RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




LYKATHEA AFLAME - Elvenefris

Český záblesk na metalovém nebi, tedy kapelu Lykatea Aflame, která se objevila, v roce 2000 rozbouřila vody světového metalového undergroundu (smím-li to tak říci) svým jediným albem a zase zmizela jak pára nad hrncem (i když teď se podle všeho chystá její pokračování pod názvem Lykathé), jsem hudebně objevil teprve nedávno. Její jméno mi přitom bylo známé již dlouho díky mnoha zdrojům, které ač pocházely z různých koutů světa, shodovaly se v tom, že se jedná o kapelu výjimečnou, ne-li geniální. Nebylo tedy možné odolat a neokusit tak lákavé ovoce.

Čím mě hned zprvu album Elvenefris fascinovalo byla jakási jeho schizofrennost, jakou na mě působilo soužití rozmáchlých progresivních hudebních ploch s nehumánním makabrózním zpěvem Petra Tománka, zvaného Ptoe, na jedné hudební ploše. Už v tu chvíli jsem si říkal, že nepůjde o nic obvyklého. Byla to ovšem jen předzvěst toho, co mě čeká, protože Lykathea spojuje do své hudby toliko vlivů a motivů, že i když vymyslím škatulku jako ‚technický prog death metal s prvky grindu‘, zůstanu stále v trapném stínu neúplnosti. Jistě pochopíte, že celkově mi pak proniknout dovnitř toho, co kapela umíchala, dalo pořádně zabrat. Při pohledu zpět ale musím konstatovat, že to rozhodně nebylo dáno nekvalitní muzikou či neumělým poslepováním rozličných součástek do nepochopitelné skulptury, ale zcela prostě neobvyklostí muziky, kterou Lykathea zkomponovala. Trochu směle řečeno, její objevností. Přitom kapela nevyužívá ani jazzových postupů jako napříkald kultovní Atheist, ani extrémní kytarové masturbace, mezi jejímiž vyznavači najdeme třeba Theory in practice. Lykathea kombinuje, navazuje, staví, přemýšlí, experimentuje, mění tempo i nálady, hledá cesty a nenechává se při tom ničím omezovat. Občas si také půjčuje prvky z exotiky (ne nepodobné Američanům Nile), elektroniky, či psychedelie (nebojí se ani kláves – téměř nevídané).

Co bych rozhodně o Elvenefris neřekl je, že se jedná o album hravé. Právě naopak, mám z něho pocit že bylo těžce a poctivě vydřené, vypiplané do nejmenších detailů. Svědčí o tom fakt, že jsem dosud na albu nenašel, přestože trvá přes hodinu (!!!), slabé místo. Každá část perfektně zapadá celku – album je jako živý organismus. Mám pocit že by snad ani nemělo smysl jej poslouchat po částech. Tomu částečně odpovídá skutečnost že tu nenajdete mnoho chytlavých míst, natožpak melodií, které byste si třeba broukali ve sprše či autobusu. A refrény? Co to kurva je?!

Logicky by byl nesmysl pouštět se do takového díla bez pořádné muzikantské zručnosti. Věřte tedy, vy technicky náročnější posluchači, že nepřijdete ani o kytarové žně přesně v duchu výše popsaných principů, ani o bubeníka, jehož zběsilost a technickost nezná mezí a výsledná hra bere dech. Jediné bicmanské jméno, které se mi pro (velmi povrchní) srovnání asociuje v mysli je Hellhammer; ovšem pravdou je že v tomto ohledu zase tak široký přehled nemám. I když Ptoeho chropotu není rozumět ani slovo (pokud ho zrovna nevymění za libozvučnější nebo mluvený projev, což se taky občas děje), z druhé ruky mám informaci, že nosnou myšlenkou filosoficky orientované lyrické náplně alba je hledání harmonie v životě, vesmíru a vůbec (kdo tohle, probůh, kdy viděl u tak extrémního metalu?). Důkazem pro to je i jakýsi doplněk - závěrečná, jedenáct minut dlouhá instrumentální klávesová pasáž doplněná zvuky ptačího zpěvu s výmluvným názvem Walking in the Garden of Ma'at, která se jako jediná vymyká hudebnímu konceptu Elvenefris, zato se mu vymyká naprosto beze zbytku.

Pokud máte zájem či chuť vyzkoušet desku, která je brutální, šílená, komplikovaná a těžko uchopitelná, ale přitom okouzlující, uhrančivá a schopná vás, výměnou za pozorný poslech a trochu trpělivosti, poslat svojí dokonalou atmosférou někam daleko za hranice reality, klepejte na vrata s nápisem Elvenefris.

Pepa Dubec             

"Elvenefris" mi svého času vnutil vadder s tím, že je to naprosto geniální záležitost. Přiznám se, že jsem se vždycky snažil do této nahrávky proniknout, ale nikdy se mi to tak úplně nepovedlo. Vždycky mi trošičku vadila určitá "schíza", která je pro nahrávku charakteristická. Tím myslím, že se dočkáme naprosto klasických grindových temp, které jsou ale hned střídány krásně melodickými momenty. Na druhou stranu, právě tohle dělá z "Elvenefris" něco naprosto neskutečného a originálního. Ne nadarmo se o LYKATHEA AFLAME mluví jedině v superrelativech. Největší slabinu desky však shledávám ve stopáži, dá to velice zabrat, si to celé vyslechnout. Stojí to však za to. A já se ptám - Kdy už si konečně poslechneme následovníka?
Venca 8/10

Seznam skladeb:
1. Land Where Sympathy Is Air
2. To Become Shelter And Salvation
3. Bringer Of Elvenefris Flame
4. Flowering Entities
5. To Give
6. On The Way Home
7. Shine Of Consolation
8. Sadness And Strength
9. A Step Closer
10. An Old Man And A Child
11. Walking In The Garden Of Ma'at

Čas: 72:13
Rok vydání: 2000


Vydáno: 26.01.2007
Přečteno: 3651x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
jak chceš, taky...26. 02. 2007 10:14 Silvie
Hele to není fér...29. 01. 2007 17:36 Pepa
k úrovniSleduji už...29. 01. 2007 10:20 Silvie


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10047 sekund.