jen občas dovolí nějakou tu změnu tempa, vyhrávku nebo vsuvku navíc a příjemně tak okoření poslech.

Produkce není zrovna čistá (jednotlivé nástroje například občas splývají v údernou kakofonii), což dodává zvuku na syrovosti, která k němu padne jako ulitá a napomáhá k vytváření iluze drsné venkovské atmosféry, kterou Hantaoma navazuje mimo jiné i občasnými zvuky přírody, jako je zabečení ovce nebo plápolání ohně, ale i jazykem svého kraje – okcitánštinou, ve které je celé album složeno a odzpíváno a která tu zní perfektně.

Album se může zpočátku zdát kvůli některým výše zmíněným aspektům trochu jednotvárné, ale po několika posleších člověk zjistí, že každá jednotlivá píseň, vystavěná na silném základu a poctivě vypracovaná, má svoji určitou osobitost a specifickou náladu. Deska tak drží vysokou laťku po celou stopáž a nedá šanci začít se nudit.

Pepa Dubec             


neoficiální web: www.myspace.com/hantaoma

Seznam skladeb
1. Vent Follet
2. Malombra
3. Hantaoma
4. Maluros
5. La Ronda Dels Morts
6. Para Lo Lop
7. Cancon Dels Segaires
8. Negra Sason
9. A La Montanha
10. Flama


Čas: 46:32
Rok vydání: 2005


Vydáno: 16.12.2006
Přečteno: 3099x




počet příspěvků: 6

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
tak Hantaoma je...6. 03. 2007 21:14 chaser
tak teď už vím,...12. 01. 2007 8:55 Silvie
Protože sis to,...11. 01. 2007 17:42 Pepa Dubec
proč se v celé...11. 01. 2007 10:04 Silvie
Já děkuji za...8. 01. 2007 20:20 Pepa Dubec


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09538 sekund.