DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DRAGONLAND - Astronomy

V období kolem Vánočních svátků se na nás každoročně valí spousta různých reedic, výběrů a všelijakých narychlo uplácaných slátanin, které mají za úkol vytáhnout z lidí ještě nějakou tu korunku navíc a vydělat tak na poslední chvíli vydávajícím firmám co nejvíc peněz. V téhle záplavě mnohdy naprosto zbytečných disků se občas objeví klenot, který by bylo škoda přehlédnout. Jedním z takových skvostů je i poslední řadové album švédské šestice DRAGONLAND, nesoucí název „Astronomy“. V Evropě sice vyšlo už 13. listopadu, ale protože Vánoce začínají v obchodech ještě mnohem dříve než by bylo zdrávo, nerad bych, aby kvůli tomu tak skvělá nahrávka zapadla.

Poslední dobou jsem se nemohl ubránit pocitu, že světová power a speed metalová scéna značně stagnuje a dlouho jsem nemohl přijít na album či skupinu, která by mě něčím výrazně překvapila či zaujala. Naštěstí se ke mně dostala novinka od DRAGONLAND a po několika posleších musím říct, že její název je více než příznačný, neboť album v sobě ukrývá obrovský potenciál, jenž může kapelu vyzdvihnout opravdu do hvězdných výšin. „Astronomy“ by se dala rozdělit do pomyslných dvou částí, a to na ryze power metalovou a druhou - orchestrální. Obě jsou zde zastoupeny v naprosté rovnováze, aniž by jedna potlačovala druhou a aby toho nebylo málo, tak se během bezmála 53 minut hracího času objeví mnoho dalších ozvláštňujících prvků.Ty však nijak nenarušují celkový dojem - naopak ho vylepšují. Mám na mysli například použití ženských vokálů, drsnějšího mužského hlasu nebo místy až klasické rockové kytarové vyhrávky. Pro někoho může být taková kombinace hůře stravitelná, ale za pokus to určitě stojí. Ale nyní už trochu podrobněji o jednotlivých skladbách.

Úvodní „Supernova“ v sobě skýtá vše, co jsem popsal výše. Nechybí krátké intro, v dáli zazní dívčí vysoký hlas, kytary občas zabrousí do rockovějších poloh a vše podbarví symfonické prvky, které ale na svůj pravý čas teprve čekají. Zatímco následující „Cassiopeia“ začíná pomalou akustickou pasáží a pozvolna nabírá na rychlosti, tak „Contact“, „Astronomy“ a „Antimatter“ jsou už klasické vypalovačky.

Dále už se budu věnovat pouze oněm skladbám, které více čí méně koketují s vážnou hudbou. Zatímco „Beethoven´s Nightmare“ je jakási pocta Ludvigu Van Beethovenovi, kde kromě šesti strun dostal velký prostor také klavír a klávesy, tak „The Book Of Shadows Part IV: The Scrolls Of Geometria Divina“ je čistě instrumentální věc a jakási předzvěst možná nejdůležitějšího okamžiku na albu. Téměř čtvrthodinová nádhera v podobě „The House On The Hill“, kde se sice zpěv nedostane takříkajíc vůbec ke slovu, zato se tu naplno projevuje skladatelský um DRAGONLAND a ona pomyslná symbióza mezi klasikou a metalem. Napadá mě srovnání s posledním počinem RAGE, kde se podobné symfonicko metalové skladby vyskytovaly v hojné míře.

DRAGONLAND nahráli další parádní album, se kterým mají možnost zaujmout jak fanoušky dnes už dávno pohaslých hvězd RHAPSODY OF FIRE, tak příznivce klasického rychlého kovu a já jsem moc zvědav, co si pro nás připraví příště.

Čárlie             

Že prý Eric Adams vyhlásil, že s albem „Gods Of War“ se zrodil nový styl metalu… Tohle tvrzení bych si dovolil zpochybňovat. Jednak doufám, že to není třeba brát tak vážně a jednak elementy, které Manowar na svém novém albu do tohoto „objeveného“ stylu zahrnuli, jsou už stejně dávno (byť ne v tak velkém množství) využívány. Jedním z těch, kteří na cestu pokroku v mezích metalového zákona vykročili jsou švédští (donedávna čistokrevní) power melodici Dragonland. A kupodivu jejich „Astronomy“ na mě má zcela opačný účinek než božské válčení. Z počátku jsem, jsa očkován od amerických kolegů, z jejich filmově-epicko-symfonického vyprávění naježil všechny ostny a byl připraven i uštknout. Snad že Dragonland ukrotili své vývojové vášně na rozumný stupeň a nezapomněli na kořeny, ze kterých vzešli, nasávám kouzlo jejich nové nahrávky, sice pomalu a postupně, ale o to důkladněji.

Dragonland před svým čtvrtým počinem dospěli do vskutku pozoruhodného stavu. Za první dvě svěží alba si vysloužili velkou pochvalu, na třetím albu „Starfall“ jejich melodický power metal krapet zobyčejněl a Dragonland se zařadili do davu snadno a nadšeně poslouchatelných, nicméně obtížně odlišitelných kapel. „Starfall“ splňovalo všechno, co se od podobně zaměřeného spolku vyžaduje, ale přece jen postupným nasáváním skladeb začala oprýskávat kupa blyštivého laku a a obnažená podstata vyzněla sice líbivě, ale poněkud dutě. Dragonland se s tímto stavem vyrovnali znamenitě. Zasněný pohled upřený do hvězd jim zůstal, jen místo padajících hvězd se kapela drží na oběžné dráze variabilních výzkumů, které nepustí ke slovu ani špetku stereotypu. Největší kouzlo téhle nahrávky spočívá v tom, že Dragonland všechna obohacení dávkují velice citlivě a smysluplně. A na rozdíl od výše zmiňovaných bohů nesklouznou k přehnané pompéznosti a patetičnosti, ale naprosto přirozenou cestou vás vtáhnou do své lekce astronomie, kterou je těžké opouštět.

Bylo by zajímavé rozpitvávat album „Astronomy“ z pohledu Dragonland kdysi a Dragonland nyní. Tedy rozsekat desku na kořeny a větve, na postupy minulé a postupy nové. Možná bychom došli k tomu, že Dragonland se zas tak důkladně nevyvinuli, že v tradičních kolejích zůstávají poměrně snadno identifikovatelní a zařaditelní do davu. Jenže jeden by se tím ochudil o auru nadčasovosti, kterou desce vdýchla symfonie filmového námětu, příjemný ženský zpěv, deathová agrese i výlet do sousední galaxie mistra Beethovena. Pro lepší představu o dění na albu si nechte nastoupit osazenstvo, které tvoří posádku raketoplánu Dragonland - progresivnost Angry či Symphony X, řízný power metal Nocturnal Rites i epičnost Rhapsody. Tak vzhůru ke hvězdám. Těch se Dragonland nejsnáz dotknout v křehké „Cassiopeia“, brutální „Antimatter“ a chytlavě dramatické „Beethoven´s Nightmare“. Tradičními měřítky těžko postižitelné je více než čtrnácti minutové čarování s atmosférou v podobě třídílné „The Old House On The Hill“, kde Dragonland statečně vytahují na světlo truhlici s královským pokladem a v podobě bombasticky rozmáchlého horrorového námětu dají zapomenout na jakékoliv připomínky k albu minulému. Pokud vás oslovila výpravně pojatá „Ghost Love Score“ od Nightwish či „And Then There Was A Silence“ od Blind Guardian, nemáte s „Astronomy“ nad čím váhat. Nutno přiznat, že i „standardní“ dragonlandské kousky znějí v téhle různorodé společnosti velice čerstvě a bez problémů se pohybují v hvězdné společnosti. Jednoduše, astronomové všech zemí, těšte se!

Vyspělé, emocionální, atmosférické, temperamentní a svěží album, vymykající se zaběhlým stereotypům, které nelze jinak, než vřele doporučit.



Savapip 8,5/10

www.dragonland.se

Seznam skladeb:
1. Supernova
2. Cassiopeia
3. Contact
4. Astronomy
5. Animatter
6. The Book Of Shadows Part IV: The Scrolls Of Geometria Divina
7. Beethoven´s Nightmare
8. Too Late For Sorrow
9. Direction Perfection
10. The House On The Hill Chapter I: A Death In The Family
11. The House On The Hill Chapter II: The Thing In The Cellar
12. The House On The Hill Chapter III: The Ring Of Edward Waldon

Čas: 52:23
Rok vydání: 2006


Vydáno: 10.01.2007
Přečteno: 6677x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Fantasticka...21. 08. 2011 2:55 vn


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09173 sekund.