DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ALIAS EYE - A Different Point Of You

Invaze náladovek z DVS Records, potažmo Metal Age Productions pokračuje a albem „A Different Point Of You“ z dílny Alias Eye dosáhla momentálně na svůj kvalitativní vrchol. Srovnám-li totiž tvorbu německých Alias Eye s nedávno hodnocenými Dynamic Lights a Silent Edge, má jejich výtvor v porovnání s těmito stájovými kolegy dvě významná plus. Oproti Silent Edge se jedná o album plné originálních nápadů a vcelku netradičního pojetí rockové muziky. Oproti Dynamic Lights se veškerá progresivita line bez upracovanosti a dřiny naprosto přirozeně a nekomplikovaně, s grácií, elegencí a šarmem zkušených písničkářů.

Základním stavebním kamenem tohoto alba je fakt, že Alias Eye příjemně nedodržují pravidla. A tak do svého progresivního koktejlu namíchali přísady z klasiky, funku i jazzu. Výsledkem je vznešený progpomp rock, s občasnými odkazy např. na Saga, Kansas, Dream Theater, Spock´s Beard i Supertramp, důmyslně oživený harmonikou, saxofonem, kontrabasem a k ukojení rockochoutek semtam (ale vážně jen semtam) říznutý důraznou kytarou.

Úvodní klaunův příběh se díky orientálnímu motivu začíná odvíjet kdesi na bazaru na Dálném Východě, aby se vzápětí o slovo přihlásila kytara (na poměry alba mám chuť napsat „až hutná“, ale tento výraz berte hodně s rezervou). Příjemná melodie a silný, sebejistý hlas Philipa Griffitse a sólo na saxofon dělají z „A Clown´s Tale“ přitažlivý atmosférický otvírák a zároveň jednu z těch rockovějších skladeb na albu. „Fake The Right“ brnká hlavně na funkově rozvernou taneční notu s ukřičeným refrénem. Multikulturní záležitost „Your Other Way“ začíná španělskou kytarou, aby se z ní plynule vyloupla pohlednice s atmosférou pařížských ulic, malovaná šansonovou harmonikou a barovým piánem, která přejde do rozhoupané rockové relaxace. Následuje asi nejobyčenější skladba na albu „Icarus Unworded“. Nejobyčenější z toho pohledu, že se jedná o laskavě lenošivou písničkářskou baladu bez nějakých výstřelků. A abychom se snad nenechali ukolébat, „The Usual Routine“ nasadí tempo jazz-funkového pamětnického tanečního cvičení. Smutnilovská balada „Drifting“, postavená na podmanivém hlasu zpěváka je jedním z těch momentů, kvůli kterým stojí za to se na chvíli zastavit a nechat se houpat a unášet do říše snů. „On The Fringe“ a další zajímavý moment v podobě dráždivé kytary, splývající s piánem. Co mě na tvorbě Alias Eye bere nejvíc, je právě tohle šťavnaté spojení konejšivé náruče chůvy, které do pobrukování ukolébavky občas přes rameno nakoukne zjizvený sympaťák a přejede vám po tváři drsnou dlaní. Přesně v tomto duchu se odvíjí i další balada „The Great Open“, nepříliš nápaditá melodická linka, která sklouzne do symfonické rozkoše s heavy kytarami na temnou, pompézní a melodramatickou majestátní cestu. Závěrečná „Too Much Toulouse“, jazz-soulová šantánově zakouřená balada mi po předcházejícím nadšení přijde trochu zbytečná, a laciná, ale nic to nemění na faktu, že mě Alias Eye překvapili svou rozmanitostí a vtáhli mě do svého pohodového světa. Motto vydavatelství DVS Records zní „nevšední zvuky pro inteligentní poslech“. No, těžko si pod tím něco představit. A když už, tak asi Alias Eye. Takže v případě alba „Different Point Of You“ pokyvuju hlavou a brumlám si „nekecaj, nekecaj“. Moc příjemná záležitost.

Savapip             


www.aliaseye.com

Seznam skladeb:
1. A Clown´s Tale
2. Fake The Right
3. Your Other Way
4. Icarus Unworded
5. The Usual Routine
6. Drifting
7.On The Fridge
8. The Great Open
9. Too Much Toulouse

Sestava:
Philip Griffiths - zpěv
Matze Wurm - kytara
Frank Fischer - baskytara
Wytas Lemke - klávesy
Tiberius Ludwig Benedek - bicí

Rok vydání: 2003
Čas: 51:16
Label: DVS Records/Metal Age Productions
Země: Německo


Vydáno: 08.06.2006
Přečteno: 3517x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.13136 sekund.